Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Az erős kéz és a gyönge tőzsde

A tőzsde erőteljes forgalma és az árfolyamok emelkedése a hét utolsó napján hirtelen megtorpant. Az elmult konjunktura egyik nagyon erős keze, amely különösen Ganz-Danubius-részvényekből halmozott föl tekintélyes pakétot, a magas kurzusokat arra használta föl, hogy olyan ügynökök utján, akikről a be nem avatottak nehezen következtethettek arra, ki áll megbizóként mögöttük, jelentős mennyiséget vessen piacra, ami nagyon nyomatékos áresést idézett elő.

A kontremine, lehet, megint elragadtatta magát és a szombati és vasárnapi magánforgalomban már részben födözni igyekezett, de ez a kis közjáték hirtelen fénnyel világitotta meg a budapesti tőzsde megdöbbentő vérszegénységét. Száz vagy kétszáz részvény vétele vagy eladása elegendő ahhoz, hogy egy papir árfolyamát 10-25%-kal leszoritsa vagy fölhajtsa.

Más szóval, sem elegendő áru, sem elegendő pénz nincs a piacon, csak egy van bőven: játékos és pedig kisjátékos! E kisjátékosok ide-oda ugrálása, hirtelen fölviharzó vételkedve és megriadása idézi elő az ilyen megdöbbentő jelenségeket, amelyek a tőzsdei forgalom és az árfolyamok realitását és megbizhatóságát még jobban aláássák.

Az árfolyamok emelkedése és sülyedése stabil korona mellett csak reális és pénzben kifejezhető okokkal indokolható: az egyes vállalatok helyzetének javulásával vagy romlásával, az üzletmenet változásaival, erőteljesen megnyilvánuló kereslettel az illető papir iránt. Tisztán játékból semmiféle tőzsde meg nem élhet...

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kontremin
Szabóné Fricska Anna

A kontremin francia eredetű szó, azt a tőzsdei spekulációt jelöljük vele, amely az árak esésére épül. A kontreminőr az a személy, aki az árak esésére spekulál.

Magát a cselekvést a kontreminál szóval fejezhetjük ki szakszövegben, amely szó általában is használható bármilyen ellenakcióra, amellyel meghiúsítunk valamit.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98