Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

2.000.000.000 korona egy gépért

Kétezermillió korona! Ennyi pénzt egy összegben még elgondolni is szédítő dolog. Ha ez a rettentő összeg csupa egymillió koronás bankjegyekben fekszik együtt, elszállításához akkor is egy utazóbőröndre van szükség. Ennyi pénzért kétszáz motorkerékpárt, vagy huszonöt automobilt lehet vásárolni. Egy gépért 2.000.000.000 korona, szinte hihetetlen. Milyen gép lehet az, amely ilyen elképesztő summába kerül?

A Tolnai Világlapja mindenkor egyik főtörekvésének vallotta, hogy olvasóközönségét a technika csodáiról írásban és képben tájékoztassa. A rádió bámulatraméltó vívmányával is a Világlap hasábjain ismerkedett meg a magyar olvasóközönség. Most ismét a technika egyik alkotásáról akarunk beszámolni. Ez alkalommal azonban valami ünnepélyes elfogódottságot érzünk, mert nemcsak az emberi címe és szorgalom tiszteletreméltó eredményét, hanem örömhírt közlünk minden olvasónkkal, mert hiszen végeredményben őket szolgálja ez a két milliárd értékű gépmonstrum.

Tolnai Világlapja új rotációsmélynyomó-gépóriásának terjedelméről némi fogalmat nyújt, hogy hossza 10 m., szélessége 2 m., átlagos magassága pedig 3 m. A kolosszus összsúlya harmincnégyezer kilogram. Megindításához négy villanymotor kell. Naponként 1 vagon (10.000 kg.) papirost dolgoz föl. Hogy a technika milyen bonyolult alkotásáról van szó, illusztrálja az, hogy a gépóriás 196.450 különböző, de egymással pontosan összeillő tengely, henger, fogaskerék-, csapágy, csavar és egyéb részből van öszszeszerelve. Összesen tizenhat ember ötheti munkájára van szükség, hogy a gépet összeállíthassák, illetőleg üzemképes állapotba hozzák.

Karrikatura-rajzolók kedvenc témája megrajzolni azt a gépet, amelyet szerintük még egész bizonyosan feltalálnak. A gép egyik ajtaján a kondás betereli a disznókat, a gép túlsó felén meg kihullik a kész szalámi. Tolnai Világlapja új mélynyomógépe lepipálta a csipkelődő karikaturistákat, mert, ha az új gép egyik végén beteszik a rotációs papirost és megindítják a villanymotorokat, másodpercek alatt a gép másik végén már megjelenik az első kinyomott, összehajtogatott és fémkapoccsal összefűzött hatvannégy oldalas lappéldány, elejétől végig telistele szebbnél szebb mélynyomású képekkel, érdekfeszítő cikkekkel, szóval minden jóval, amely Tolnai Világlapját oly páratlanul népszerűvé teszi.

A gépkolosszus dübörögve fut, óriási hengerei az expressz kerekeinek sebességével forognak és óránként hatezer tökéletesen kész, a póstai elszállításra ötven-példányonként csomagokba összefogott Tolnai Világlapja hull ki belőle. Hajnalban indul a gép és délután már országszerte olvassák a Tolnai Világlapját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mélynyomású rotációs gép elülső része Mélynyomású rotációsgép hátulsó része
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98