Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

Végső összecsapásra készül a haldokló bérkocsi s az ifjú autótaxi

A közlekedésügyi bizottság összehívását hetek óta sürgetik már a bérkocsisok és a bérautófuvarozók, akik rendíthetetlenül követelik az autótaxi engedélyek számukra történő korlátlan kiadását.

Folkusházy Lajos alpolgármester azonban egyre húzza-halasztja az ülés egybehívását, amit csak akkor akar elrendelni, ha a BSzKR ügyeit vizsgáló bizottság befejezte működését, mert Folkusházy attól fél, hogy az esetleg korábban összehívandó ülésen botrányok fognak kitörni a BSzKRt. vizsgálat késedelmes befejezése miatt.

A városházán különben nagy gondban vannak az illetékes tényezők, mert nem tudják még ma sem, hogy milyen álláspontot foglaljanak el a bérkocsisok és a bérautófuvarozók követeléseivel szemben. A tanács álláspontja szerint mindaddig, amíg a már engedélyezett 120 új autótaxi forgalomba nem kerül, nem dönthető el, vajjon van-e még szükség további rendszámok kiadására.

A tanács tehát az összehívandó közlekedésügyi bizottság elé is azt a javaslatot fogja terjeszteni, hogy csak a jóváhagyott 120 új taxi üzembehelyezése után döntsön a bizottság a bérkocsik és a taxik jövő sorsáról.

Egy másik érdekes probléma is vár megoldásra a taxi kérdéssel kapcsolatban s ez a foglalkozás nélkül maradó bérkocsisok kérdése. Ismeretes ugyanis, hogy 3 bérkocsi helyet csak 1 bérautó kerülhet forgalomba, ami azt jelenti, hogy a most engedélyezett 120 autó után 360 bérkocsi szűnik meg. Ha minden autó mellé bérkocsis kerül is sofőrnek, akkor is 240 bérkocsis marad exisztencia nélkül s ha korlátlanul megengedné a főváros az autóüzemre való áttérést hétszáz bérkocsis vesztené el a kenyerét. 

A bérkocsis ipartársulat úgy kívánja ezt a súlyos problémát megoldani, hogy társas alapon szervezi meg az új taxikat, azaz minden autónak az a három bérkocsis lenne a tulajdonosa, akik a 3 bérkocsi rendszámot beszolgáltatná.

Ez anyagilag is könnyebbséget jelentene az áttérés szempontjából, mert nem kellene a bérkocsi rendszámot pénzért megváltani, a három ember könnyebben megveheti az autót is. A terv szerint a taxi éjjel-nappal szolgálatban lenne s a három gazda felváltva 8-8 órát ülne a kormánykerék mellett. 

Ezt a megoldást azonban lehetetlennek tartják a városházán, először azért, mert a taxi engedélyt csak egy személyre állíthatják ki, másodszor mert attól félnek, hogy az ilyen társasrendszer állandó nyilvános összezördülésekre, botrányokra vezetne az elszámolások miatt.

Ugy hisszük nemcsak az érdekeltek, de a közönség is nagyon szeretné már, ha közmegnyugvásra érne véget az a hosszú harc, amely az autótaxik körül oly elkeseredetten folyik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lovas és autó versenye Budapesti női bérkocsis
Cikk-ajánló
Honvéd athleták Honvéd athleták
A Ludovika Akadémia szeret a korral szinvonalon maradni. Megtartja a...
Alkalmazottainak óvadékával megszökött a pesti éjszaka hires süket kis Kádár -ja Alkalmazottainak óvadékával megszökött a pesti éjszaka hires süket...
A főkapitányság vasárnap rádiókörözést adott ki Kádár Miklós, a...
A sonkamalacok hizlalása A sonkamalacok hizlalása
Az angol kocák ivadékait nem másfél éves korukban és arasznyi...
A mozi és az orosz udvar A mozi és az orosz udvar
Az orosz belügyminisztérium a háborúra való tekintettel igen érdekes...
Kiss Gyula a Labdarugó Szövetség kapitánya Kiss Gyula a Labdarugó Szövetség kapitánya
A Magyar Labdarugók Szövetsége február 10-én este tanácsülést...
Földes Bandi Földes Bandi
egint egy nagy, igen nagy reménysége a magyar zeneművészetnek....
A Magyar közgazdasági társaság előadása A Magyar közgazdasági társaság előadása
A társaság ma Láng Lajos valóságos belső titkos tanácsos elnőklése...
Lenkei Henrik: „Uj versek” Lenkei Henrik: „Uj versek”
A szerző nem annyira az érzések embere, mint inkább a reflecióé, az...
Felhívás az Anyákhoz! Felhívás az Anyákhoz!
Amióta megdrágult a szemeskávé és a tea, kakaó pedig alig kapható,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98