Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

Bethlen május végén lemond és az államfő megbízásából uj kormányt alakit

A kormány rekonstrukció a frankügy kirobbanása óta gyakran visszatérő, de mindenkor megcáfolt híre a politikának. Vasárnap azonban olyan jólértesült helyeken és olyan komoly formában beszéltek a kormány egy-két tagjának küszöbön álló lemondásáról, hogy munkatársunk szükségesnek látta utánajárni a dolognak és teljesen beavatott helyen a következő érdekes információt kapta:
- Bethlen miniszterelnök még Genfbe való kiutazása előtt elhatározta, hogy a parlamenti frankvita és a frankügyi törvényszéki főtárgyalás befejezése, valamint a költésvetés megszavazása után benyujtja lemondását az államfőnek.


- Az ő álláspontja ugyanis kezdettől fogva az volt, hogy a frankügyi fejlemények és a parlamenti kisebbség nyomására semmi körülmények között sem hagyja el a helyét, az ellenzéki offenziva enyhülése és a nemzetgyülés többségének bizalmi szavazata után azonban nem fog elzárkózni az elől, hogy a bizalmi kérdést az államfő előtt is fölvesse.

 

- Ilyen körülmények között a kormány akármelyik tagjának lemondásáról szóló hírek teljesen alaptalanok, mert a Bethlen-kormány mai összetételében megmarad május végéig, amikorra nemcsak a pengőköltségvetés kerül tető alá, hanem befejeződik a frankhamisitás ügyének törvényszéki főtárgyalásai is. A kormány lemondása után ujból Bethlen gróf kap megbízást kormányalakításra és bizonyosra vehető, hogy a mai kabinetnek három-négy tagja kimarad az uj kormányból.


- Bethlen grófnak egy hétnél több időre semmiesetre sem lesz szüksége az uj kormány megalakítása céljából és így a Népszövetség juniusi ülésszakában már mint az uj kormány elnöke fogja Magyarországot képviselni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
 Bethlen István Horthy Miklós
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98