Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

Maniu - Vajda-Vojvoda vagy koaliciós kormány alakul Romániában

Bukarest, március 28. 

Miután Bratianu miniszterelnök bejelentette a kamarában a kormány lemondását, nyomban a királyi palotába ment, hogy ezt bejelentse. Ferdinánd király elfogadta a Bratinau-kormány lemondását és a miniszterelnök távozása után fogadta a kamara és a szenátus elnökeit, hogy meghallgassa az uj kormány alakítására vonatkozó előterjesztéseiket.


Vasárnap délután Jorga és Maniu, a nemzeti párt vezérei együttes kihallgatáson jelentek meg a királynál, aki utánuk Avareseu tábornokot, a néppárt, majd Michalahit, a parasztpárt elnökét fogadta. A kihallgatások gyors lefolytatásából politikai körökben arra következtetnek, hogy a kormányválság rövid ideig fog tartani és már hétfőn kinevezik az uj kormányt, amelynek elnöke valószinüleg Maniu Gyula és külügyminisztere Vajda-Vojvoda Sándor lesz.


Ezzel a kombinációval szemben több helyen azt hangoztatják, hogy koalíciós kormány alakul az uj választások keresztül vitelére és csak ezeknek megejtése után alakul meg véglegesen az uj kormány. Maniu kormányalakitása nagy változást jelentene ugy a román bel-, mint külpolitikában. A Maniu-kormány arra, törekedne, hogy normális politikai, gazdasági, társadalmi viszonyokat teremtsen és nemzeti autonómiát adna közigazgatási, tanügyi, egyházi téren a magyarságnak, valamint a többi nemzetiségeknek.


Külpolitikai szempontból Maniu és Vajda-Vojvoda a középeurópai orientációt szándékoznak megvalósitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bratianu Ferdinánd, román király Maniu Avarescu
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98