Vannak-e vitaminek ás nutraminek?
Tekintve azt a nagy érdeklődést, mely újabban ezekkel az anyagokkal szemben megnyilvánul, érdekesnek véljük megemlíteni, hogy erre a kérdésre O. Schmatolla 1 határozott nemmel válaszol s azt állítja, hogy az egész vitamin- és nutramin-elmélet, amely titokzatos, az élethez feltétlenül szükséges anyagoknak létezését tételezi fel, az ő kísérletei alapján kártyavárként kell, hogy összeomoljék.
Schmatolla kísérleteit két idősebb, egészséges galambon végezte, amelyeken - hántott rizzsel és vízzel való táplálás után - hat nap múlva jelentkeztek a beri-beri betegség tünetei; a tolluk felborzolódott, csőrük izomzata görcsösen összehúzódott, úgyhogy erőszakkal kellett őket tovább táplálni. További 6-8 nap múlva a központi idegrendszerben is megkezdődtek a görcsök.
Ilyenkor kezdik meg a vitamin-kutatók kísérleteiket s „vitamindús” anyagot, pl. élesztőt adnak a beteg állatoknak, mire a görcsök azonnal megszűnnek. Teljes gyógyulásról azonban szó sem lehet, ez csak akkor következik be, ha a galambokat kedvenc eledelükkel, borsóval tápláljuk tovább. Schmatolla szerint a chemikusnak csak egy kérdésre kell válaszolnia: a fehérjének, vagy az organikus sóknak, avagy mindkettőnek egyidejű hiánya okozza-e a beri-berit?
A kérdés eldöntése céljából a borsóval tökéletesen meggyógyított két galambnak a hántott rizsen kívül tiszta fehérjét is adott, még pedig a chinai sirály megszárított tojásfehérjét, melynek csak 0.25% a hamutartalma, szemben a közönséges tojásfehérje 5%-ával. Az eredmény az volt, hogy a görcsök ismét fölléptek, de sokkal gyengébb mértékben és csak 6 napi késéssel.
A borsóval meggyógyított galambpárnak ezután ismét hántott rizst adott, amelyhez azonban most nem fehérjét, hanem anorganikus sókat kevert és pedig káliumfoszfátot, káliumchloridot, kalcium- és magnéziumkarbonátot, melyeket kevés vízzel dörzsölt szét, úgyhogy a rizs hamutartalma kb. 3%-ra növekedett.
A görcsök ismét fölléptek és pedig miként az előbbi esetben, most is csak gyenge mértékben és 6-8 napi késés után. A táplálást tiszta, hántott rizzsel folytatva, a görcsök azonnal és teljes mértékben beállottak. Ezután a borsóval ismét meggyógyított galambok oly hántott rizst kaptak, melyhez Schmatolla fehérjét, meg organikus sókat is hozzákevert. Ily táplálék mellet még nyolc nap mulva sem léptek fel a görcsök. A galambok nem keltették ugyan az egészséges állatok benyomását, de a görcsök a legcsekélyebb mértékben sem jelentkeztek többé.
Mindezekből pedig Schmatolla azt a következtetést vonja le, hogy az ásványi sóktól megfosztott táplálék, aminő a hántott rizs is, szervezetből egyenesen elvonja az anorganikus sókat, azonkívül a hántott rizsben levő kb. 6% fehérje sem elegendő a fehérjeszükséglet fedezésére.
A betegség egész képe azt bizonyítja, hogy az a nagy eltolódás, mely a szénhidrátoknak, fehérjéknek és szervetlen sóknak a normális életben fennálló egyensúlyi állapotában mutatkozik, az oka a beri-beri betegségnek és nincs semmi alapja annak, hogy titokzatos tápanyagokat, vitaminokat tételezzünk fel, amelyeknek a hántott rizsben való hiánya okozná a megbetegedést.
Schmatolla szerint, ha hántott rizzsel etetjük az állatokat, nem teszünk mást, mint hogy az élő szervezetet kilúgozzuk; az élő szervezetből az életre nézve nagyon fontos szervetlen sók és nitrogéntartalmú anyagok eltávolítása pedig mindenekelőtt a vérnek és az idegállománynak leromlását idézi elő.
Schmatolla állásfoglalását viszont R. Berg tarthatatlannak mondja s hivatkozik azokra a kísérletekre, amelyeknél a kísérleti állatok egy része bár a többiekével azonos, de sterilizálás folytán vitamintól megfosztott tápanyagot kapott. Ez utóbbi állatok valamennyien megbetegedtek, míg az azonos, de nem sterilizált eledellel tápláltak valamennyien egészségesek maradtak.
Dr. Pacsu Jenő.
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!