Dtum
Login with Facebookk
1926 | Március

Vannak-e vitaminek ás nutraminek?

Tekintve azt a nagy érdeklődést, mely újabban ezekkel az anyagokkal szemben megnyilvánul, érdekesnek véljük megemlíteni, hogy erre a kérdésre O. Schmatolla 1 határozott nemmel válaszol s azt állítja, hogy az egész vitamin- és nutramin-elmélet, amely titokzatos, az élethez feltétlenül szükséges anyagoknak létezését tételezi fel, az ő kísérletei alapján kártyavárként kell, hogy összeomoljék.

Schmatolla kísérleteit két idősebb, egészséges galambon végezte, amelyeken - hántott rizzsel és vízzel való táplálás után - hat nap múlva jelentkeztek a beri-beri betegség tünetei; a tolluk felborzolódott, csőrük izomzata görcsösen összehúzódott, úgyhogy erőszakkal kellett őket tovább táplálni. További 6-8 nap múlva a központi idegrendszerben is megkezdődtek a görcsök.

Ilyenkor kezdik meg a vitamin-kutatók kísérleteiket s „vitamindús” anyagot, pl. élesztőt adnak a beteg állatoknak, mire a görcsök azonnal megszűnnek. Teljes gyógyulásról azonban szó sem lehet, ez csak akkor következik be, ha a galambokat kedvenc eledelükkel, borsóval tápláljuk tovább. Schmatolla szerint a chemikusnak csak egy kérdésre kell válaszolnia: a fehérjének, vagy az organikus sóknak, avagy mindkettőnek egyidejű hiánya okozza-e a beri-berit?

A kérdés eldöntése céljából a borsóval tökéletesen meggyógyított két galambnak a hántott rizsen kívül tiszta fehérjét is adott, még pedig a chinai sirály megszárított tojásfehérjét, melynek csak 0.25% a hamutartalma, szemben a közönséges tojásfehérje 5%-ával. Az eredmény az volt, hogy a görcsök ismét fölléptek, de sokkal gyengébb mértékben és csak 6 napi késéssel.

A borsóval meggyógyított galambpárnak ezután ismét hántott rizst adott, amelyhez azonban most nem fehérjét, hanem anorganikus sókat kevert és pedig káliumfoszfátot, káliumchloridot, kalcium- és magnéziumkarbonátot, melyeket kevés vízzel dörzsölt szét, úgyhogy a rizs hamutartalma kb. 3%-ra növekedett.

A görcsök ismét fölléptek és pedig miként az előbbi esetben, most is csak gyenge mértékben és 6-8 napi késés után. A táplálást tiszta, hántott rizzsel folytatva, a görcsök azonnal és teljes mértékben beállottak. Ezután a borsóval ismét meggyógyított galambok oly hántott rizst kaptak, melyhez Schmatolla fehérjét, meg organikus sókat is hozzákevert. Ily táplálék mellet még nyolc nap mulva sem léptek fel a görcsök. A galambok nem keltették ugyan az egészséges állatok benyomását, de a görcsök a legcsekélyebb mértékben sem jelentkeztek többé.

Mindezekből pedig Schmatolla azt a következtetést vonja le, hogy az ásványi sóktól megfosztott táplálék, aminő a hántott rizs is, szervezetből egyenesen elvonja az anorganikus sókat, azonkívül a hántott rizsben levő kb. 6% fehérje sem elegendő a fehérjeszükséglet fedezésére.

 

A betegség egész képe azt bizonyítja, hogy az a nagy eltolódás, mely a szénhidrátoknak, fehérjéknek és szervetlen sóknak a normális életben fennálló egyensúlyi állapotában mutatkozik, az oka a beri-beri betegségnek és nincs semmi alapja annak, hogy titokzatos tápanyagokat, vitaminokat tételezzünk fel, amelyeknek a hántott rizsben való hiánya okozná a megbetegedést.

Schmatolla szerint, ha hántott rizzsel etetjük az állatokat, nem teszünk mást, mint hogy az élő szervezetet kilúgozzuk; az élő szervezetből az életre nézve nagyon fontos szervetlen sók és nitrogéntartalmú anyagok eltávolítása pedig mindenekelőtt a vérnek és az idegállománynak leromlását idézi elő.


Schmatolla állásfoglalását viszont R. Berg tarthatatlannak mondja s hivatkozik azokra a kísérletekre, amelyeknél a kísérleti állatok egy része bár a többiekével azonos, de sterilizálás folytán vitamintól megfosztott tápanyagot kapott. Ez utóbbi állatok valamennyien megbetegedtek, míg az azonos, de nem sterilizált eledellel tápláltak valamennyien egészségesek maradtak.


Dr. Pacsu Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány ésa etchnika...
A blokád miatt rosszabbodott az angol-olasz viszony A blokád miatt rosszabbodott az angol-olasz viszony
A nyugati nagyhatalmak katonai és diplomáciai magatartása arra vall,...
Nők a meteorológiai szolgálatban Nők a meteorológiai szolgálatban
Ezen czím alatt megjelent füzetében Széki Ákos a meteorológiai...
Japán délsarki expediczió Japán délsarki expediczió
Shakleton hadnagy ismeretes délsarki espedicziós sikereit, ugy...
Úszó repülőterek Úszó repülőterek
Az „Ark Royal” angol repülőgép-anyahajót, amelynek...
Fedák leleplezi a divatot Fedák leleplezi a divatot
Fedák ül és varr. Egy napóleon -sálon öltöget, ha kiteríti:...
A trieszti és a magyar-cseh kérdés Párisban A trieszti és a magyar-cseh kérdés Párisban
A trieszti kérdésben tegnap olyan tüntető módon különült el egymástól...
Fellendülhet a baromfi- és tojásexport Fellendülhet a baromfi- és tojásexport
A magyar baromfi- és tojásexport lebonyolitására 1,500.000 pengővel...
Mit tegyen az író a háborúval szemben? Mit tegyen az író a háborúval szemben?
Mindjárt megjegyzem, hogy én csak arra a kérdésre fogok itt felelni,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98