Dtum
Login with Facebookk
1925 | Június

A tejben foglalt védőanyagok

A tej a legolcsóbb értékes táplálék. Az amerikai háztartásokban az élelmiszerek beszerzésére szánt kiadás ź - 1/3 része tej- és tejtermékre esik. Az amerikai, ki mindig számít, kalkulál és az előnyöset keresi, reájött, hogy a táplálkozás annál olcsóbb és jobb, minél több tejet fogyaszt és hogy az egészségének, az ember legértékesebb kincsének ezzel tesz legjobb szolgálatot.

Ebben valóban követésre méltó példát adott Amerika. Ugyanolyan táplálóérték (kalóriaérték) e tej révén negyedannyiba kerül, mintha húst vagy tojást vásárolunk. A tejnek mint tápszernek azonban az az előnye, hogy benne olcsó áron lehet tápanyagokat (fehérjét, zsírt, cukrot) kapni, melyek emészthetősége, kihasználása is nagyfokú és emellett értékes hamualkotórészeket, szervetlen sókat is foglal magában.

Fokozott figyelmet érdemelnek a benne foglalt védőanyagok, fermentumok is az A-vitaminok és C-vitaminok, melyek az ember egészségére, életenergiájára, különösen az anyák, csecsemők, betegek, lábadozók, de általában minden dolgozó ember életére nagy jelentőségűek. Az élettani vizsgálatokból ismeretes, hogy ilyen specifikus tulajdonságok leginkább azokban a tápszerekben fordulnak elő, melyek nyersen kerülnek fogyasztásra a nyers tej pedig olyan táplálék, melynek tápláló értékét semmiféle más tápszer túl nem szárnyalja.

Felhevítés által a tej C-vitaminjai és fermentumai könnyen elpusztulnak, de a fehérjék emészthetősége is csökken. Másfelől azonban csak a hygiene szabályainak betartáséval nyert egészséges és megfelelően táplált állatokból fejt tej élvezhető nyers állapotban. A tej hygienéja a közegészségtan egyik legfontosabb része.

Aránylag a legkevésbbé befolyásolja a tej természetes, előnyös tulajdonságait, ha felhevítése nem terjed 63 C°-on túl. Az olyan tej, melyet 30 percen át 62—63C°-r felmelegítettek, kémiai összetételében nem mutat lényeges változást, ennek ellenére káros csiráinak jó része elpusztul, ha pontosan fél órán át megfelelő készülékben hat reá a jelzett hőmérséklet.

Utána gyorsan 10° alá kell lehűteni a felhevített tejet, ami különösen nyári melegben nehezebben megy. A tejben foglalt csirák, melyek a sterilizálásnak, pasteurözésnek vagy a SOXHLET-féle eljárásnak ellentállnak, a csecsemőkre különösen veszedelmesekké válhatnak, ha a hiányos lehűtés és meg nem felelő kezelés következtében, továbbszaporodásuk lehetséges.


Az ideális tejellátás tehát nem a tej előzetes kezelésével történik, úgy ahogyan az a nagyvárosok tejüzemeiben szokásos, hanem a kifogástalan nyers tejjel, melyet fogyasztója szükség esetén maga forral. Sajnos, ilyen tejjel való ellátás a legtöbb nagyvárosban a kedvezőtlen viszonyok miatt alig lehetséges, ezért a lassú pasteurözés után lehűtött tej forgalombahozatalát kell elősegíteni, bár mindenképen arra kell törekedni a városi hatóságoknak a tejtermelőkkel és kereskedőkkel egyetemben, hogy kifogástalan nyers tej kerüljön forgalomba.

Tisztán tartott egészséges állatból tiszta istállóban, tiszta kézzel, tiszta edénybe fejt és lehűtött tej nyers állapotban fogyasztható és a legértékesebb tápszert szolgáltatja. Ilyen tej termelése kétségtelenül nagyobb gondot és költséget igényel, ezért ára a piaci tej árénál magasabb kell hogy legyen, de még így is jutányosabb, mint amennyi az alkoholra, felesleges húsra és édességekre elpazarolt összeg.

Dr. Z. Á.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Brown-féle mozgás a tejben Tejkisérleti állomás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Farsang Farsang
Farsang, szánkócsengés, medikusbál, álarcosbál, táncrend: az ember...
A földmivelésügyi miniszter sem tartja jogosnak a borfogyasztási adót A földmivelésügyi miniszter sem tartja jogosnak a borfogyasztási...
Vasárnap délelőtt folyt le a Tattersallban a Magyar Szőlősgazdák...
Kállay gazdasági programmja Kállay gazdasági programmja
Kállay Tibor pénzügyminiszter vasárnap délelőtt programmbeszédet...
A balkezesség, a beszédhiba A balkezesség, a beszédhiba
A világháború keserves tapasztalásai, mint annyi más téren, itt is...
Az öngyilkosság lélek- és erkölcstani szempontból Az öngyilkosság lélek- és erkölcstani szempontból
Aki különösnek találja e tárgyválasztást egy akadémiai székfoglaló...
A Greguss-díj A Greguss-díj
A Kisfaludy-Társaság minden hatodik esztendőben a Greguss-díjjal...
Mikszáthoz - Bársony István Mikszáthoz - Bársony István
Mikszáth Kálmán nemcsak a mi legnagyobb élő belletristánk, hanem a mi...
Lapvélemények a Nyugat Ady-plakettjéről Lapvélemények a Nyugat Ady-plakettjéről
Ady Endrét fiatalabb szobrászaink már több érmen megmintázták. Most...
Fényes Adolf új képei Fényes Adolf új képei
Fényes Adolf nevét mintegy negyedszázad óta ismeri a magyar közönség....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98