Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Vasárnap este az ébredők kétszázfőnyi csoportja be akart hatolni a Kamaraszinház nézőterére

Vasárnap este az ébredők kétszázfőnyi csoportja be akart hatolni a Kamaraszinház nézőterére, hogy botrányba fullassza „A hős és a katona” cimü Shaw-darab előadását. A rendőrség, amelyet előre értesitettek, meghiusitotta a tüntetést


Az elmult évek emlékei elevenedtek föl vasárnap este Budapest utcáin. Kétszáz ébredő parancsot kapott, hogy a Nemzeti Szinház Kamaraszinházában vasárnap este előadásra kerülő Bernard Shaw: „A hős és a katona” cimü vigjátékának előadását akadályozzák meg és amennyiben ellenállásra találnak, lépjenek föl ugyanazon a módon, mint ezelőtt három évvel a Fővárosi Operettszinház ellen elkövetett merénylet alkalmával.

 

Több napon keresztül tárgyalták szigoruan bizalmas környezetben a Kamaraszinház elleni támadás tervét. A tüntetés időpontját titokban tartották, ennek ellenére vasárnap bizalmas értesités érkezett a főkapitánysághoz, amely pontosan beszámolt a tüntetés minden részletéről. A rendőrség erős készültséggel fölvonult a Kamaraszinház tájékán, sürü rendőrszemek lepték el a Paulay Ede-utcát és környékét és ennek köszönhető, hogy az utolsó pillanatban meghiusult az ébredők támadása.

 

A rendőrség gyors és erélyes közbelépése ellenére, csak pillanatnyilag tekinthető megoldottnak a kérdés, mert a meghiusult akció után ujra elhatározták az ébredők, hogy a legközelebbi napokban körültekintőbb szervezkedéssel megismétlik a Kamaraszinház elleni támadást. A botrányrendezés eszméjét több Move-tag vetette föl és miután az Ébredő Magyarok Egyesületének tagjai lelkesedéssel fogadták, elhatározták, hogy együttesen hajtják végre a támadást.

Az előadást azért akarták megakadályozni, mert néhány Move-vezető és Éme-vezér fölfogása szerint Shaw „A hős és katona” cimű darabja antimilitáris és destruktiv célzatu. Megállapodtak az akció lebonyolitásának részleteiben, vasárnap délután azonban az utolsó pillanatban az Éme vezetői arra a belátásra jutottak, hogy a tervezett támadás esetleg nagyon sulyos következményekkel járhat az egyesületre. Ezért az eredeti terv megváltoztatásával elhatározták, hogy nem hatolnak be a szinház nézőterére és nem okoznak pánikot, hanem a szinház bejárata előtt utját állják a közönségnek és barátságosan meggyőzik arról, hogy az előadás megtekintése hazafiatlan.


Az előadás kezdete előtt a tüntetők programszerüen megjelentek a szinház környékén, meglepetésre azonban nagyobb rendőrcsapattal találták szemben magukat.


Az erélyes fellépés láttára a támadás vezetői kiadták a parancsot a föltünésnélküli visszavonulásra, ami olyan gyorsan ment végbe, hogy tulajdonképen még rendzavarás sem történt. A tervezett akció vezetői most abban reménykednek, hogy a Kamaraszinház a történtek után leveszi müsoráról a darabot. Ha ez nem történne meg, program szerint, néhány napon belül ujból megkisérlik a közbelépést és – amint a tüntetők egyike mondotta – most már olyan formában, hogy a rendőrségnek nem lesz alkalma beavatkozni.


A tüntetéssel kapcsolatban kérdést intéztünk Hevesi Sándorhoz, a Nemzeti Szinház igazgatójához, aki  a következőt mondotta:


- A darab mindenütt a világon szinre került. A második francia nemzeit szinházban, az Odeonban ma is müsoron van. Ha ott nem tartották károsnak vagy ártalmasnak, nekünk sem volt semmi okunk arra, hogy annak tartsuk. A darabot Európa összes államaiban előadták, mindenütt óriási sikere volt, Shawnakugyszólván legtöbbet játszott darabja és sehol a világon nem keltett semmiféle recenzust. Különben is ha egy darab nyugtalanitó, azt elsősorban a közönségen kellene észrevennünk, de ilyesmit mi a magyar közönségen nem észleltünk. Az emberek bemennek és mulatnak rajta. Rendkivül csodálkozom azon, hogy valaki ezt a darabot akár antimilitaristának, akár hazafiatlannak tartja. Párisban, a gloire országának fővárosában, ahol legerősebb a sovinizmus, bizonyára nem tartanák állandóan müsoron az angol Shaw darabját, ha ilyen tendenciát föl lehetne benne fedezni…

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hevesi Sándor George Bernard Shaw
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98