Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

Új szűrőlámpa a drágakövek valódiságának megállapítására

A tudomány egy egész sereg drágakő meghatározási módot ismer, amelyeknek elve az ásványtanba és a fizikai fénytani ismeretek körébe nyúlik vissza. A gyakorlati ékszerészek számára azonban ezek az inkább elméleti meghatározási módszerek nem igen jöhetnek figyelembe, mert részben komplikáltabb eszközöket, részben pedig hosszas megfigyelést igényelnek, amelyekre a gyakorlatban aligha van idő.

Az ékszerészek számára rendelt készüléknek arra kell figyelemmel lenni, hogy lehetőleg könnyen szembeöltő jelenségek megfigyelésére szorítkozzék, hogy a készülék könnyen legyen kezelhető, végül, hogy ne kelljen közbeeső átszámítást, vagy efféléket csinálni. A bécsi természettudományi múzeum igazgatója Michel és Riedl tanár az utóbbi időben beható vizsgálatokat folytattak a bécsi Löhr-féle drágakőgyüjtemény segélyével az eddig e téren kevéssé értékelt abszorpciós és luminiszcenciás jelenségekkel.

A gyakorlati életben azonban ezek a szigorúan tudományos vizsgálatok nem honosodhatnak meg, éppen ezért a két tudós vizsgálati módszereiken olyan átalakítást végzett, hogy azt mindenki sikerrel alkalmazhatja.

 

Spektroszkópikus vizsgálatok révén megállapították, hogy az egyes drágaköveken áthatoló fény a színkép mely részében idézett elő gyengülést, másszóval az elnyelési színképet vizsgálták, e mellett azonban nem hanyagolták el a luminiszcencia jelenségét sem, amelynek következtében egy a napfénynek, vagy más sugárzásnak kitett drágakő a besugárzás megszűnte után sem szűnik meg fényt kisugározni.

A smaragd például a napfény behatása következtében fénysugarakat bocsát ki és ez a csodálatraméltó önsugárzás mély benyomást kelt a szemlélőben. A két bécsi tudós oly szűrőlámpát szerkesztett, amellyel már nem az elnyelési színképet vizsgálják meg, hanem az egyes drágakövekre jellemző elnyelt színt használják fel fényszűrőnek, ami által olyan jellegzetesen változik meg a drágakövön és a fényszűrőn áthatoló fény, hogy az így megfigyelhető jelenségekből minden további nélkül következtetni lehet a drágakövek mineműségére.

A szűrő színsorozatok egy kör szektorain vannak elhelyezve, amelyekre helyezett drágakövet a különböző szűrőkön áthatoló zseblámpa fényében lehet megvizsgálni. A kereskedésbe legelsőbben a zöld szűrősorozat került, amelylyel a smaragdot a turmalintól, a zöld gránáttól, a chrysoberilltől, a zöld korundtól, az üvegtől lehet megkülönböztetni.

A fényszűrőkhöz egy-egy kimutatás van csatolva, amelyből minden további nélkül meg lehet állapítani az illető kő nemes vagy nem nemes voltát. Az egész készülék roppant kicsike, olcsó és így a gyakorlati élet feltétlenül hasznát fogja az új fényszűrőnek venni. A többi színes drágakő vizsgálatára alkalmas szűrők készítése most van folyamatban.

Nagy Ferenc.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Smaragd ásvány Smaragd Smaragdkő Egy csiszolt gyémánt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98