Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Magyarország 1926. évi teniszbajnokságai

Kehrling Béla fölényesen verte a német Demaslust és megnyerte Magyarország férfiegyes bajnokságát.

A vegyes páros bajnokságban a Demaslus-Amande pár győzött. – A férfi páros bajnokság a Kehrling – Pétery pár zsákmánya lett.

Öt nap óta folynak a küzdelmek Magyarország teniszbajnokságaiért s Kisasszony napjára – egy kivételével – eljutottak a döntőig. Három bajnokság dőlt el eddig, azokból kettőt (férfi egyes és férfi páros) a magyar játékosok szereztek meg, míg egyet (vegyes páros) a vendég külföldieknek sikerült magukhoz ragadniuk.

Már kedden délután sorra került a férfi páros bajnokság döntője s a magát kitűnően tartó Demasius (Németország) – Artens (Ausztria) párt csak legjobb játékával és remek küzdelem után tudták maguk alá gyűrni Kehrling és Pétery dr.

A keddi versenyek eseménye a férfi páros döntője volt, mely Kehrling-Pétery dr. és a német-osztrák Demasius-Artens párok között a center court-on került eldöntésre. Az egy és háromnegyedóráig tartó 4 szettes mérkőzés az első perctől az utolsóig izgalomban tartotta a közönséget.

A kitűnő kondícióban levő játékosok, elsősorban Kehrling és Artens, szenzációsan játszottak és a párok küzdelme oly forró atmoszférát teremtett, amelyen legfeljebb csak futballmérkőzéseken adódik.

A gyönyörű küzdelem, mely teljes félhomályban végződött, a magyarok 6-4, 8-10, 6-4, 6-3 arányú győzelmével végződött és ezzel Magyarország 1926. évi férfi páros teniszbajnokságát sikerült itthon tartani.

A nap másik nagy eseménye Baumgarten Magda győzelme a csehek hölgybajnoka. Amende kisasszony ellen

A rendkívül tehetséges FTC-hölgy versenykarrierjének új állomásához érkezett ezzel a győzelmével, bár tagadhatatlan, hogy Amende játéka sokkal változatosabb és tetszetősebb. Több mint egy óráig tartó meglehetősen unalmas ütögetés után 8-6, 7-5 arányban győzött a magyar hölgyjátékos. A másik FTC-hölgy, Wienerné Soós Jolán azonban a kitűnő Péteryné elleni mérkőzésében – mint az előrelátható volt – elvérzett.

A Kehrling – Demasius döntőmérkőzés


Szerdán délután a férfi egyes bajnokság döntőjére került a sor. Sokan idegekre menő, forró küzdelmet vártak, de ehelyett Kehrling egyszerű, könnyű stílusban vett győzelme következett be. Az első szettben még mutatott némi ellenállást Demasius, de a magyar bajnok élesen felugró szerviszei és gyilkos lecsapásai már ekkor megzavarták és 6:3-as eredménynél jobbat nem tud elérni.

A második szettben még nyomasztóbb Kehrling fölénye. Egymásután nyeri gémjeit anélkül, hogy különösebb erőlködést mutatna, vagy a hevesebb játékot kellene erőszakolnia. Csaknem minden szervizlabdájánál megismétlődik a kép: Kehrling gyors szerviszébe Demasius éppen csakhogy belecsap s a lassú ívben visszarepülő labdát Kehrling a hálónál „megöli”. A játék meglehetősen egyoldalú és – meglehetősen színtelen.

A harmadik szettben következik változás. Demasius minden erejét összeszedve fekszik a játékba, amely most tényleg teljesen egyenrangú ellenfelek küzdelmévé fejlődik. Demasius új taktikát kezd. Éles, hosszú labdákkal akarja alapvonaljátékra kényszeríteni Kehrlinget, aki a hálóhoz most sokkal nehezebben tud felnyomulni.

Demasius taktikája egy ideig sikeres is. Háromszor nyír meg mindegyik játékos a saját szervizét, a játszma 3:3-ra áll, amikor Kehrling váratlanul szervizgemet veszt s Demasius 5:3-ra vezet. Most alakul csak ki a vérbeli döntőjáték.

Kehrling minden energiájával lendül a játékba, ütései egyre erősebbek és egyre merészebbek, az iram gyilkos tempóban fokozódik, Demasiust is folyton jobb játékra készteti Kehrling finise a ház kiad magából mindent, ellenállni nem tud. Kehrling egymásután négy gémet nyer (7:5) s ezzel ismét megvédi Magyarország 1926. évi teniszbajnokságát.

A Damesius-Amende-pár legyőzi a Kehrling-Várady Ily együttest. Magyarország 1926. évi vegyes páros teniszbajnoksága külföldre vándorol.

A női egyes bajnokságnak Baumgarten Magda-P. Várady Ily közötti döntőjét csütörtökön délután 3 órakor bonyolították le. Ugyanakkor állnak ki egymás ellen Bánó Lehel (BBTE) és Kelemen Aurél, akik a parádi verseny döntőjét játsszák le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kehrling Béla és Várady Ily A párosverseny győztesei: Pétery és Kehrling Demasius német bajnok és Amende kisasszony Takács legyőzte Luppu dr.-t, a románok legerősebb játékosát
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98