Dtum
Login with Facebookk
1926 | Szeptember

Az elektromos hullámok terjedése

Jól ismert jelenség, hogy éjjel az elektromos hullámok sokkal jobban terjednek, mint nappal és a Földnek szemben levő pontjához is eljutnak. Ezt a tapasztalatot eddig a Heaviside-féle réteggel igyekeztek magyarázni Heaviside szerint a legfelső légréteg állandóan vezető állapotban van, függetlenül a napsugárzástól.

Csak az alatta levő réteg nyeri vezetőképességét a napsugárzástól, ami éjjel elmarad. Éjjel tehát a Heaviside-féle réteg a mellette levő légréteggel összehasonlítva jó vezető. Ez a réteg, mint minden vezető felület a rá eső elektromos hullámokat visszaveri. Az alatta levő réteget a napfény alakítja vezetővé, tehát ez a réteg csak nappal ilyen, a napfény megszünésével ezt a tulajdonságát mindjárt elveszti.

Ha a hullámkeltő állomás antennájából nappal indulnak ki elektromos hullámok, ezeket az alsó vezető réteg elhajlítja az egyenes terjedt irányából és így nem is jutnak el a Heaviside-féle legfelső visszaverő réteghez. A levegő erősségük szerint kisebb vagy nagyobb távolságban annyira elnyeli őket, hogy fel sem foghatók állomáson. De éjjel a Heaviside-féle réteg visszaveri a hullámokat és így igen messze levő állomáshoz is eljuthatnak.

De az utóbbi idők tapasztalatai folytán ezt a magyarázatot általában már nem tartják kielégítőnek azoknak a szabálytalanságoknak megértésére, amelyek az elektromos hullámok terjedésében mutatkoznak. Minden amateur tapasztalhatja naponként, hogy a felvett jelek (beszéd vagy zene) minden látható ok nélkül egyszerre csak elgyengülnek, majd néhány perc, de esetleg hosszabb idő múlva eredeti erősségüket visszanyerik.

Ez a kellemetlen „elhalványodás” az úgynevezett fading-hatás. Ezt a jelenséget a leírt módon nem lehet megmagyarázni. Azon kísérletek közül, amelyek az elektromos hullámok terjedésében tapasztalt jelenségeket a Heaviside-féle réteg nélkül igyekeznek megmagyarázni, a legtöbb figyelmet Meissner felfogása érdemli.


Meissner azokból a tapasztalatokból indul ki, amelyeket egészen rövid hullámok terjedésében szereztek. Marconi hosszasan kísérletezett ilyen hullámokkal, eredményei valóban figyelemre érdemesek. 70 m-es hullámhosszal és csak két kilowatt energiával a Földnek két szemben levő pontja között lehetett érintkezni. Minket most elsősorban az érdekel, hogy ilyen rövid hullámok terjedésében a jelek erősségének megszokott ingadozásai egészen elmaradnak.

Közepes hullámhosszaknál az ingadozások már fellépnek, de nagy, néhány km-es hullámhosszaknál ismét eltűnnek. A fejlődés menete a technikát a nagy hullámhosszak felé terelte, az említett kis hullámhosszakra egymástól messze fekvő állomások érintkezésénél senki nem gondolt. Éjjel a rövid hullámok is erősebben érkeznek, mint nappal. Az éjjeli és nappali erősség különbsége csak kis távolságban nem mutatkozik.


Az elektromos hullámok terjedésénél kétféle hullámzást kell figyelembe vennünk, a térbeli és a felületi hullámokat. A levegőn át terjedő hullámok a térbeliek. Ezekre ugyanazok a törvények érvényesek, mint a fényre. Erősségük terjedés közben csökken, még pedig a távolság négyzetével fordított arányban. Az elektromos rezgések körében ezenkívül felületi hullámok is szerepelnek.

Ha követ vízbe dobunk, akkor a beesés helye körül gyűrűalakú hullámok keletkeznek és terjednek a víz színén. Hasonlóképen mikor az antennában rezgéseket indítunk, nemcsak térbeli hullámok indulnak, hanem az antenna körül a talajban felületi hullámok is. A talaj vezetőképessége a mellette levő légréteghez viszonyítva igen nagy, azért a felületi hullámok a talajban elterjednek.

Tulajdonképen ezt a kétféle jelenséget nem lehet egymástól elválasztani, mindkét hullámzás mindig előáll. De annak az elnyelésnek nagysága, amelyet a térbeli hullámok a levegőben, a felületi hullámok pedig a talajban szenvednek, lényegesen függ a hullámhossztól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Cardiff City nyerte az Angol Kupát A Cardiff City nyerte az Angol Kupát
Cardiff City – Arsenal 1:0 (0:0) Az 52-ik kupadöntő nagy...
A honvédtisztek veretlenül nyerték meg a tőrcsapatbajnokságot A honvédtisztek veretlenül nyerték meg a tőrcsapatbajnokságot
A vívóbajnokságok nyitánya lezajlott. A tőrcsapatbajnoksággal vette...
Az országos meteorológiai és földmágnességi intézet Ó-Gyallán Az országos meteorológiai és földmágnességi intézet Ó-Gyallán
Szép ünnepély színhelye volt a közel mult napokban Ó-Gyalla, a kies...
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. junius 28-án közgyülést tartott,...
Tüntetések Francziaországban Tüntetések Francziaországban
A franczia kormány szigorusággal hajtotta végre azt a törvényt, hogy...
Az angolok üdvözlik az orosz forradalmat Az angolok üdvözlik az orosz forradalmat
Márczius 22-én Bonar Law inditványt terjesztett be az alsóháznak,...
Színházi bemutatók
A kis tanítónőt, mikor megy az állását elfoglalni, útközben utolérni...
Magyarország 1921. évi tőrvívó bajnoksága Magyarország 1921. évi tőrvívó bajnoksága
A magyar vívósport legnagyobb eseménye, a bajnokság ezen a héten a...
A május-ünnepek Angliában A híres „May-Day” újraéledése. A május-ünnepek Angliában A híres „May-Day”...
Nálunk Magyarországon manapság már egészen általánossá vált az a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98