Dtum
Login with Facebookk
1927 | Augusztus

Kiss Ferenc és 40 fürdőköpenyes hölgy esete a szigoru siófoki csendőrökkel

A balatoni strandon igazoltatták a szinmüvészt, mert trikója lecsuszott a balválláról – Az erkölcsvédelmi rendelet értelmében igazoltattak s eljárást inditottak 40 fürdőköpenyes hölgy ellen
Siófok, aug. 15.


Egyébről sem beszélnek mostanában Siófokon, mint Kiss Ferencnek és annak a mintegy negyven nyaraló pesti nőnek az esetéről, amely minap történt. Itt a Balaton mentén a fürdőző közönség általában nem vigyáz annyira a „jólöltözöttségre”, mint amennyire erre a csendőrőrszemek ügyelnek. Kettős csendőrőrszemek cirkálnak mindenfelé a fürdőtelepen és a strandon a szígoru szemekkel mustrálnak véig minden egyes fürdővendéget.

 

Kiss Ferenc is itt tartózkodott néhány napig; a Balaton körüli gyalogutján most érkezett ide. Vígan fürdőzött a Balaton vizében, majd fel s alá sétált a strand homokján. Sétálás közben egy ismeretlen férfi lépett eléje s figyelmeztette, hogy fürdőtrikója lecsuszott a balválláról. Kiss Ferenc a figyelmeztetéssel és a fürdőtrikóval mitsem törödve, továbbsétált a strandon. Alig tett azonban néhány lépést, kokostollas csendőr állt eléje, felszólította, hogy gombolja fel vállára fürdőtrikóját.


Kiss Ferenc eleget tett a felszólításnak, s tovább akart menni. A csendőr azonban igazolásra szólitotta és személyazonossági igazolványt kért tőle. Kiss Ferenc megmondta, hogy kicsoda, de a csendőr írásbeli igazolványt kért. A jelenetnek számos tanuja akadt, sokan figyelték a csendőr s a szinész vitáját, többen bizonyitották acsendőr előtt, hogy kicsoda Kiss Ferenc.

 

Véletlenül arra sétált egy csendőrszázados is, - Kiss Ferenc volt iskolatársa – aki ugyancsak ismerte a szinművészt. A csendőr azonban nem érte be ezzel. Felkereste ebédnél az étteremben a szinészt, ott kért tőle személyazonossági igazolványt, majd miután ilyen okmány a szinésznél nem volt, felkisérte őt a Sió-szállóban lévő lakására, ahol Kiss szabályszerűleg igazolta magát.


A fürdőtelepen általános feltünést keltett a szinművész igazoltatása és Kiss Ferenc maga is zaklatást látott a csendőr eljárásában fenforogni s ezért az őt igazoltató csendőr ellen zaklatás miatt feljelentést is tett a csendőrségen.


Siófokon azonban nemcsak Kiss Ferencnek gyűlt meg a baja a csendőrökkel, hanem mintegy negyven budapesti fürdővendégnek, - férjes asszonynak és leányoknak,- akiket a belügyminisztériumi erkölcsvédelmi rendeletre való hivatkozással igazoltattak a siófoki csendőrök.

Negyven fürdőtrikóban és fürdőtrikót boritó fürdőköpenyben lévő hölgyet a strand kapuja előtt igazoltattak a csendőrök, azért, mert strandtoalettben akartak a fürdőből lakásaikra hazamenni. Hiába védekeztek azzal hogy a nagy nyári hőség miatt öltözködtek igy, a szigoru csendőrök nem fogadták el ezt az érvelést, felirták az illetők neveit s személyi adatait azzal, hogy közszemérem elleni kihágás miatt eljárás indul meg ellenük.


Egyben pedig valamennyi fürdőköpenybe öltözött nőt arra utasítottak, hogy utcai ruháját öltse fel.
A siófoki csendőröknek vasárnap azonban egyéb dolguk is akadt. Több feljelentés érkezett a déli órákban a strandoló fürdővendégek részéről a csendőrségre a strandon történt lopások, kabinkifosztások miatt.


Egy pesti uriasszonynak többszáz pengőt s nagyobb értékű ékszert tartalmazó retiküljét lopták el, egy nagyobb kabinból pedig egy külföldről érkezett svájci társaság tagjainak pénzét és ékszereit, nevezetesen 1300 pengőt, 800 svájci frankot, két arany schaffhauseni órát, ez arany férfi karkötő-órát, két női arany karcsattos órát raboltak el.


A csendőrség meginditotta a nyomozást a nagyarányu kabinrablások ügyében, az azonban eddig eredményre még nem vezetett s igy a károsultak, - akik a fürdőigazgatóságtól egy fillér kárpótlást sem kaptak, - most töprenghetnek amiatt, hogy értéktárgyaikat miért nem helyezték el a strandfürdő séfjében.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kiss Ferenc, mint Szegény Tamás a Lear királyban Selyem fürdőkosztüm és japáni ernyő az idei strand-divat Vidám fürdőző társaság a norfolki strandon
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98