Dtum
Login with Facebookk
1927 | December

A virágok alvása

Otthon is könnyen meggyőződhetünk róla, hogy a virágok mennyire alkalmazkodnak a körülményekhez. Ehhez elegendő egy cserép bármely virág (1), amely nappal nyitva tartja a kelyhét, éjjel pedig bezárja, és egy elég erős villanylámpa.

Ez a virág rendszerint naponta tizenkét óra hosszat nyitva, tizenkét órán át pedig zárva tartja kelyhét. Ha a virágot sötét szobába helyezzük és néhány napon át megfordítjuk a megvilágítás rendjét (2), azaz éjjel 12 órán át a villanylámpa fényébe helyezzük, nappal pedig sötét szobában hagyjuk, a virág lassanként alkalmazkodik az uj rendhez és éjjel nyitja, nappal pedig zárja a kelyhét, mert nappal sötétben van, éjjel pedig a lámpa megvilágítja. Mint az éjjeli őr, aki nappal alszik és éjjel virraszt.

De a virág tovább is alkalmazkodik. Ha fokozatosan csökkentjük a megvilágítás és a sötétség tartamát (3), a virág hamar megszokja, hogy például nyolc óránként nyissa és zárja a kelyhét. És ha igen lassanként tovább rövidítjük a világos és a sötét időszakokat, azt is elérhetjük, hogy a virág 6-6 óránként nyit és zár. Végül aztán igen érdekes megfigyeléshez jutunk.

Ha még tovább rövidítjük a váltakozások tartamát, körülbelül a négyórás tartamú változások táján a virág megúnja a játékot (4)! Nem törődik tovább a gyors váltakozásokkal és visszatér az eredeti megszokott tizenkét órás nyitás és záráshoz, akár világosban, akár sötétségben van, mindaddig, amíg megint kellően meg nem hosszabbítjuk a megvilágítás és a sötétség tartalmát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98