Dtum
Login with Facebookk
1922 | Július

Milyen legyen a virágcserép ?

 A virágkedvelők körében csaknem általánosan elterjedt tévhit, hogy a virág annál jobban tenyészik, mentől nagyobb edénybe ültetik. Ezzel szemben az igazság az, hogy a cserépvirágoknál túlságos nagy edényeket nem szabad használnunk, hanem az edénynek mindig arányban kell lennie a virág gyökérzetének terjedelmével.

Erre azért kell ügyelnünk, mert ha az edényben a föld tömege túlságosan nagy, ugy az megsavanyodik és pedig azért, mert a virág földjének fölös táplálóanyagát és nedvességét nem képes felszivni. Emiatt a virág beteg lesz és gyökérzete rothadásnak indul.

Különösen könnyen savanyodik meg a virágcserép földje télen, amikor a virágnak sokkal kevesebb táplálékra van szüksége, mint nyáron. Ha a virág télen betegeskedni kezd, át kell helyezni kisebb edényekbe és friss földbe és átrakás alkalmával a gyökérzet romlott, beteg, rothadó részeit éles késsel, vagy ollóval kivágni.

Tulipánnak, jácintnak, általában a hagymás virágoknak, pálmának, rózsának mélyebb virágcserép kell, szegfűnek, azáleának alacsonyabb, széles.  Legcélszerübb a mázatlan virágcserép, a mázas, vagy porcellán virágcserép nem jó, mert nem bocsátja át a levegőt. Hogy a szemnek szebb legyen, a mázatlan virágcserepet bele kell állítani a diszesebb porcelán- vagy mázas cserépbe, de mind a kettőnek fenekén lyukasnak kell lenni a viz levezetésére.

A virágcserepek alá vizfelfogó aljat alkalmazunk, de abból a vizet azonnal el kell távolítanunk, nehogy az a hajcsövességnél fogva visszahatoljon a cserépbe és a gyökérzetet megrontsa. Régi virágcserepeket ujból leendő használatbavétel előtt legalább kétszer ki kell forrázni és kefélni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az oleander cserépben, egy virágoskertben Virágcserép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98