Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Nápolyi zoológiai állomás, a halak

Elhaladva a lágytestüek (Moclusca), zsákállatok (Tunicata), actiniák (Anemonia), nagy rákok (homár, languszta) medencéi mellett,a terem legnagyobb aquariumához érünk. Itt nagy halakat, köztük macskacápákat (Scyllium) látunk. Lomhán evez benne néhány tengeri teknős (Thalassochelys) a fenéken pedig néhány nagy rája hever (Trygon violaceus, Raja punctata).

Az üvegtábla előtt, a párkányba kis medencét mélyítettek be. Ebben lapos, kerek belső testű hal fekszik, amelyet öt tarka, kerek folt díszít. Kísérőnk biztatására felgyűrjük kabátunk ujját és megragadva a halat, ki akarjuk emelni. De ijedten, meglepetten ejtjük vissza a vízbe, mert ízületeinken elektromos ütések éles fájdalma sajog át. A villamos rája (Torpedo ocellata) ez!

A hal néhány erőteljes mozdulattal igyekszik magát a homokba beásni. A felkavar homokból ujjnyi hosszú, fehér, keskeny halacskák villannak elő, hogy sietve ismét eltűnjenek. Ki gondolná, hogy kevés állatról írtak annyit, mint erről az igénytelen halacskáról! Mert ez a lándzsahal (Amphioxus), a legalacsonyabb rendű gerinces állat.

A Pesillipo tövében, az Anna asszony palotája környékén valamikor nagy számban élt a tengerfenék homokjában, amelyet Amphioxus-homoknak is neveznek. A Vesuvio 1906-os kitörésekor a vízbe hullott rengeteg hamu csaknem teljesen kiölte ezt a népes telepet. Még ma sem él ott annyi, mint valamikor.

A jobb oldalon legérdekesebb polipok (Octopus vulgaris) medencéje. Most éppen két példányt látunk benne. Mindegyik kőfészket hordott össze magának, amely medencében lehetséges legnagyobb távolságban van a másiktól. Mindent gyűlöl ez az állat, még a saját faját is. Ezért van az, hogy a medencébe csak egyenlő nagyságú példányokat lehet betenni, nagyobbik hamarosan végez a kisebbel.

A tenger meséiben hajókat lehúzó titokzatos krakok e miniatűr rokona a tenger legellenszenvesebb állata. - Színe összeolvad környezetével. Ha meredő szeme el nem árulná, elkerülné a figyelmünket. A természet az aesopusi állatmesék összes rossz jellemvonását egyesítette benne. Irígy, alattomos, kegyetlen, falánk, vérengző, kannibál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lefényképezett halak Vörös zsákállatok (Halocynthia papillosa)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98