Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

A pengő

Irta: Schober Béla, a Magyar Nemzeti Bank vezérigazgatója 

Az 1926. év karácsonya nevezetes fordulópontot jelent az új Magyarország gazdasági életében. A karácsonyi ünnepeket követő első hétköznapon öltött fogható alakot az új magyar pénzegység, a pengő. Ezen a napon kerültek forgalomba a pengőre szóló új bankjegyek és a pengőre és fillérekre szóló új váltópénzérmék.

S ha a pénzrendszer reformjának hossza és alapos előkészítése folytán a gondolathoz már hozzá is szoktunk, ezek az új kézzelfogható pénzjegyek a közönség előtt szemléltetni fogják Magyarország pénzügyi konszolidációjának betetőzését; az aranyon, mint értékmérőn alapuló független és szilárd magyar valuta megteremtését. 

A pengőnek ez a megjelenése nagy lépést jelent állapotaink normalizálódása felé.
Végét veti a milliós számok okozta sokféle kellemetlenségnek és visszásságnak. Megszűnik a hosszú számsorok írása, mely kereskedőnek, iparosnak annyi felesleges munkát és időfecsérlést okozott. Megszűnik a milliós számok okozta bizonytalanság az értékelésekben és számításokban.

És ha kétségtelen is, hogy a koronának immár több mint két éve bekövetkezett stabilitása, a pénz becsülésére ismét megtanított, az apró összegben való takarékoskodás jelentőségét mégis csak az hozza vissza tudatunkba, hogy annak az 1 pengősnek, sőt még annak a 10 filléresnek is komoly értéke van, amelyért magamnak valami hasznosat tudok megszerezni. 

De vannak az új pénzegységre való tényleges áttérésnek bizonyos veszélyei is, amelyek csak tisztán látó szemmel és a nemzeti társadalom tudatos fegyelmezettségével háríthatók el. Az áraknak papírkoronáról pengőre és fillérre való átszámításánál igen könnyen felmerül a csábítás az áraknak bizonyos kikerekítésére. 

Hogy az ily praktika végeredményben célra nem vezet, világos, mert az árképződést, amint azt a tudomány és a gyakorlat egyaránt megállapították, más és sokkal hatalmasabb tényezők irányítják. Átmenetileg azonban az ily eljárás sok visszásságnak válhat kútforrásává.

Ezért nem lehet eléggé figyelmébe ajánlani annak a kereskedőnek, iparosnak vagy akárki másnak, akinek eladó portékája van, hogy azt a vélt hasznot, amit az árak felfelé kerekítésével az eladáskor elér, sokszorosan elveszti azon a többleten, amit ily felfelé kerekített áruk vásárlásakor fizet, mert hiszen az emberek általában többször szerepelnek a gazdasági életben vevők, semmint vásárlók gyanánt.

Az első ellenszere tehát a felfelé kerekítés veszélyének az eladók józan belátása és a termelő és kereskedőtársadalom fegyelmezettsége. Ugyanezt a fegyelmezettséget kell azonban a fogyasztók részéről is elvárni. A fogyasztók passziv rezisztenciája, vásárlástól való tartózkodása a felfelé kerekített árakkal és a felfelé kerekítőkkel szemben, a leghatásosabb ellenszere mindennemű drágítási törekvésnek. 

De még ha itt-ott mutatkoznának is az új pénzre való áttéréssel kapcsolatban az árak felszámításánál és a fizetések lebonyolításánál bizonyos nehézségek, ezen csodálkoznunk vagy azt rosszalnunk nem kell. Hiszen rövid átmenetről van szó csak, amelyen mindenképen át kellett egyszer esnünk. S maga a rendszabály, a pénzforgalomnak ezekre a bevált egészséges alapokra való hozása oly gazdasági és erkölcsi előnyökkel jár, amelyek százszorosan kárpótolnak múló kellemetlenségekért és jelentős lépéssel hoznak közelebb a béke szép világához.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Irtsuk ki a fasiszta szellemi termékeket! Irtsuk ki a fasiszta szellemi termékeket!
A fasiszta uralom elárasztotta az országot sötét szellemét terjesztő...
A Nyugat Debrecenben - harminc év előtt A Nyugat Debrecenben - harminc év előtt
Debrecennek, mint a régi irodalmi harcokból, például a Mondolat és...
Sonnino olasz miniszterelnök
Olaszországban ismét kormányváltozás állott, a mennyiben...
Lukács László királyi kihallgatáson Lukács László királyi kihallgatáson
Lukács László pénzügyminiszter 6-án Bécsbe utazott s 7-én...
Militarizált nemzetgazdaságok Militarizált nemzetgazdaságok
A háború kitörésekor minden szereplő néhány hónapos harcokkal...
Asbóth tizedik egyéni, Körmöczy Zsuzsi első nemzeti bajnokságát nyerte Asbóth tizedik egyéni, Körmöczy Zsuzsi első nemzeti bajnokságát...
„Békebeli” igazi tenisz délután színhelye volt vasárnap a...
Régi emberek betegségei Régi emberek betegségei
Nemcsak nálunk, de szerte mindenütt a czivilizált világban oly...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Julius 4-én jelent meg a földművelésügyi miniszter újabb hivatalos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98