Dtum
Login with Facebookk
1927 | Január

A pengő

Irta: Schober Béla, a Magyar Nemzeti Bank vezérigazgatója 

Az 1926. év karácsonya nevezetes fordulópontot jelent az új Magyarország gazdasági életében. A karácsonyi ünnepeket követő első hétköznapon öltött fogható alakot az új magyar pénzegység, a pengő. Ezen a napon kerültek forgalomba a pengőre szóló új bankjegyek és a pengőre és fillérekre szóló új váltópénzérmék.

S ha a pénzrendszer reformjának hossza és alapos előkészítése folytán a gondolathoz már hozzá is szoktunk, ezek az új kézzelfogható pénzjegyek a közönség előtt szemléltetni fogják Magyarország pénzügyi konszolidációjának betetőzését; az aranyon, mint értékmérőn alapuló független és szilárd magyar valuta megteremtését. 

A pengőnek ez a megjelenése nagy lépést jelent állapotaink normalizálódása felé.
Végét veti a milliós számok okozta sokféle kellemetlenségnek és visszásságnak. Megszűnik a hosszú számsorok írása, mely kereskedőnek, iparosnak annyi felesleges munkát és időfecsérlést okozott. Megszűnik a milliós számok okozta bizonytalanság az értékelésekben és számításokban.

És ha kétségtelen is, hogy a koronának immár több mint két éve bekövetkezett stabilitása, a pénz becsülésére ismét megtanított, az apró összegben való takarékoskodás jelentőségét mégis csak az hozza vissza tudatunkba, hogy annak az 1 pengősnek, sőt még annak a 10 filléresnek is komoly értéke van, amelyért magamnak valami hasznosat tudok megszerezni. 

De vannak az új pénzegységre való tényleges áttérésnek bizonyos veszélyei is, amelyek csak tisztán látó szemmel és a nemzeti társadalom tudatos fegyelmezettségével háríthatók el. Az áraknak papírkoronáról pengőre és fillérre való átszámításánál igen könnyen felmerül a csábítás az áraknak bizonyos kikerekítésére. 

Hogy az ily praktika végeredményben célra nem vezet, világos, mert az árképződést, amint azt a tudomány és a gyakorlat egyaránt megállapították, más és sokkal hatalmasabb tényezők irányítják. Átmenetileg azonban az ily eljárás sok visszásságnak válhat kútforrásává.

Ezért nem lehet eléggé figyelmébe ajánlani annak a kereskedőnek, iparosnak vagy akárki másnak, akinek eladó portékája van, hogy azt a vélt hasznot, amit az árak felfelé kerekítésével az eladáskor elér, sokszorosan elveszti azon a többleten, amit ily felfelé kerekített áruk vásárlásakor fizet, mert hiszen az emberek általában többször szerepelnek a gazdasági életben vevők, semmint vásárlók gyanánt.

Az első ellenszere tehát a felfelé kerekítés veszélyének az eladók józan belátása és a termelő és kereskedőtársadalom fegyelmezettsége. Ugyanezt a fegyelmezettséget kell azonban a fogyasztók részéről is elvárni. A fogyasztók passziv rezisztenciája, vásárlástól való tartózkodása a felfelé kerekített árakkal és a felfelé kerekítőkkel szemben, a leghatásosabb ellenszere mindennemű drágítási törekvésnek. 

De még ha itt-ott mutatkoznának is az új pénzre való áttéréssel kapcsolatban az árak felszámításánál és a fizetések lebonyolításánál bizonyos nehézségek, ezen csodálkoznunk vagy azt rosszalnunk nem kell. Hiszen rövid átmenetről van szó csak, amelyen mindenképen át kellett egyszer esnünk. S maga a rendszabály, a pénzforgalomnak ezekre a bevált egészséges alapokra való hozása oly gazdasági és erkölcsi előnyökkel jár, amelyek százszorosan kárpótolnak múló kellemetlenségekért és jelentős lépéssel hoznak közelebb a béke szép világához.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lamentoso - Kosztolányi Dezső Lamentoso - Kosztolányi Dezső
Od’adtam néked mind a könnyem (És most fakó-vak a szemem.) ...
Képzőművészeti szemle Képzőművészeti szemle
Az elmúlt hónapban Csók Istvánnak, Basch Andornak és Hincz Gyulának...
Füst Milán - Egy művész halálára Füst Milán - Egy művész halálára
Ma meghalt Budapesten egy kiváló festő, Nagy Balog János....
Szini Gyula: A modern színpad új otthonában Szini Gyula: A modern színpad új otthonában
A Koronaherceg-utca divatos és elegáns frontjába új színházi helyiség...
Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és Baross szerepéről Pesthy igazságügyminiszter nyilatkozik Windischgrätz, Nádosy és...
A Matin vasárnapi száma Pesthy Pál igazságügyminiszter nyilatkozatát...
Magyarok sportgyőzelmei külföldön Magyarok sportgyőzelmei külföldön
A magyar athléták és egyéb sportűzők gyakran vesznek részt külföldön...
Az osztrák kormány bukása
A Gautsch-miniszterium hosszas vergődés után befejezte pályafutását....
Hol késik a magyar hulladékgazdálkodás megszervezése? Hol késik a magyar hulladékgazdálkodás megszervezése?
A hulladékgazdálkodás megszervezéséről Magyarországon is sok szó...
A vihar A vihar
Shakespeare megöregedett. Fiatalon, ahogy csak férfi tud megöregedni....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98