Dtum
Login with Facebookk
1927 | Július

Kittenberger Kálmán, az ismert oroszlánvadász és Coryari százados véres és sulyos kimenetelű kardpárbajt vívtak a Ferenc József-lovassági laktanyában

Coryari mindkét karját csontig átvágta Kittenberger, aki a fején szenvedett sulyos sérüléseket

 

A Kerepesi-úti Ferenc József-lakanya, ahol csak nemrégen zajlott le az a sulyos kimenetelű pisztolypárbaj, amelyben Cziglán Kálmán tüzérfőhadnagyot ellenfele homlokon találta és életveszedelmesen megsebesítette, ismét véres kardpárbaj színhelye volt.

 

Az ujabb sulyos kimenetelű párbaj szereplői: Coryari István százados, aki ismert katonacsaládból származik és Kittenberger Kálmán a „Nimród” című vadászlap szerkesztője, a hírneves afrikai oroszlánvadász. A párbajra sulyos összeszólalkozás szolgáltatott okot és a lovagias eljárás során a segédek nagyon sulyos fötlételü kardpárbajban állapodtak meg.


Szombaton este ponosan ź10 órakor álltak föl a párbajra Kittenberger Kálmán és Coryari István, hogy a föltételek szerint nehéz lovassági karddal végkimerülésig küzdjenek. A párbaj öt percig tartott és mindvégig nagyon heves és izgalmas volt. A vezetősegédnek a párbaj megkezdését jelző vezényszava után Coryari nagy erővel támadott és Kittenberger arcán 10 centiméteres vágást ejtett.
A második menetben Coryari kapott egy laposvágást a homlokára, de ugyanekkor Kittenbergert ujabb vágás érte az arcán. A harmadik „Rajta!” vezényszó után Coryari kardja végighasította Kittenberger fejét a tarkótól a homlokáig.


A sulyos csapás megtántorította a hatalma fizikumu Kittembergert, akinek arcát egy pillanat alatt elborította a vér. A vezetősegéd „Állj!”-t kiáltott, de Kittenberger, akinek a vér fülét-szemét ellepte, nem hallotta meg az „Állj!” vezényszót, és előrenyujtott karral nekitámadott Coryari századosnak. Coryari a heves és váratlan támadást nem tudta kivédeni és Kittenberger kardja csontig átvágta a százados felsőkarjának izmait.


A következő pillanatban Coryari oldalt fordult és ekkor a másik karját is ugyanugy átvágta Kittenberger.


Ekkor a segédek közbeléptek és az erősen vérző ellenfeleket szétválasztották. Kittenberger sebeit a helyszinen varrták össze, ellenben Coryari századost csak első segélyben részesítették. Közben Tirczka százados-orvos telefonon értesítette a katonai városparancsnokságot, ahonnan katonai mentőautomobil robogott ki a laktanyába és a sulyosan sebesült Coryari Istvánt beszállították a Gyáli-úti I. számu honvédkórházba, ahol dr. Tirczka nyomban megoperálta.


Azóta az 54. kórterem 6-os számu ágyán fekszik, ugyanabban a szobában, amelyben Cziglán főhadnagy. Az orvosok remélik, hogy a gyorsan alkalmazott ideg- és izomvarrási műtét megmenti attól, hogy mindkét karja megbénuljon.

Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Már a szavak is? Már a szavak is?
Egyre másra hagyja el a szellem naiv és hiszékeny emberét minden,...
Tanganyika-tó: egy „különös hadszíntér”
A németek a Graf Götzen csapatszállító hajót hosszú és bonyolult...
London legújabb szenzációja a női jazz-band London legújabb szenzációja a női jazz-band
London legújabb szenzációja a női jazz-band, amely a nemében, illetve...
A gép és a nő A gép és a nő
Körülbelül Kolumbusz Kristóf óta küzdenek a nők az elnyomás ellen. ...
A csoda-kutya
Vidám utikalandot beszél el egy angol ujság. Néhány nap előtt egy...
Mérkőzések Mérkőzések
A Pozsonyi Vándordíj első fordulójának sorsa is eldőlt s mult...
Atlétáink 85:76 arányban legyőzték Finnország válogatottjait Atlétáink 85:76 arányban legyőzték Finnország válogatottjait
A magyar atlétika nagy napjára 10.000 főnyi közönség sereglett ki az...
Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és meztelenül szaladgált Buda utcáin Egy közveszélyes őrült megszökött a Schwartzer-szanatóriumból és...
A Kékgolyó-utcában levő Schwartzer-szanatóriumban már hosszu idők óta...
Halálra ítélték az auschwitzi halálgyár parancsnokát
A kattowitzi különbíróság most tárgyalta az auschwitzi halálgyár...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98