Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Szokatlanul nagy érdeklődés kiséri a VII. Budapesti Nemzetközi Automobilkiállitást

A Városligeti Iparcsarnokban szombaton nyilt meg a VII. Budapesti Nemzetközi Automobilkiállitás, amelyet közösen rendezett a Királyi Magyar Automobil-klub és a Magyarországi Autókereskedők Országos Egyesülete. A kiállitás meggyőző erejü bizonyitéka annak, hogy a termelő gyáriparnak alig van még egy ága, amely alig huszesztendős pályafutása alatt ily csodás fejlődés tudna fölmutatni.

Az autó ma már nem luxuscikk csupán – bár ilyen minőségben a legnagyobb és legszebb emberi szenvedély dédelgetett tárgya –, de mint közlekedési eszköz hovatovább nálunk is nélkülözhetetlen lesz s ez biztositja általános népszerüségét s a legszélesebb rétegekben való elterjedését. 

A közönség – mégpedig ugy a vidéki, mint a fővárosi – izgalmas érdeklődéssel fordul a kiállitás felé, amely a legszebb, legritkább és legdrágább luxuspéldányoktól az egészen olcsó kiskocsikig, az automobilipar legváltozatosabb, legkülönbözőbb gyártmányu, formáju és teljesítéképességü tipusait állította ki.

A magyar automobilizmus ma még csak a start stádiumában van, de fejlődése biztositottnak tekinthető, különösképen, ha a kormány is beváltja a költségvetési vita folyamán tett azon igéretét, hogy a legrövidebb időn belül hozzálát a magyarországi utak rendbehozatalához. 

A Benz-Mercedes vezérképviselet különösen azért érdemel dicséretet, mert megszerezte a kiállitás számára a gyár világhirü történelmi gyüjteményét, amelyről más helyen emlékezünk meg. Az állásnak különben nevezetességei azok a kis Benz-Mercedesek, amelyek alig jelentek még meg a piacon és máris mindent meghóditottak.

A világhirü turini gyár külön helyen vonultatja föl kocsijait.
A gyár budapesti exponensei kiváló izléssel helyezték el a gépeket a férőhelyen, amely az impozáns kiállitási csarnok első részében, nyomban a bejárattól jobbra foglal helyet. Magas ivelésü kapubejáratán a hatalmas méretü Fiat-géniusz képe, kezében a világhirü kocsival, első pillanatra leköti a látogató figyelmét. A kiállitott kocsik remekbe készült karosszériái bátran helyet foglalhatnának a montecarlói szépségversenyen, ahol évről-évre két világrész elismert cégei vetekednek a pálmáért.

A Fiat-gyár ugyszólván minden igény számára tart készenlétben egy tipust, ugy, hogy az, aki e kiállitást meglátogatja, föltétlenül talál izlésének, illetve szükségletének megfelelő kocsit. Külön helyen vannak kiállitva a teherautomobilok, amelyek közül a nagy teherbirásu Fiat-Spa-kocsikat és a Fiat-gyorsteherkocsikat emlitjük föl.

„La Reine de la Route”, az utak királynője, a Hispano Saiza-automobil a kiállitáson a Skoda-müvek standján impozáns szépségében trónol. A Skoda-gyár gyártmányai közül a „Z” mint a legolcsóbb és teljesen jelentéktelen üzemköltségü populáris 4 üléses és a modern Lauria Klement-tipusok szép, jó és utolsó kocsijai reprezentálják a márka sok évtizedes hirnevét.

Az automobil kiállitás ujdonsága a Bárdi József-cég által kiállitott kombinált Essex Super-Six autó. Egyesiti a kellemeset a hasznossal, amennyiben luxus személyautóból gyorsan és egyszerüen áruhordó autóvá változtatható át. Kitünő megoldás főleg kereskedőink számára, akik a gépet hétköznapon üzleti, munkán kivül pedig kirándulási célokra használhatják.

Az automobilkiállitáson föltünést keltett a Mercedes Benz 1853-tól mai napig gyártott és kiállitott autói. A Mercedes Benz 6 hengeres autóját a kereskedelmi miniszter ur sokáig nézte és elismerésének adta kifejezését. 

Közbeszéd tárgya az Automobil és Pneumatik Rt. (autó, motor- és kerékpáralkatrész és fölszerelések nagykereskedése Budapest, VI. Jókai tér 5.) kiállitása. Az egyetlen vállalat Magyarországon, amelyik mindhárom (autó, motor és kerékpár) sport- és közlekedési eszköz cikkeinek árusitásával foglalkozik.

A Magyar Abroncs- és Kerékgyár. Ez az előnyösen ismert cég, amely specialista automobilabroncsoknak és kerekeknek javitásában és gyártásában, négy egészen elsőrangu angol gyárnak a vezérképviselője. A legelső ezek között a Castrol, az az olaj, amelyet ma már szinte minden olyan autós és motorkerékpáros használ, aki gépéből annak rongálása nélkül maximális teljesitményeket akar kihozni. Ennek az a bizonyitéka, hogy a turaut résztvevőinek 75%-a Castrol olajjal futotta végig a kétnapos próbát. Az Abroncsgyár képviseli a Sunbeam-motorkerékpárokat is, amelyek közül az egyik 500 köbcentiméteres gépen érte el Balázs László a nyergesujfalusi sebességi versenyen 147 km-es óránkénti sebességét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Mercedes) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Rover) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Paige) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Lancia) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Bianchi) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Skoda) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Castrol olaj) Hirdetés az automobilkiállítás alkalmával (Firestone abroncs)
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98