Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Mi a szösz az a zsirondista

Bocsánatot kérünk minden iskolázott magyar embertől, hogy itt egynéhány szóval a nyilvánosság elé idézzük a magasztos emlékü zsirondista nevezetnek a jelentését, az értelmét. Meg kell magyaráznunk ennek az éppen nem maszületett (sőt sajnos talán-talán napjainkban haldokló) történelmi racenak a karakterét, annak a magyar képviselőnek a kedvéért, akinek a nevét ebben az ujságban a mult héten a zsirondista jelzővel diszitettük.

 

Ezt tettük mi az ujságban. A képviselő úr pedig azt tette, hogy fölállott a parlamentben és tiltakozott az őt ért zsirondista jelző ellen. Mi azért neveztük a képviselő urat zsirondistának, mert csupa illuzió voltunk (és szeretnénk maradni ennek a képviselőnek a tehetsége, müveltsége, becsvágya s a rendeltetése iránt. Nagy isten: a képviselő úr oly megrökönyödötten kéri ki magának a zsirondistaságot, mintha cimeres marxistának tiszteltük volna. Fölszólalásának a tárgyi vonatkozásaira megfelel ez a lap más helyen. Itt a képviselő urnak azt a sajnálatos félelemérzetét szeretnénk eljuháztatni, hogy azt mondja, neki frigiai sipkát akartak a fejébe nyomni s ő visszautasitja ezt a bohócsipkát, már mint a zsirondistaságot.

 

Ő, ugymond, azokkal a katolikus papokkal rokonszevez, akiket a francia forradalom leöldösött. Ugyan, hát mit gondol, vagy mit óhajt elhitetni a világgal a képviselő úr, az a bizonyos sipka a Gironde férfiai fején volt és netalán a zsirondisták voltak a Terreur hóhérai, akik a boldogtalan finom abbékat is lenyakazták?

 

Mi a szösz, hát az a zsirondista, képviselő úr? Mi ugy tudjuk, hogy ezek a veszedelmes zsirondisták a király miniszterei voltak s a konventben szemben állottak a Robespierre-rekkel és a Marat-kkal, mégpedig a legférfiasabban állottak szembe velük és ugy tudjuk, hogy mind a huszonnyolc zsirondista a guillotine elé vonult, hogy egy fejjel megkurtittassék. Azt hireszteli róluk a história, hogy jellem, tudás, ékesszólás dolgában magasan állottak minden arisztokraták és revolucionisták fölött és hogy ők haltak meg a legfölényesebb, a legjajtalanabb halállal. Igen, a zsirondisták fátuma és glóriája az, hogy ők győznek mindig, de meg kell halniok a győzelemért. A nemzetek belső küzdelmeiben a zsirondisták elbuknak, elvéreznek és a Gironde politikája ül diadalt a viharokon.

 

Nem az első magyar politikus a képviselő úr, akit zsirondistává akartunk avatni. Egy Szilágyi Dezső, egy Andrássy Gyula, egy Ugron Gábor, egy Bartha Miklós, egy Désy Zoltán, egy Vázsonyi Vilmos, azok a mi zsirondistáink, akiknek alakjai mellé emeltük a képviselő urat. Azoknak az eszményi polgári politikusoknak a szinvonalára, kiknek mibenlétét Vázsonyi foglalta ércszavakba: sem a hatalom, sem a csőcselék előtt nem hajtanak fejet. Ezek a középuti héroszok vitték a vállukon a magyar nemzet történelmét.

 

Nem Hock Jánosban kell csak látnia a képviselő urnak a zsirondistát. Nem; méltóztassék ujra kézbe venni a Lamartine fenkölt munkáját a zsirondistákról, s megolvasni frissen a Ducos-k, Condorcet-k, Rolandok, Brissot-k és a többi tiszta, nemes, hüséges zsirondista életét, kikről irva van, hogy a csillagokig emelkedtek … és meg méltóztatik békülni lelkében a zsirondistasággal és meg fog, hisszük, bátorodni és erősödni ilyen hivatott magyar politikus az antik és örökélő polgárok példáiból, kiknek fő erényük az arany öntudat volt, a vas következetesség.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Girondisták
Tánczos G. Károly

Girondisták
A nagy francia forradalom mérsékelt köztársasági pártjának elnevezése. Ezt a nevet a párt azért kapta, mert legkiválóbb vezérei Gironde megyébôl valók voltak. 1791 óta ők alkották a törvényhozó testület középpártját. A jakobinusok befolyása alatt álló párizsi községtanács és az utcai csőcselék erőszakoskodásait elítélték. Általában a jobbmódú polgárság politikai nézeteit képviselték a jakobinusokkal szemben. A konventben kitört a két párt élethalál harca. A konvent a községtanács erőszakos fellépésének hatása alatt 1793 júniusában kizárta 27 girondista tagját, akiket azután a forradalmi törvényszék halálra ítélt. Többen öngyilkosságot követtek el. A jakobinus rémuralom bukása után a megmaradt girondisták visszatértek a konventbe.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy híres zsirondista, Madame Roland Szilágyi Dezső Id. Andrássy Gyula Ugron Gábor Vázsonyi Vilmos
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98