Dtum
Login with Facebookk
1927 | Május

A debreceni szociáldemokraták népgyülése

Debrecen, május 8.
Vasárnap a debreceni szociáldemokrata párt Györki Imre beszámolójával kapcsolatban népgyülést tartott a munkásotthon udvarán. Az első fölszólaló, Esztergályos János, a következőket mondotta:
- Az utóbbi időben felelős helyekről szirénhangokkal próbálják csábitani a magyar szociáldemokrata munkásságot és azt követelik, hogy helyezkedjék nemzeti alapra. Ha van nemzeti alap, akkor a magyar szocialisták azok, akik a magyar nemzeti alapon állnak és dolgoznak.

 

- Melyik az őszintébb nemzeti alap: az-e, hogy az ország dolgozó népének nagy tömegeit kizárják a politikai jogokból, vagy pedig az, hogy az országban mindenki meg tudja keresni a maga kenyerét és emberi életet éljen? A legitimista és a kurzussajtó azt állitja, hogy a szociáldemokrata párt elismeri Trianont.

 

- Nincs és nem is lehet dolgozó magyar ember, aki ép ésszel elfogadhassa Trianont. A magyarországi szociáldemokrata párt nem ismeri el a trianoni szerződést, mert azt erőszakkal kényszeritették ránk és küzdeni fogunk a trianoni szerződés megváltoztatása érdekében. Ez a küzdelem csak akkor lesz kedvező reánk nézve, ha mi a trianoni határokon belül olyan belpolitikát csinálunk, amely vonzó lesz az elszakitott területek lakosságára.


Györki Imre beszámolójában részletesen birálta a kultuszminiszter politikáját, amelyet szemfényvesztő politikának nevezett. Nincs joga a kultuszminiszternek magát Olaszországban ünnepeltetni és ott luxusépületeket berendezni addig, amig itthon nyolcmillió főnyi lakosság mellett egymillió analfabéta van. Tessék tanyai iskolákat csinálni és alulról kezdeni a közmüvelődés fölépitését. A miniszterelnök is elment Rómába, de nemcsak azért, hogy barátsági szerződést kössön, hanem főkép azért, hogy megtanulja a diktatura módozatait és azokat idehaza alkalmazza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98