Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1927 | Május

Különféle húsok - disznóhús, juhhús - emészthetősége.

A marhahús kísérletek után disznóhús és disznóhúskészítmények következtek. A gyorsan ürítő gyomrú egyénekben a disznó-húskészítmények kiürülési ideje 2 óra 41' volt; a lassan emésztő gyomrúakban ez az idő 3 óra 40'-re emelkedett. Az átlagos összsavanyúság az emésztés tetőpontján 117 volt.

A máj és a szalonna megemésztésére a gyomorban majdnem annyi idő kellett, mint amennyit a rostélyos szükségelt. A disznókolbász jelentéktelenül hosszabb időt kivánt, a sült disznóhús, disznóhússzeletek, párolt disznóhús, szalonna és a sonka legtöbb félesége még hosszabb időt.

A szalonna emészthetőségét normális, egészséges, fiatal asszonyokon is kipróbálták. A kísérleti egyének tápláléka szalonna, darált búzalisztből készül kétszersült, narancslé és cukor volt. A kísérletek folyamán a szalonna zsírjának emészthetőségi tényezőit és hasznosítását kivonták megállapítani. Az előbbi érték adja a hidrolizált zsír százalékos mennyiségét, amit az ürülékben talált közömbös zsír mennyiségéből, míg az utóbbi érték a hidrolizált és felszívódott zsír százalékos mennyiségét adja, amely viszont az ürülékben talált szabad zsírsavak mennyiségéből számítható ki.

A nagyjában megfőzött szalonna zsírjának átlagos emészthetőség százaléka 96.30, a teljesen főtté 97 volt. Míg a hasznosítási átlagos százalék 92.80, illetőleg 95 volt. Későbbi kísérletek, amelyek folyamán mérsékelten megfőzött szalonnát használtak fel, az alábbi hasznosítási százalékokat eredményezték: 96.20, 95.70 és 96.50. A táplálék nitrogénjét ellenben nem hasznosította olyan jól a szervezet. A százalék mindössze 79.80 volt. Ez az alacsony érték nem a szalonna nitrogénjének, hanem a darált búzának tulajdonítható.

A juhhús és a juhhús-készítmények ugyancsak tanulmány tárgyai voltak. A rohamosan kiürülő jellegű gyomorban a juhhús átlagosan 2 óra 30' alatt, a lassan kiürülő jellegű gyomorban 3 óra 20' alatt emésztődött meg. Az átlagos összsavanyúság az emésztés tetőpontján 134 volt. Átlagban a sült juhhús a gyomorban néhány perccel tovább maradt, mint a sült marhahús, de nem oly sokáig, mint a sült disznóhús, A párolt juhhús valamivel hosszabb emésztési időt igényelt, mint a sült juhhús és a juhhús-szeletek. A juhvelő meglehetősen gyorsan hagyta el a gyomrot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Díjnyertes sertések Birkanyáj
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Színházi apróságok Színházi apróságok
Ujházi Ede és Szacsvay Imre a Nemzeti Szinház örökös tagjai...
Pekár Gyula megállapodott a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel Pekár Gyula megállapodott a miniszterelnökkel és a...
Politikai és gazdasági körökben komoly érdeklődés előzi meg a...
A vakbélgyulladás és az ellene való védekezés A vakbélgyulladás és az ellene való védekezés
Nincs még egy operáció, amelyet olyan gyakran végeztek volna a...
Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál
A mint köztudomásu, a japánok megsemmisitették a Csusima-szorosban a...
Károlyi miniszterelnök még nem döntötte el, hogy marad vagy távozik Károlyi miniszterelnök még nem döntötte el, hogy marad vagy...
Károlyi Gyula gróf miniszterelnök szombaton Bethlen István gróffal...
Prónay állásfoglalása Bethlennel szemben Prónay állásfoglalása Bethlennel szemben
Gróf Bethlen István miniszterelnöknek Prónay Pállal való lovagias...
A MOTESz hósport szabályai A MOTESz hósport szabályai
Hogy hasonló bajok többé ne érjék, a MOTESz éber figyelemmel kiséri a...
A monopóliumok A monopóliumok
Amióta a jelenlegi kormány az ügyek vezetését átvette, folyton azt...
A fiumei méhek A fiumei méhek
Nagy ijedelmet okozott Fiuméban, hogy a várost és különösen a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98