Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

A Hangya-szövetkezetek küldöttsége a miniszterelnöknél

Március hó 18-án délben fogadta Bethlen István gróf miniszterelnök a Hangya központ és a vidéki Hangya szövetkezetek küldöttségét, amely válaszolni kívánt a kereskedelmi érdekeltségeknek szövetkezetellenes panaszaira. A küldöttséget Zichy Aladár gróf elnök, továbbá almási Balogh Elemér dr. vezérigazgató, felsőházi tag, valamint Meskó Pál és Dömötör László dr. ügyvezető-igazgatók vezették. Csatlakozott a küldöttséghez számos országgyűlési képviselő is.

Zichy Aladár gróf üdvözölte elsőnek a miniszterelnököt és rámutatott arra, hogy a szövetkezetellenes támadásokat épen azok a kereskedelmi kamarák irányítják, amelyeknek kötelességük volna a kötelékükbe tartozó szövetkezetek érdekeit is megvédeni.

Ezután Balogh Elemér vezérigazgató fejtette ki azt a tényt, hogy a szövetkezetek több adót fizetnek, mint a magánkereskedők. A szövetkezetek támogatása annál is inkább kötelessége a kormánynak, mert, amíg a magánkereskedelem számára bőséges pénzforrások állanak rendelkezésre, addig a szövetkezeteknek megfelelő pénzforrásuk nincsen.

Hangsúlyozta ezután, hogy a kereskedőknek az a panasza, hogy a szövetkezetek nemtagoknak is árusítanak, nem alapszik a törvényeken. Ha ezt a jogfosztást megtennék, épen a legszegényebb néposztály lenne kizárva a nagybani beszerzés és nagy forgalom anyagi előnyeitől.

Bethlen István gróf miniszterelnök válaszában hangoztatta, hogy a kormány a kereskedők küldöttsége által beadott memorandumban foglalt kérelmeket a legnagyobb szigorúsággal és részrehajlás nélkül vizsgálja meg úgy a kereskedők, mint a szövetkezetek szempontjából. Maga is harminc éve szövetkezeti ember, ismeri a szövetkezeti élet jelentőségét és méltányolja azok működését.

Megállapítja, hogy a kormány megtette és meg fogja tenni a jövőben is kötelességét a szövetkezetekkel szemben, de a szövetkezetek is megtették kötelességüket megbízóikkal és ügyfeleikkel szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gróf Zichy Aladár, országgyűlési képviselő Dr. Balogh Elemér, vezérigazgató és főrendházi tag
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98