Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

A tej, mint a betegek tápláléka , a tej alkotórészei

A tej alkotórészei a tejben három-féle alakban fordulnak elő:

1. A tej alapanyagában, a vízben fel vannak oldva a tejcukor, az oldható fehérjék (albumin, globulin) és az oldható sók. Ezt az oldatot, a többi alkotórésztől elkülönítve, savónak nevezzük.

2. A zsír apró gömböcskék alakjában van a tejben elosztva, fajsúlya könnyebb lévén a víznél, tejszín alakban a felszínre emelkedik és lefölözhető, vagy centrifuga segélyével kiválasztható belőle.

3. A kazein a tejben mint kazein-calcium fordul elő és kapcsolatban a tejben levő oldhatlan calcium- és magneziumsókkal (di- és triphosphatok), melyekkel együtt felduzzadt kolloidszerű állapotban egyenletesen kitölti a tejplazmát.

Ha a kazeint ebből az egyensúlyban levő állapotából kimozdítjuk (megaltatjuk), akkor nehéz abba visszajuttatni. Ha oltóval altatjuk meg a tejet, akkor a kazein a calcium-és magneziumsókkal együtt esik ki, de a kazein bomlik s átalakul parakazeinné, melyből már nehéz az eredeti állapotba visszajuttatni.

Ha savanyodás altatja meg a tejet, vagy savat elegyítünk hozzá: akkor a kazein nem alakul át, de a hozzákötött calcium és a phosphatok oldva maradnak. Az így kicsapott kazeinből is nehéz az eredeti kolloidált kazeint visszaalakítani, mert nemcsak a kazeincalciumot kell olyan alakba visszajuttatni, amilyenben ez a természetes tejben van, hanem a phosphatokat is ugyanolyan arányban kell vele összekapcsolni.

Ha a kazeint a tejből szénsavval nyomás alatt csapjuk ki, akkor a kazein a phosphatokkal együtt válik ki és csak a kazeinhez kötött calcium válik el s oldódik fel hydro-carbonat alakban. Az így kicsapott kazein egyenértékű calciummal ismét felduzzad és vízben vagy tejben kolloidalakban oldódik fel.

A 30 évvel ezelőtt ismertetett gyermektej-készítési eljárásom abban állott, hogy a szénsavval megalvasztott tejről leszűrt savót tejszínnel és tejcukorral elegyítettem. Ezáltal csökkentettem a tej kazeintartalmát és növeltem a tej cukormennyiségét. A kivált kazeint tovább nem használhattam fel, hanem a közönséges túró közé kevertettem. Most ezt a kazeint használom fel különféle gyógytejek előállítására.

Eljárásom a következő: A friss tejet centrifuga segítségével lefölözzük s a lefölözött tejet szénsavval, nyomás alatt, megalvasztjuk. A kazein és a róla leszűrt savó szolgál a gyógytejek előállítására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98