Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

Lloyd George agyon akarta lövetni a német császárt

Londonban megjelent a meggyilkolt Wilson marsall szenzációs naplója, mely kiméletlen nyiltsággal beszél a legnagyobb angol és francia politikusokról és hadvezérekről
London, október 6.

Néhány nap óta valósággal megostromolják a könyvesboltokat Sir Henry Wilson, az angol hadsereg marsalljának és volt vezérkari főnökének emlékirataiért, amelyek mérhetetlen izgalomba hozták az angol politikusokat és a közönséget egyformán. A marsall tragikus halálára mindenki emlékszik, ír létére 1922-ben az ír sinnfeinek gyilkolták meg.

 

A szenzációs emlékiratok, amelyek Sir Henry Wilson háborus naplóját szószerint közlik, aligha jelentek volna meg, ha a marsall életben marad, mert kiméletlenül, elevenbe vágó élességgel ir a francia és angol államférfiakról, hadvezérekről a diplomatákról, akik vezető szerepet játszottak a világháboruban.

 

A szigoru kritika hangján emlékezik meg Sir Henry az angol kormány első háborus minisztertanácsáról, amelyet 1914 augusztusában tartottak. "Asquith nyitotta meg a tanácskozást" - írja - azután mindenki mindenféle stratégiai ostobaságot mondott. French, Haigh, Hamilton tábornokok, Churchill és a többiek mind levizsgáztak a stratégiából, volt, aki azt hitte, hogy Ličge Hollandiában van. Olyan emberek történelmi tanácskozása volt ez, akik nem ismerték a tárgyat, amelyről beszéltek."

 

Nagyon érdekes, amit az 1917. március 2-i minisztertanácsról Wilson ír: "Lloyd George és Briand komlottot készitettek elő. Haigh és Robertson tábornokokat a francia generálisok alá rendelték. Haigh és Robertson vonakodtak a szubordinációt elfogadni. Lloyd George röviden rájuk szól: Vagy elfogadják, vagy lemondanak! A két tábornok meghajolt és eltávozott. Végre Lloyd George készen áll a harcra. Most már látja a hibákat, beismeri saját gyöngeségeit és tudja, hogy parancsolni kell, nem pedig az ellentétes érdekeket kijátszani egymás ellen." 1918 tavaszán nagyon rosszul állt a szövetségesek dolga és Sir Henry azt követelte, hogy Anglia ujabb nagy áldozatokat hozzon: "Akarom, hogy Lloyd George hivja össze a parlamentet és szólitson zászló alá minden férfit ötvenéves korig. Azt hiszem, nincs tisztában a helyzet sulyosságával. Egész közel állunk a katasztrófához."


Másnap igy folytatja a napló: "A minisztertanácsban Lloyd George heveskedett. Bonnar Law deprimált volt. Smuts akadémikus lehetetlenségeket tálalt föl." De 1918 nyarán már az angol kormány is teljes sulyosságában látta a helyzetet és a miniszterek pesszimizmusa napról-napra nőtt. "Lloyd George, Goughes, Smuts, Millner" - irja az angol marsall - "azt hiszik, hogy a nyugati fronton nem tudjuk megverni a németeket és máshol akarnak babérokat aratni. De én tudom, hogy a német hadsereget le kell verni, ha békét akarunk!" Amikor Wilson elnök 14 pontját közölte az angol kormánnyal, nagy vita folyt a minisztertanácsban.


"A Lloyd Geroge-kormány tagjai közül egyik miniszter véleménye sem egyezett a másikéval!" - írja Wilson marsall. Lord Balfour azt kivánta, hogy még 4 pontot kapcsoljanak a 14-hez. Lloyd George azt kérdezte, akarunk-e békét vagy sem. Bonar Law azt felelte, hogy ő jó békét akar, de a föltételek ne legyenek tul szigoruak. Curson kemény békeföltételeket kívánt. Smutsnak külön kikötései voltak. Lloyd Geroge habozott, nem tudott határozni." Végül elérkezett a várva várt fegyverszünet és a marsallt Lloyd George ebédre hivta magához a külügyminiszterium Downing-streeti palotájába. Lloyd George azt mondta, hogy agyon kell lövetni a német császárt. Birkenhead lord egyetértett vele, Churchill ellenezte. Ez a kérdés később a minisztertanácson is szóbakerült.

 

Lord Birkenhead azt mondta, hogy a korona titkos tanácsa a császár biróság elé állitását kivánja. Hogyan lehet itélkezni - kérdezte - az alárendelt tisztek fölött, ha a császárt nem állitjuk biróság elé? Nézetem szerint ez a legjobb eszköz, hogy a jövőben megakadályozzuk a kegyetlenkedést, helyreállitsuk a személyes felelősséget és kiszabjuk a büntetést. Végül is az angol kormány egyhangulat elhatározta, hogy itélkezni kell a császár fölött. 1918 decemberében a szövetséges kormányok tanácskozásán ugyanigy határoztak. Lloyd Geroge, Lord Balfour, Bonar Law, Clémenceau, Foch, Weygand, Orlando, Sonnino és Wilson marsall egyformán kivánták, hogy meg kell büntetni a császárt …


De néhány hónap - és minden megváltozott. A gyülölet lecsillapult, a szövetségesek ezer és ezer nagy problémával találják magukat szemben, meg akarják csinálni a nemzetek szövetségét és - a német császárról elfelejtkeznek. "A békekonferenciára küldött brit delegáció első ülésén a Népszövetség megalakitásáról tanácskozott" - irja Wilson marsall - "és Lloyd George azt mondta, hogy a Népszövetség alapokmánya groteszk és nevetséges …"

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az önálló bank harczosai Az önálló bank harczosai
Az önálló banknak 1911-re való felállitásáért mind nagyobb arányban...
Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony Megszökött a zsidó házból és álnéven élt két gazdag asszony
A rendőrség bizalmasan arról értesült, hogy Stadler Istvánné...
A poroszok és a lengyelek A poroszok és a lengyelek
A porosz képviselőházban a mult héten hosszu tárgyalások folytak a...
Sárközi György versei
A Rémület egykor kitalált egy zörgőcsontu, nyurga Halált, egy sárga...
Az ultrahangok Az ultrahangok
Ismeretes, hogy fülünk csak azokat a hanghullámokat fogja fel,...
Zimmermann-távirat – az ostoba provokáció
A brit titkosszolgálat azonban megfejtette a távirat szövegét, melyet...
Hasznos gyomnövények Hasznos gyomnövények
Találóan mondja a közmondás, hogy: „Nincsen olyan kár, amiből...
A távolkelet csodafegyverei A távolkelet csodafegyverei
Japán - a tűzhányók és cseresznyevirágok országa, a Távolkelet örökké...
5,000.000 pengő jégkár, 100.000 pengő nyári tűzdijbevétel 5,000.000 pengő jégkár, 100.000 pengő nyári tűzdijbevétel
A nyári idénybiztosítások jelentősége mindinkább fokozódik. Az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98