Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

Eltiltják a vidéki kocsmák vasárnapi szeszkimérését

A kormánypárt szezonnyitó értekezletének legfontosabb tárgya nem a Fouchet-féle jegyzék és az 1920. évi francia-magyar tárgyalások anyagának megvitatása lesz, nem is az őszi napirend legfontosabb törvényjavaslatai: a valorizáció, a büntetőnovella és a vármegyei javaslat, hanem a kocsmák italmérési jogának vasárnapi korlátozása. 

Janka Károly kormánypárti képviselő vetette föl ezt a gondolatot Mayer földmivelésügyi miniszter előtt, aki kijelentette, hogy az erről szóló intézkedést a véres kocsmai verekedések megakadályozása céljából maga is szükségesnek tartja. 

A javaslatot ezek után magáévá tette a kormánypárt egész kisgazdacsoportja, amelynek tagjai a szerdai pártértekezleten fogják ezt az ügyet előterjeszteni.

Beavatott helyről szerzett értesülésünk szerint már megtalálták a vasárnapi kocsmaszünet elrendelésének formáját is, amelynek keretei között gondoskodás történhetik arról, hogy a vidéki kocsmák és vendéglők szombat estétől hétfő hajnalig ne mérjenek szeszes italt.

A kocsmák italmérési jogáról ugyanis a vármegyei szabályrendeletek intézkednek, a vidéki törvényhatóságoknak tehát külön-külön kell gondoskodniok a vármegyei szabályrendeletek megfelelő módositásáról.

Amennyiben Mayer földmivelésügyi miniszter és a kisgazdacsoport előterjesztése alapján a szerdai pártértekezlet és a kormány elfogadja ezt a javaslatot, a vidéki kocsmárosok vasárnap nem mérhetnek alkoholos italt, tekintettel azonban arra, hogy ehhez a kérdéshez hozzászólhat még a pénzügyminiszterium és a különböző érdekeltségek is, egész bizonyosra vehető, hogy a kormány döntését szenvedélyes vita fogja ebben az ügyben megelőzni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Politizálók (Pólya Tibor rajza) Az Üdvhadsereg az iszákosság ellen
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98