Dtum
Login with Facebookk
1927 | Szeptember

Megfiatalitotta Pálmay Ilkát speciális műtéttel dr. Ertl tanár

Beszélgetés a negyven évessé varázsolt, barnahaju művészővel – „Nem hiuságból tettem” – mondja Pálmay Ilka, aki ujra szinpadra lép


Előkelő társadalmi és szinházi körökben már hetek óta suttogják a szenzációt. Senki biztosat nem tud, mindenki csak harmadkézből nyert információ alapján beszél arról, ami mára végre kétségtelenül kipattant gróf Kinszkyné, Pálmay Ilka fiatalitó operációnak vetette alá magát.


Az operáció ugy látszik mesésen sikerült, ugyanannyira, hogy mikor az egykori világhirű, magyar primadonna háromheti elzárkózottság után ma délután a Margitszigeten megjelent, a legközelebbi ismerősei tudták csak, hogy az a fiatalos, alig negyvenévesnek látszó, elegáns hölgy Pálmay Ilka.


Gróf Kinszkyné, Pálmay Ilka ragyogó ivelésá, dicsőségben és kivételes sikerekben gazdag mult után három héttel ezelőtt megjelent Ertl János dr. egyetemi tanár József köruti rendelőjében, ahol a professzornak elmondta, hogy ujra vissza akarja nyerni jogát a szinpadi szereplésekre. A professzor elvégezte a fiatalító műtétet és ezzel a ténnyel a művésznő grófné, akit hosszabb idő óta már nélkülöz a magyar színpad, elsőnek lépett azoknak a primadonnáknak a sorába, akik az orvosi tudomány legfrissebb vivmányát, a fiatalitási eljárást használják fel mulandó frissességük rekonstruálására.


Pálmay Ilka volt tehát az első magyar szinésznó, aki vállalta ennek a lépésnek ódiumát, az a Pálmay Ilka, aki eddig is bámulatos frissességgel állta az idők mulását.

A régi és az uj élet határán
Röviden: Pálmay sokáig volt a magyar szinészet legragyogóbb csillaga. Gyorsan jött és rendkívül sokáig uralkodott ott, ahol bizonyos uralmak ideje rövidre van szabva. A lexikonok nem is szűkszavuan mondják el, hogy ki volt az a Pálmay Ilka, aki most már nem volt, hanem ujra van.


Pálmay Ilka volt az első magyar primadonna, aki Bécset extázisba hozta, akinek lábánál négy ország arisztokráciája hódolt és aki először szerepelhetett Londonban a magyar szinésznők közül. Nem is régen egy alkalommal Pálmay Ilka még szomoruan mutatta a világ minden tájáról összehordott emlékeit, aranykoszoruit, bőrkötése nagy albumait, amelyekben a fényképek hires szerepeiben ábrázolják és amelyek mellett angol, amerikai, német, osztrák világlapok kritikái feküsznek. Ekkor azt mondja nekem Pálmay Ilka:


- Mit ér az egész? Elfelejtenek lassan az emberek, a szinházigazgatók nem törődnek velem, pedig mennyi nagyszerű szerepet tudnék még én eljátszani. Az írók se gondolnak rám, pedig higgye el, még várom azt a szerepet, amiben megmutathatom a nagyközönségnek, hogy ki volt egykor a Pálmay Ilka!


A Havas-utca 2, szám alatti ház második emeletén elegáns négyszobás lakásban lakik a megfiatalított művésznő. A szobalány nyit ajtót, de rövid másodpercek mulva a szalón ajtajában megjelenik frissen, fiatalon, egyetlen ősz hajszál nélkül, kisimult arccal Pálmay Ilka.

- Honnan tudta meg? – mondja félig bosszusan, félig nevetve. – Pedig titkoltam mindenki előtt. Tudja, - tette hozzá – az asszonyok azt nem szeretik, ha ilyen korban a fiatalságuk okát kérdezik.
- Mégis hogy történt? Mi birta rá méltóságos asszony erre a lépésre:
Borral és cigarettával kinál előbb és addig egy szót sem beszél, míg nem kocintok az uj fiatalság tartósságára.
- Hát tudja – kezd el beszélni – a gőzfürdőben mindenki megcsodálta termetemet. Pedig ez nagy szó, ha azt mondom, hogy a gőzfürdőben. Ott aztán nem lehtet semmit sem eltakarni. A fogaim még sohasem fájtak. Hiába mondják, hogy műfogaim vannak. Nézzen csak ide.
A borosüveg dugóját fogaival huzza ki.
Elismeréssel bólintok.
- Nézze meg a nyakam a lábam – folytatja – nem cserélnék sok fiatalabb primadonnával sem ilyen dolgokban. Ma is, mikor benn voltam Fedák Sári öltözőjében, Zsazsa ezt mondta nekem:
„Na ugy nézel ki, mint egy fiatal leány!”
- Hát ez egy kis tulzás – mondja nevetve. – De jól esett. Hogy tovább folytassam: A kedélyem is a legremekebb, hegyeket naphosszat tudok mászni és reggelig is eltáncolok minden fáradság nélkül. Csak mikor a tükörbe néztem, akkor láttam meg a koromat. Az orrtól lefelé a nyakig, az a kritikus hely a női arcon, amit semmiféle kozmetika el nem tud rejteni. Ezen kell tehát segíteni – gondoltam magamban. Mert, hogy a hangom is megvan, azt bizonyitja az a tény, hogy a Zeneakadémiában óriási siker mellett léptem fel a Blaha Lujza-emlékünnepélyen és vidéken is öt hangversenyt adtam a Blaha Lujza-emlék javára.
Tehát a tükör elárulta azt, hogy hány éves is vagyok.
Elpanaszoltam egy barátnőmnek, aki azután Ertl tanár urhoz utasított. Hát én elmentem. Megtanácskoztam vele a dolgot és bátran mondhatom, nem bántam meg, ami történt. Ertl tanár úr, aki megoperált, a lelkembe látott, mert azt mondta, hogy nemcsak az arcom, hanem a kedélyem és a lelkem is legalább husz évvel fog megfiatalodni. Ez nem tulzás, mert a legnagyobb csodálattal beszélek arról, ami velem történt.
- Igaz ugyan, hogy ujabban azt hallottam, hogy Frytzy Mussory, Poltenberg felesége, aki az osztrák szinpadokon aratja most legnagyobb sikereit és velem körülbelül egyidős, szintén hasonló eljárással tette magát fiatalabbá.
- Fájt az operáció?
- Csöppet sem. Semmilyen fájdalmam nem volt a világon. Annak ellenére, hogy az operáció után legalább háromnapi szanatóriumi ápolásra lett volna szükségem, én már egy nap után felkeltem, két nap mulva pedig a Gellérthegyre mentem sétálni. Ha ez nem eredmény, hát mi? Arra pedig nagyon kérem, írja meg, hogy én ezt nem hiuságból tettem. 
A szinpad az én életem, emiatt hagytam ott pozíciómat és férjemet. A jó arc, a fiatalos kedély pedig csak eszköz nekem arra, hogy ujra színpadra mehessek. Nem látok semmi szégyelni valtót ebben, nem tartom nevetségesnek, hiszen ideálisan nagyszerűen sikerült minden.
Mosolyogva, szinte diadalmasan beszél. Azután a szekrényhez megy, egy érdemrendet vesz elő.
- Azért ezt ujra mégsem kapom meg. Ez egy művészeti érdemrend, amelyet Coburg góthai herceg adott Londonban nekem. Ezt sem ezelőtt, sem azóta operettszinésznő még nem kapta.
Kikisér. Az előszobában még azt mondja:
- Ugy-e, tényleg jól nézek ki?

Ertl János professzor nyilatkozata


Ertl János professzor Margit-küruti lakásán a következőkben nyilatkozott a nevezetes fiatalítási műtétről:
- Három héttel ezelőtt rendelőmben tényleg műtétet hajtottam végre a méltóságos asszonyon. A műtét hatása bámulatosan hamar mutatkozott. Gróf Kinszkyné, Pálmay Ilka ma ugy néz ki, mint egy alig-alig negyvenéves nő. Igaz, hogy Pálmay Ilka művészi zsenialitása és alkotóereje a fiatalságát nagymértékben konzerválta, de a hatás mégis meglepően mutatkozott.
- Gyakran végez professzor úr ilyen fiatalitási műtéteket? – kérdeztük.
- Igen. Ezeket a műtéteket elég jó sikerrel lehet ma már lefolytatni.
- Szinésznők jelentkeztek már ilyen műtétre Pálmay Ilkán kívül is? 

-- Hogyne, - felelte nevetve, a professzor. – Egy-kettőn azóta már mütétet is végrehajtottam. Természetesen nevekkel nem szolgálhatok, mert aki meg van fiatalítva, az fiatalnak szeret látszani, de már le is tagadja, hogy valaha bizony nem volt az.
- Még egy kérdés. Mit gondol professzor úr, maradandó az ilyen műtét hatása?
- Erre nézve nem tudok még most pozitív választ adni, mert hiszen első műtétemet is csak röviddel ezelőtt hajtottam végre s így a hatás időtartamáról nem tudok konkrétumot mondani.


Stób Zoltán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98