Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Voronoff-operációt végeztetett magán egy pesti magánzó, emiatt érvénytelenitették egyik biztositótársaságnál az életjáradékát

Voronoff-operációt végeztetett magán egy pesti magánzó, emiatt érvénytelenitették egyik biztositó-társaságnál az életjáradékát

Ujszerű és a judikaturában páratlanul álló jogeset foglalkoztatja legközelebb a budapesti törvényszéket. Egy polgári pörről van szó, amelyben felekként egy előkelő biztositási intézet és egy 55 esztendős budapesti magánzó szerepel. A jogi kontroverzia egy biztositási ügyletből származott. Két esztendővel ezelőtt a magánzó tekintélyes összeget helyezett el a biztositó intézetnél és a megkötött biztositási szerződés értelmében a biztositó intézet kötelezte magát, hogy a biztositott öreg urnak élete fogytáig minden hó elsején szép járadékösszeget fizet ki.


Február elsején azonban a magánzó pénz helyett ajánlott levelet kapott a biztositó intézettől, amelyben a vállalat közölte ügyfelével, hogy a két esztendővel ezelőtt megkötött biztositási ügyletet sztornírozza. Az ok, amelyet a biztositó társaság fölhozott, fölötte érdekes, „Nem tartozunk fizetni önnek - igy szólt a levél -, mert azok a lényeges föltételek, amelyek bennünket az ügylet megkötésénél irányitottak és vezettek, az ön önkényes elhatározásából és tevékenysége folytán megváltoztak.

 

Tudomást szereztünk ugyanis arról, hogy ön a mult év őszén egy külföldi egyetemi professzorral Voronoff-operációt végeztetett önmagán és ennek folytán jóval fiatalabb lett, mint a biztositási ügylet megkötésekor volt. Ilyenformán, a megváltozott helyzetre való tekintettel, kénytelenek vagyunk a biztositási ügyletet törölni.

 

A magánzó nem vette tudomásul a biztositó intézetnek ezt a döntését, hanem ügyvédje utján pört inditott. Keresetlevelében kéri, mondja ki a biróság a biztositási ügyletet jogérvényesnek. A kereset szerint azt vitatja a fölperes, hogy a biztositási ügylet tulajdonképpen egy szerencse-szerződés, amelynél a biztositónak bizonyos fokig rizikót kell vállalnia. Tekintettel azonban arra, hogy a biztositott fél sohasem kötelezi magát a biztositó társaságnál arra, hogy az orvosi tudomány minden segélyét és eredményét ne vehetné igénybe. Ha a biztositó két esztendővel ezelőtt nem számitott a megfiatalitási módszer eshetőségeire, akkor ennek a konzekvenciáit önmaga tartozik viselni.


Nagy érdeklődéssel várják különösképen biztositó körökben ennek a pörnek a kimenetelét. Jogászkörökben azt tartják, hogy a pör sorsa nem kétséges, a magánzó lesz mindenképen a pörnyertes.


Igy vélekednek orvosi körökben is, mégpedig azon az alapon, hogy a megfiatalitási operáció ma még egyáltalán nem jelenti az élettartam meghosszabitását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98