Dtum
Login with Facebookk
1927 | Február

Voronoff-operációt végeztetett magán egy pesti magánzó, emiatt érvénytelenitették egyik biztositótársaságnál az életjáradékát

Voronoff-operációt végeztetett magán egy pesti magánzó, emiatt érvénytelenitették egyik biztositó-társaságnál az életjáradékát

Ujszerű és a judikaturában páratlanul álló jogeset foglalkoztatja legközelebb a budapesti törvényszéket. Egy polgári pörről van szó, amelyben felekként egy előkelő biztositási intézet és egy 55 esztendős budapesti magánzó szerepel. A jogi kontroverzia egy biztositási ügyletből származott. Két esztendővel ezelőtt a magánzó tekintélyes összeget helyezett el a biztositó intézetnél és a megkötött biztositási szerződés értelmében a biztositó intézet kötelezte magát, hogy a biztositott öreg urnak élete fogytáig minden hó elsején szép járadékösszeget fizet ki.


Február elsején azonban a magánzó pénz helyett ajánlott levelet kapott a biztositó intézettől, amelyben a vállalat közölte ügyfelével, hogy a két esztendővel ezelőtt megkötött biztositási ügyletet sztornírozza. Az ok, amelyet a biztositó társaság fölhozott, fölötte érdekes, „Nem tartozunk fizetni önnek - igy szólt a levél -, mert azok a lényeges föltételek, amelyek bennünket az ügylet megkötésénél irányitottak és vezettek, az ön önkényes elhatározásából és tevékenysége folytán megváltoztak.

 

Tudomást szereztünk ugyanis arról, hogy ön a mult év őszén egy külföldi egyetemi professzorral Voronoff-operációt végeztetett önmagán és ennek folytán jóval fiatalabb lett, mint a biztositási ügylet megkötésekor volt. Ilyenformán, a megváltozott helyzetre való tekintettel, kénytelenek vagyunk a biztositási ügyletet törölni.

 

A magánzó nem vette tudomásul a biztositó intézetnek ezt a döntését, hanem ügyvédje utján pört inditott. Keresetlevelében kéri, mondja ki a biróság a biztositási ügyletet jogérvényesnek. A kereset szerint azt vitatja a fölperes, hogy a biztositási ügylet tulajdonképpen egy szerencse-szerződés, amelynél a biztositónak bizonyos fokig rizikót kell vállalnia. Tekintettel azonban arra, hogy a biztositott fél sohasem kötelezi magát a biztositó társaságnál arra, hogy az orvosi tudomány minden segélyét és eredményét ne vehetné igénybe. Ha a biztositó két esztendővel ezelőtt nem számitott a megfiatalitási módszer eshetőségeire, akkor ennek a konzekvenciáit önmaga tartozik viselni.


Nagy érdeklődéssel várják különösképen biztositó körökben ennek a pörnek a kimenetelét. Jogászkörökben azt tartják, hogy a pör sorsa nem kétséges, a magánzó lesz mindenképen a pörnyertes.


Igy vélekednek orvosi körökben is, mégpedig azon az alapon, hogy a megfiatalitási operáció ma még egyáltalán nem jelenti az élettartam meghosszabitását.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az Egyesült Államok hadereje Az Egyesült Államok hadereje
Az Egyesült Államok rendes hadserege aránylag nagyon csekély, a...
Villámcsapás a templomban Villámcsapás a templomban
Zsámbék pestmegyei község felett a mult napokban hatalmas vihar...
 Az inkák kincse Az inkák kincse
Dél-Amerikában, a Rio Ancasmayutól vagyis a „Kék...
Az influenza járvány és szövődményei Az influenza járvány és szövődményei
A spanyol influenza ragályos, fertőző betegség. Kórokozóját még nem...
Walt Disney karácsonya Walt Disney karácsonya
Ki ne ismerné az édes, bolondos, okos három ki malacot, akiknek annyi...
Rubinstein Erna betörőjét nem találják Rubinstein Erna betörőjét nem találják
Megirták a napilapok, milyen sulyos anyagi károsodás érte Rubinstein...
A Panama-csatorna próbaüzemre kész A Panama-csatorna próbaüzemre kész
A Panama-csatorna munkálatainak vezetője, Goethals ezredes mérnök...
A hadimérkőzés döntő-kör: MTK – FTC 4:2 (2:1) A hadimérkőzés döntő-kör: MTK – FTC 4:2 (2:1)
A mai grandiózus küzdelem a békeidőbeli MTK – FTC mérkőzések...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98