Dtum
Login with Facebookk
1927 | Szeptember

Kérdezzétek meg Öt

Ezer érces torok fogja énekelni a pályaudvar ekhós üvegzete alatt, hogy: „Hazádnak rendületlenül légy hive óh magyar.” A magyarországi dalárdák szövetsége fogadja majd ezen mód Apponyí Albert grófot, amikor visszajön a fővárosba. Ezer gérokkos, zengő mellű magyar, selyem zászlóikkal, tízezer diák, diáklány repeső fáklyákkal és hulló virágokkal és százezernyi ember, aszszony.

 

Budapest gondtól, szenvedéstől nehéz levegőjű utcáiból, ebből az elkárhozott polgárságból, szegények, megcsaltak ünneptelenek, kendővel, kalappal, mohó éljennel és néma könnyszivárgással: ez a fogadtatás készül Pesten Apponyi Albert, a genfi bajnok számára.

 

Az ünnep, a lelkek bálja. Apponyi Albert alakja mindenesetre a legméltóbb, hogy disz és nemesedett hangulat közepett emelkedjék a szemünk előtt. Ha mérni próbálnánk az alkalmat, amelyből ez az ünnepi készülődés a magyar társadalomban gerjedt, ugy ítélhetnénk esetleg, hogy semmi országraszóló örömünk, szerencsénk, boldogságunk aranyfödözete nincs ez alatt az Apponyi-ünnep alatt.

 

Trianoni széttépettségünkben, nyomorodottságunkban egy falat jobblétet, egy korty szabadulást nem kaptunk most sem ettől a genfi nemzetközi tanácstól. Csonkamagyarország, a genfi nyári szezon után éppen olyan csonka, éppen olyan koldus, mint előtte volt. Apponyi Albert az erdélyi birtokpörben volt az erdélyi magyar birtokok védelmezője: annyi történt most Genfben, hogy a román-magyar földaffaireban való döntést a Népszövetség decemberi ülésszakára halasztották. Ezt az idáig való eredményt, meg a kedvező ítéletre való jobb reménységet Apponyinak köszönheti az erdélyi birtokosság és a magyar nemzeti érdek.

 

Igen, az Apponyi magasrangu vitastilusa, méltóságos fanatizmusa, lényének antik varázsa, hangja, szava szépsége szerezték meg azt a figyelmet, amelyet ilyen kis messze erdélyi pörpatvar föl tudott azok közt a kényelmes és unatkozó genfi urak közt rezzenteni, azt az elfogódást, amivel egy tehetetlen nemzetecske drámai attitűddel megnyilatkozó fiára néztek, azt a pillanatot, amelyben elsőt moccant a genfi világtársulatban valami lelkiismeret, valami emberség. Talán az önvád is. Drága, reménységes ma a magyaroknak ez az egy árva moccanat is.

 

Ott állott a világ követsége előtt Apponyi Albert személyében egy fajtának az előkelősége, szellemi, lelki kapabilitása, régi rangja igazolása, zugó nyugtalanságának magyarázata, igazának igazsága. reményeinek jogossága. Ezt a nagybecsű hatást, ezt a nívónak ezt az érdemét, a férfias bátorságot és a bölcs tartózkodást, az energiát, az odaadást ünnepeljük meg az agg, lelkes, tudós, kitartó, hű Apponyi Albertben. Azt: a munkát, a kitartást, a hűséget minden magyarhoz, mindenért, ami magyar, mindenben, ami magyart és országot jelent.

 

Ezt a megtisztult lelkiismeretet, ezt a lemélyült felelősséget, ezt a klasszikus becsületet járjuk körül fáklyafénnyel és udvarló gondolatokkal. Azt az önzetlenséget és tisztaságot, amely mint a fehér vitorla jár magasan a magyar politika izgága hullámain.

 

Kérdezzétek meg ezt a időktől megérett, látó, belátó hazáját szolgáló szép és magas Öreget abban a birtokpörben, ami hét esztendeje folyik itthon: Kié a haza? Egy parté, osztályé, vallásé? Ezer zengő dalárdai torok mögött nyolc millió szenvedő, forró, boldogtalan és boldog szív énekli, hogy „hazádnak rendületlenül….”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Robbanás egy magyar hajón Robbanás egy magyar hajón
A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaságnak Vaskapu nevű...
Barcsay Árpádot, a hírhedt csendőralezredest Passauban...
A margitkörúti gyilkos rémtanyáról Sopronkőhidára, majd onnan...
Paraziták Paraziták
Gáz, golyó és kötél segitségével menekültek ebből a gondokkal teli...
Rövidek Rövidek
Világtörténelmi jelentőségű megállapodást kötött november 25-én a...
Az időmérés mai módja és eszközei, a kronográf szerepe Az időmérés mai módja és eszközei, a kronográf szerepe
Az óra állásának meghatározására való időmeghatározások elérhető...
Amire nem számitanak Amire nem számitanak
Házkutatást tartanak. Egy háromcsillagos fogalmazó intézi a nevezetes...
Erzsébet királyné szobra Erzsébet királyné szobra
A néhai királyné emlékszobrára hirdetett pályázat határideje május...
De Gaulle Napoleon ágyában De Gaulle Napoleon ágyában
A croydoni repülőtérre 1940 június 18-án, Franciaország összeomlása...
Mozgósitani akarnak Amerikában minden munkaerőt Mozgósitani akarnak Amerikában minden munkaerőt
Austin republikánus szenátor törvényjavaslatot terjesztett a szenátus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98