Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Boom, vagy egy nagyváros, amely idejében megfordult

Newyork vezetett két teljes esztendeig a tőzsdei forgalomban; soha, amióta tőzsde áll a földön, nem cseréltek olyan irdatlan részvénypakettek gazdát, mint az elmult két év alatt a Wall Street nagy tőzsdepalotájában.

De nincs olyan hossz, amelyet hossz ne követne az Óceán tulsó oldalán hetek óta, talán a közelgő elnökválasztás miatt, lassu lemorzsolódás folyik, nyereségbiztositó eladásokat véleményes leadások követnek és ugy látszik, mintha a londoni Royal Stock Exchange oszlopos palotája vette volna át a legutóbbi időben a szerepet, amelyet eddig a Wall Street játszott, a világspekuláció középpontjának szerepét.

London, amely két teljes esztendeig szürke és eseménytelen tőzsdenapokat élt át, két hónap óta tökéletesen megfordult s a City olyan nagyarányu spekuláció szinhelye, aminőt a kontinentális ember, ha még olyan szédületes üzletekhez szokott is, alig tud elképzelni.

Mindenki játszik ma Londonban, a gépiróleánytól a hercegnőig s nagyon makacsnak s nagyon ügyetlennek kellett annak lennie, aki ebből a csodálatos aranyesőből nem vette ki a maga részét. A nagy angol világváros tele van históriákkal, amelyek szájról-szájra járnak és arról szólnak, hogy egészen szürke és kicsiny emberek, akik minden információtól, szakismerettől távol állanak, milyen nagy összegeket kerestek, magyar viszonyokhoz mérten valóságos vagyonokat, ezen a hosszantartó hosszon.

Egy kis gépiróleány januárban megtakaritott fontjain Vocalion részvényeket vett, 8 shilling 3 pennyn darabját. A mult héten 72 shillinges árfolyam mellett adta el részvényeit közel 800 font (25.000 pengő) tiszta nyereséggel. Ez a boom, a nagy hossz, amelyet az angolok évek óta olyan epedő szivvel vártak. A Vocalion egy nagy hangszerkészitő gyár s a hangszerek, gramofonok, rádiók készitői érték el eddig ebben a hosszban a legnagyobb nyereséget.

Kisemberek egy konzorciuma, amely tulnyomórészben könyvelőkből, pénztárnokokból, kereskedelmi alkalmazottakból állott, a City nagy szürke tömegének képviselőiből, háromnegyed év alatt szerény tőkével s a papirok ügyes forgatásával kerek százezer fontnyi tiszta nyereségre tettek szert.

Olyan nagy fantázia van még ma is a hangszergyárak részvényeiben, hogy a puszta hire annak, hogy a Victor Talking Machine Company megvette a Columbia gramofongyár részvénytöbbségét, mindkét vállalat részvényeit egy hét alatt huszonöt és fél fonttal hajtotta föl.

Egy ismert londoni hirlapiró a mult hét szerdáján fölhivta az ügynökét és száz darab Duophone-részvényt vétetett vele, darabját 43 shillingért. Hétfőn 65 shillingért adta el részvényeit s igy négy nap alatt kerek száz fontot söpört be. Ez csak egy kis példa, de kevés fantáziával elképzelhető, milyen hatalmas összegeket könyvelhettek el a nagytőkések s a komoly játékosok. S mindez gramofon-részvényeken!

A hangszergyárak részvényein kívül a legerősebb ármozgalom a vegyi gyárak részvényeiben volt s míg a gramofon-pártiak az utóbbi napokban már majdnem kivétel nélkül realizáltak, a vegyi iparban még hosszu időn át nagy lehetőségeket látnak.

Különösen amióta Sir Alfred Mond Sir Herbert Samuellel és Lord Readinggel, amerikai nagytőkések segitségével megalapitotta a nagy angol-amerikai vegyi trösztöt, amely a világ leghatalmasabb kombinációjává fejlődhetik rövid néhány év alatt.

A vegyi piacon különösen a Cyanid-részvények állanak az előtérben és e héten megduplázták árfolyamukat, nagy örömére annak a rengeteg embernek, aki pénzét ebbe a vészes hangzásu papirba fektette.

Természetesen a spekuláció ugyanolyan érdekes és nem mindig örvendetes jelenségeket vált ki, mint amilyeneknek öt-hat évvel ezelőtt Pesten voltunk tanui. Érthetetlen és ismeretlen forrásokból származó információk tömege röpköd a levegőben, a brokerek és jobberek irodái késő éjszakáig dolgoznak, ami angol embernél nagy dolog, mert az angol ember dolgozik ugyan és keményen, de nem tulhosszu ideig.

Az információk néha beválnak, mint Anglia egy közismert uri dámája, Argyll hercegnő esetében, akiről azt mesélik, hogy Maidenhead Brick and Tile-részvényeken óriási összeget keresett, mert február elején vett egy nagy pakettet 6 shillingért darabját és a mult héten 35 shillingért adta el őket, hatszoros pénzt keresvén alig két hónap alatt, ami még hercegnőnek is igen tisztes polgári hasznot jelent.

A föltünő az, hogy az óriási áremelkedések dacára rendithetetlen jó a vélemény, mindenki optimista, holott alig néhány lépésnyire a City szivétől, a Themze partján százával ődöngenek a munkanélküliek, szivetszoritó rongyokban és az angol bányavidéken száz- meg százezer ember tölti tétlen renyheségben a napjait.

Mi az oka ennek a csodálatos jelenségnek, ennek a rendithetetlen optimizmusnak? Ugy látszik, három oka is van.
Az első az angol kivitel és az angol ipari tevékenység lassu emelkedése.
A márciusi külkereskedelmi mérleg jelentős javulást mutat, a munkanélküliség nem csökkent ugyan, de egyes speciális iparágakban: a vegyi és a hangszeriparban és a müselyemiparban is megszakitás nélkül tart a jó konjunktura. Ez az egyik.

A másik, hogy Anglia költségvetése hosszu idő óta először nagyon jelentős többlettel zárult.

S végül, ami tán az első kettőnél is jelentősebb: ugy látszik, Amerika is optimista szemmel nézi Anglia gazdasági jövőjét, az amerikai pénz a newyorki tőzsdekonjunktura ellanyhulása óta igen nagy összegben jön át a tengerentulról s ennek a nagy tőkének nagyon tetemes része elsősorban a londoni értéktőzsdén helyezkedik el.

Sőt Amerika nagy tételekben importál angol fixkamatozásu papirokat is s az angol aranyjáradéknak egy fajtáját, a Funding Loant, néhány nappal ezelőtt vezették be a newyorki tőzsdén, aminek első következménye a fixkamatozásu papirok erős emelkedése volt, pedig ez a piac a nagy hosszmozgalmat ideig alig érezte meg.

Ez a nagy boom kétségtelenül éreztetni fogja hatását a kontinentális tőzsdéken is. A Cityben erős érdeklődéssel kisérik az európai tőzsdék mozgalmát s a legutóbbi hetekben nagyon erős tételekben vásároltak nagyon óvatos és nagyon előrelátó kezek szárazföldi papirosokat.

Könnyen lehet s nagyon valószinünek látszik, hogy a hosszmozgalom Londonból az amerikai pénz segitségével átcsap Berlinbe is, és az uj berlini hossz minden emberi számitás szerint a többi középeurópai tőzsde megélénkülését is jelentheti.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98