Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

A vérkeringés csodái, a vér összetétele

A legtökéletesebb vasúti hálozat - Hogy működnek a vérsejtek miriádjai? A fehér vérsejtek: a szervezet rendőrei. „A vér - igen különös folyadék” - mondja a nagy német költő Mefisztója. És valóban, nincs rejtelmesebb és titokzatosabb anyag, mint a vér, a vér, amely az ember éltetője, az élet lényege és amely nélkül sem állati, sem emberi élet nem képzelhető el.

Jól tudták ezt már elejétől fogva az emberek. A legprimitívebb őskorban is babonás tisztelettel, a titokzatosság fátyolaival vették körül annak a pirosszínű folyadéknak a fogalmát, amely az egyszerű emberek szemében is az éltető elem volt. Hiszen látták: amint a vér kifolyt emberből, állatból, egyszeriben megszűnt az élet.

Könnyen meg lehet tehát érteni az ősi népek vér-kultuszát, az istenek számára hozott véráldozatokat. A vér fogalmának megbecsülése hozta magával, hogy veszedelem és baj esetén az ősember a legnagyobb értéknek: a vérnek áldozásával akarta kiengesztelni a haragvó istent.

De nemcsak a homályos őskorban foglalkoztatta élénken az ember fantáziáját a vér. A történelmi időkben is az volt az emberiség ösztönszerű érzése, hogy a vért igen jelentős és titokzatos valaminek tartsa. Gondoljunk csak a vérszerződésre! Honfoglaló Árpád idejében még édes-keveset tudtak az emberek a vér jelentőségéről, de életreszóló szerződésüket csak vérük ontásával tudták méltón megpecsételni.

Hosszú-hosszú évszázadok multak el és az éltető vér titkaiból azalatt semmi sem derült ki. Csak a legutóbbi 50-60 esztendő hozta meg az első meglepő eredményeket, úgyhogy tulajdonképpen csak azóta tudunk valamit a vérről. Ma már sok mindent tudunk erről az „igen különös folyadék”-ról, de ha összegezzük a modern orvosi tudomány eddigi megállapításait, akkor derül csak ki, hogy mennyi mindent nem tudunk még, hogy éppen a legfontosabb kérdések ma is olyan titokzatosak, mint amilyen rejtelmes volt valamikor maga az éltető nedv: a vér!

Lássuk csak, mi mindent tudunk az orvosi tudomány jóvoltából? Csodálatos dolgokat tudunk a vér évezredek óta sejtett titokzatos működéséről. Tudjuk, hogy a legmodernebb orvosi felfogás szerint a vért az emberi test egyik külön szervének kell felfognunk, amely a legfontosabb feladatokat végzi. Ez a szerv: folytonos mozgásban lévő, folyékony szerv, amely a szívverés szivattyú ereje folytán végigáramlik az egész szervezetben, behatol a többi szervekbe és azokból újra eltávozik, hogy újra visszatérten a szívbe és onnan újból kezdje keringését.

És ez a folytonos keringés, és a szüntelen körforgás: az élet! Mert a szervezetben ide-oda áramló vér valóban a legcsodásabb feladatot végzi keringése során. De nézzük csak meg előbb, mi vér anyagának legfontosabb része. A mikroszkopikus vizsgálat megállapítása szerint egy köbmilliméter vérben, egészen kicsi világos folyadékban ötmillió (nőnél négymillió) vörös vérsejt, azonkívül legalább háromezer színtelen fehér vérsejt úszik.

Ezek a vérsejtecskék a legfontosabb és legtitokzatosabb szereplői az ej emberi életnek. Amikor a szív, ez a szüntelenül egyenletesen dolgozó szivattyú végighajtja a vért az egész szervezetben, akkor a vérsejtecskék miriádjai áramlanak szét az emberi testben, hogy a rájuk rótt feladatokat elvégezzék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hitler kijelentette, hogy az utolsó emberig kiirtja a zendülőket Hitler kijelentette, hogy az utolsó emberig kiirtja a zendülőket
A határtalan izgalom, amely szombaton délután egész Németországon...
A Pesti filmszinházak A Pesti filmszinházak
A pesti ember, aki először jár külföldi metropolisokban, meglepődve...
Csongrád vármegyei munkásházak Csongrád vármegyei munkásházak
Csongrád vármegye nemcsak arról hires, hogy ez az ország szivében s...
A Braunlag-féle öntöltő pisztoly A Braunlag-féle öntöltő pisztoly
Egy lüttichi fegyvergyár, az itt ábrában is bemutatott, rendkivül...
Lassan dolgozik a magyar parlament Lassan dolgozik a magyar parlament
A magyar és az osztrák kormány előtt álló szokatlanul bonyolult...
Ady és Salome Ady és Salome
1907 májusának valamelyik estéjén elvittem Ady Endrét Párizsban a...
1914 mérlege 1914 mérlege
Amikor a háború elkezdődött, valamennyi résztvevő rövid küzdelemre...
MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd...
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a...
Az osztrák szociáldemokraták kongresszusán a karzat a radikális szónokok mellett tüntetett Az osztrák szociáldemokraták kongresszusán a karzat a radikális...
Vasárnap az osztrák szociáldemokraták nagygyülésén, amikor egy-egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98