Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

A vérkeringés csodái, a vér összetétele

A legtökéletesebb vasúti hálozat - Hogy működnek a vérsejtek miriádjai? A fehér vérsejtek: a szervezet rendőrei. „A vér - igen különös folyadék” - mondja a nagy német költő Mefisztója. És valóban, nincs rejtelmesebb és titokzatosabb anyag, mint a vér, a vér, amely az ember éltetője, az élet lényege és amely nélkül sem állati, sem emberi élet nem képzelhető el.

Jól tudták ezt már elejétől fogva az emberek. A legprimitívebb őskorban is babonás tisztelettel, a titokzatosság fátyolaival vették körül annak a pirosszínű folyadéknak a fogalmát, amely az egyszerű emberek szemében is az éltető elem volt. Hiszen látták: amint a vér kifolyt emberből, állatból, egyszeriben megszűnt az élet.

Könnyen meg lehet tehát érteni az ősi népek vér-kultuszát, az istenek számára hozott véráldozatokat. A vér fogalmának megbecsülése hozta magával, hogy veszedelem és baj esetén az ősember a legnagyobb értéknek: a vérnek áldozásával akarta kiengesztelni a haragvó istent.

De nemcsak a homályos őskorban foglalkoztatta élénken az ember fantáziáját a vér. A történelmi időkben is az volt az emberiség ösztönszerű érzése, hogy a vért igen jelentős és titokzatos valaminek tartsa. Gondoljunk csak a vérszerződésre! Honfoglaló Árpád idejében még édes-keveset tudtak az emberek a vér jelentőségéről, de életreszóló szerződésüket csak vérük ontásával tudták méltón megpecsételni.

Hosszú-hosszú évszázadok multak el és az éltető vér titkaiból azalatt semmi sem derült ki. Csak a legutóbbi 50-60 esztendő hozta meg az első meglepő eredményeket, úgyhogy tulajdonképpen csak azóta tudunk valamit a vérről. Ma már sok mindent tudunk erről az „igen különös folyadék”-ról, de ha összegezzük a modern orvosi tudomány eddigi megállapításait, akkor derül csak ki, hogy mennyi mindent nem tudunk még, hogy éppen a legfontosabb kérdések ma is olyan titokzatosak, mint amilyen rejtelmes volt valamikor maga az éltető nedv: a vér!

Lássuk csak, mi mindent tudunk az orvosi tudomány jóvoltából? Csodálatos dolgokat tudunk a vér évezredek óta sejtett titokzatos működéséről. Tudjuk, hogy a legmodernebb orvosi felfogás szerint a vért az emberi test egyik külön szervének kell felfognunk, amely a legfontosabb feladatokat végzi. Ez a szerv: folytonos mozgásban lévő, folyékony szerv, amely a szívverés szivattyú ereje folytán végigáramlik az egész szervezetben, behatol a többi szervekbe és azokból újra eltávozik, hogy újra visszatérten a szívbe és onnan újból kezdje keringését.

És ez a folytonos keringés, és a szüntelen körforgás: az élet! Mert a szervezetben ide-oda áramló vér valóban a legcsodásabb feladatot végzi keringése során. De nézzük csak meg előbb, mi vér anyagának legfontosabb része. A mikroszkopikus vizsgálat megállapítása szerint egy köbmilliméter vérben, egészen kicsi világos folyadékban ötmillió (nőnél négymillió) vörös vérsejt, azonkívül legalább háromezer színtelen fehér vérsejt úszik.

Ezek a vérsejtecskék a legfontosabb és legtitokzatosabb szereplői az ej emberi életnek. Amikor a szív, ez a szüntelenül egyenletesen dolgozó szivattyú végighajtja a vért az egész szervezetben, akkor a vérsejtecskék miriádjai áramlanak szét az emberi testben, hogy a rájuk rótt feladatokat elvégezzék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98