Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

A modern sebészet csodái 1.

Csodálattal és tisztelettel eltelve hajtsuk meg az elismerés zászlóját a modern orvosi tudomány előtt, amely a sebészet ujabb vívmányainak alkalmazásával ma már oda fejlődött, hogy a szó szoros értelmében csodákat mivel.

A gége és a gyomor daganatainak kiírtása; a belek megkurtítása és összevarrása; a máj, az epehólyag, a lép és a vese kiírtása; a beteg tüdőrész kimetszése; az agydaganat eltávolítása ma már szinte közönséges operáció számba megy! Természetesen, nagyban hozzájárult a sebészet ily nagy mértékben való fellendüléséhez a most lezajlott világháboru során szerzett tapasztalatok, amelyek révén sok, eddig megoldatlan problémát sikerül az orvosoknak végleg megoldani.

Ime, itt van mindjárt a szív, amely rendkívül fontos müködésénél és mozgékonyságánál fogva eleddig szinte megközelíthetetlen volt az orvosi operáló kése számára; ma már különféle műtői beavatkozás tárgya lehet! Hogyha olyan sebesült került idejekorán orvosi kezelés alá, akinek szívét kés vagy szurony járta át: az orvosok hamarosan megnyitották a mellkast, s mialatt a szív tovább végezte müködését, az orvos néhány öltéssel bevarrta a sebet s a beteg meg volt mentve!

Ám ezekkel a csodás eredményekkel az orvosi tudomány még nem érte be, mert nemcsak irtani akart, hanem teremteni is! Még pedig ujjá teremteni, mert nemcsak, hogy kiirtja a beteg, halódó szervet, hanem – pótolja is azt! Csodás álom! Az ember beleavatkozik a Teremtő munkájába! Kölcsönkért szervvel megmenti a beteg életét, amely anélkül bizonyosan elpusztulna!

A sebészetnek ezt az uj irányát dr. Alexis Carrel, a francia származásu,de Amerikába származott, kitünő sebészorvos adta meg! Carrel valósággal iskolát teremtett és csodákra ragadta a modern sebészeteket. Lyonból vándorolt ki az északamerikai Egyesült-Államokba, ahol egy év mulva már a chigagói fakultás tanára lett, majd a kisérleti laboratórium vezetésével bízták meg. Amikor pedig a Rochfeller-intézet megalakult: Carrelt hívták meg a sebészeti kisérleti laboratórium élére, ahol teljes mértékben beváltotta a hozzá füzött reményeket.

Erre az időre esik ama kisérleteinek időszaka, amikor az egyes életszervek átültetésének problémáját oldotta meg és kimutatta, hogy az elmetszett véredények két végének összevarrása után a vérkeringés a szervben ujra megindul. És ezzel egyuttal megoldotta a véredények beiktatásának problémáját is!

Ez eredmények azután arra buzdították, hogy megkisérelje egyes életszervek átültetését is. És ime: ezek a kisérletek is szinte várakozáson felül sikerültek! Carrel egy macska veséjét kiirtotta és helyébe tette egy másik macska veséjét; az elmetszett véredények két végét összevarrva, a beiktatott vesében a vérkeringés ujra megindult, a szerv föléledt s megkezdte müködését. Ezek a sikerek adták meg Carrelnek az impulzust ahhoz a merész vállalkozáshoz, hogy most már egyes végtagok átültetését is megkisérelje: így a fül, a láb, a kar stb. átültetését!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Táltoskirály - Makkai Sándor regénye - Genius-kiadás A Táltoskirály - Makkai Sándor regénye - Genius-kiadás
Tomaj Dénes, Makkai Sándor történeti regényének raisonneurje, akit...
Az aranyvasárnap nagyszerűen sikerült Az aranyvasárnap nagyszerűen sikerült
Vasárnap reggel tíz órakor kinyitották a budapesti üzleteket és...
Beszélgetés Rozsnyai Lajosnéval férje haláláról Beszélgetés Rozsnyai Lajosnéval férje haláláról
Egy hete mult, hogy Rozsnyai Lajost, az Arizona mulató fiatal...
Fekete végzet vagy piros lábköröm Fekete végzet vagy piros lábköröm
Párizs júliusi divatkrónikái keveset törődnek az egyszerű viselettel....
Politikai pártok a hadparancsról Politikai pártok a hadparancsról
A szabadelvűpárt szeptember 23-ikán délelőtt tartott értekezlete...
Erdély forradalom útján Erdély forradalom útján
A bukaresti kormány elveszítette a fejét. Az általános választások...
A miniszterelnök gyásza
Gróf Tisza István miniszterelnök anyósa, özv, Tisza Lászlóné, Tisza...
Rövid hírek Rövid hírek
A nemzetgyülés ülésének befejezése után Rataj. a sejm elnöke,...
Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet Ötvenéves a magyar Pasteur-intézet
1885-öt írtak…. Pasteur már megtalálta a veszettség elleni...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98