Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

Íróasztali lámpák , a lámpaernyő

Minél szélesebb nyílású az ernyő, annál több anyag kell hozzá. Legjobb a vastag, fehér kartonlap, mely fénytechnikai szempontból a legkiválóbb drága zománcernyőkkel egyenlő értékű. Az alábbiakban megadjuk a módját, hogy egy normális 50X66 cm kartonlapból hogyan készíthető a legjobb anyagkihasználással egy nagyobb, vagy két kisebb kartonernyő.

A kartont hosszában megfelezve, az A B felező vonalra fölmérünk, egészen a karton szélétől (B) 312 mm távolságot: itt lesz a kör 0 középpontja. Az OB = 312 mm sugárral kört húzunk, s ha e körnek a karton felső szélével alkotott két metszéspontját (C és D-t) az O középponttal összekötjük, készen van az ernyőkúp hálója. Már csak a gallérkört kell az O pontból 24 mm sugárral meghúzni és ezen belül néhány (5) milliméterrel egy kört, mely a rajzon pontozva van jelölve.

A gallérkört csak késsel vágjuk be, a belső kört ellenben kivágjuk és a két kör közt ollóval harántvágásokal csinálunk sugarasan: az összeállított ernyőn erre a bevagdalt és felhajtott gallérra még kartonból egy külső merevítő gyűrűt ragasztunk.

A háló kivágásakor az OC élt pontosan kell kivágni, ellenben az OD élt nem szabad kivágni, hanem csupán ceruzával jól meghúzni; a kivágást ezen belül néhány mm-rel a pontozott él irányában kell végezni, hogy az összeragasztás lehetséges legyen, összeragasztáskor az OC élt pontosan az OD-re illesztjük, miután előzetesen az OD melletti sávot ragasztóanyaggal bekentük.

Az összeragasztást legkönnyebben úgy végezzük, hogy az OD élt sima deszkára (rajztábla) fektetve, az OC élt pontosan reáillesztjük és hosszában néhány rajzszöggel a deszkára erősítjük s otthagyjuk, amíg a ragasztó megszárad. Egy kartonlapból (50 X66 cm) két kisebb ernyő telik ki. A kartont nem
szabad felibe vágni, mert a két kúpháló csak úgy fér el, ha átnyúlnak a karton felezővonalán.

Természetesen, ha a lámpa olyan magasan van a szobában felfüggesztve, hogy a belőle kiáramló 30°-nál kisebb hajlású sugarak a szoba falait az álló ember szemmagasságán felül érik, akkor semmiféle ernyő nem kell szemvédelem szempontjából a lámpára. Könnyű kiszámítani, hogy a lámpának a padló fölött, legalább milyen magasan kell lógnia, hogy a szemet ne sértse. így pl. 3.5 méter magas szobában a mennyezetlámpát nem kell leernyőzni, ha a szoba nagysága olyan, hogy a lámpa talppontjától 3 méternél nincsenek távolabb a falak (sarkok), ahol még ember állhat.

Az íróasztali lámpán egy dologra nem fordítanak még kellő figyelmet. A lámpa zsinórvezetékét többnyire a lámpa belsejében elrejtve szokták vezetni, ami határozottan szebb és kényelmesebben kezelhető lámpát ad, mintha a vezeték közvetlenül az izzófoglalatnál menne lámpába. Ezzel szemben azonban életveszélyes és nem tűzbiztos. A lámpa belsejében futó vezeték főleg a csuklós helyeken  könnyen megsérül és így testzáródás jön létre.

Ha valaki a lámpát megfogja, erős áramütést kaphat mely már több esetben halálos volt a rendes 110 vagy 220 voltos lámpafeszültség mellett is. De nagy mértékben tűzveszélyes is ez az elrendezés, mert a vezeték a csuklós helyeken lassan átkopva olyan záródást adhat, amely tüzet okozhat a lakásban, mielőtt még a biztosítók kiolvadnának. Nem szabadna tehát megengedni, hogy a csuklós lámpa belsejében legyen a vezeték elhelyezve, hanem közvetlenül a lámpafoglalatba kell a vezetéket kívülről vezetni.

Láthatjuk a fentiekből, hogy a világítási technika gyors haladása milyen követeléseket támaszt az egyszerű íróasztali lámpa fejlődésével szemben, és remélhető, hogy ezeket a kívánalmakat az egymás mellett, a tökéletesbedésre törtető gyárak ki is fogják lámpáikkal elégíteni. A nagyközönségnek mindenesetre résen kell lennie mert hibás szerkezettel nemcsak zsebének árt, de szemének, sőt életét is veszélyezteti. Soraimmal ebben a védekezésben akartam olvasóink segítségére lenni.

Boleman Géza

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tanácskozás a marokkói reformokról Tanácskozás a marokkói reformokról
Lassanként kidomborodnak azok az ütköző pontok, a melyekben...
Barthou új angol-francia antantot készít elő Barthou új angol-francia antantot készít elő
Barthou francia külügyminiszter nagy diplomáciai kísérettel vasárnap...
Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek igazgatósága Világitási és üzemi korlátozást rendelt el az Elektromos Müvek...
Budapest világitási ellátásában váratlan és nagy nehézségek támadtak....
Mészárosok sztrájkja Budapesten Mészárosok sztrájkja Budapesten
Még a különböző nagy sztrájkok között is veszedelmes sztrájk...
Politikai pártok a hadparancsról Politikai pártok a hadparancsról
A szabadelvűpárt szeptember 23-ikán délelőtt tartott értekezlete...
Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása Barthou franci külügyminiszter varsói látogatása
Barthou francia külügyminiszter útban Varsó felé vasárnap reggel...
A Nemzeti Sport Club úszóviadala A Nemzeti Sport Club úszóviadala
Zsúfolt nézőtér előtt folyt le vasárnap délután a Nemzeti Sport Club...
Az építőmunkások szakszervezetének föloszlatása Az építőmunkások szakszervezetének föloszlatása
Június 11-én Andrássy Gyula gróf belügyminiszter szabálytalanságok...
VII. Edvard temetése képekben VII. Edvard temetése képekben
VII. Edvárd király, a halotti ágyon. Ez a kép közvetlenül azután...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98