Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Az amszterdami olimpiász első napja

Az amszterdami olimpiász első napjának mérlege: Amerikai Egyesült Államok 2 győzelem, Finnország 1 győzelem

Az 1924. évi párisi olimpiászon katasztrofális vereségek érték az amerikai Egyesült Államok atlétagárdáját. Legtöbb biztosnak hitt versenyünket. Anglia és Finnország versenyzői nyerték meg és így mindenki óriási érdeklődéssel fordult az amszterdami olimpiász vasárnap első napjának összecsapásai felé, vajon milyen eredményekkel kezdődik az a grandiózus küzdelem, amelyet az USA versenyzői az egész világ atlétái ellen folytatnak.

Az első napi küzdelmek úgy indultak, hogy Amerika vissza fogja hódítani az atlétikában régi hegemóniáját. Kuck (USA) győzelme ugyan 15.87 méteres világrekorddal favoritgyőzelem volt, de Brix második helye azt bizonyítja, hogy az amerikaiak az egyes atlétikai ágakban nemcsak egy-egy kimondott tehetséggel rendelkeznek, hanem a helyek legnagyobb részét le is fogják aratni.

Váratlanul gyönge eredménnyel végződött a magasugrás, amelyet azonban szintén USA-atléta és szinté favorit King nyert meg: 1.94 méterrel. Ez lesz alighanem az olimpiász egyik leggyöngébb eredménye.

Szenzációsan izgalmas finissel végződött a 10.000 méteres síkfutás, amelybe azonnal csak két finn atlétának, Nurminak, a párisi olimpiász hősének és Ritolának volt beleszólása. Nurmi formájáról a legellentétesebb hírek keringtek, a „Nurmi-rejtély” azonban megoldódott: a finn gépembereknek elkeresztelt csodafutó starthoz állt és megnyerte első versenyét – olimpiai rekord alatt Most azonban következnek a többi Nurmi győzelmek és Amerika aratása az egész vonalon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Amszterdam 1928 Ritola és Nurmi Olimpiai bajnok atléták Ritola (finn), Yrjöla (finn), Lowe (angol)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98