Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Az arc: az élet tükre! Korunk nagyjai: ifjukori és mostani arcképük

A fák életkorát könnyű évgyűrűi alapján megállapítani. A szarvas korát agancsának ágai árulják el. A csiga életidőjéről házának csavarmenetei tesznek tanuságot. Csak az emberi kor megállapítására nincs pontos mértékünk, ami alkalmasint nagy örömére szolgál sok – embertársnőnknek.

Ha nem volnának születési bizonyítványok és szigorú anyakönyvi hivatalok, embertársaink korának, megállapításánál találgatásokra vagy az ismerősök ingadozó véleményére volnánk utalva. Már pedig csak a külsőségek: az arcvonások és a testi állapot után ítélve, akárhány esetben évtizedekkel is tévedhetnénk. Vannak örök-fiatal hölgyek, nehezen öregedő férfiak, viszont gyakori jelenség a koravén ifjú és a hamar elvirágzó leány.

Természetesen, az ember életkorának is megvannak a kérlelhetetlen törvényszerűségei, de ezek igen nagy mértékben függnek azoktól a különös és gyakran örökölhető testi, lelki tulajdonságoktól, amelyek a korai öregedésre vezetnek vagy amelyek tartós fiatalságot biztosítanak.

Az arc: az élet tükre. A munkában, gondban, boldogságban, búban-bánatban eltöltött esztendők az emberi arcra jegyzik fel kicsiny, de mégis nagyon sokat mondó emlékeiket és a jó emberismerő ezeknek a redőknek, ráncoknak és barázdáknak a vonalaiból sok mindent ki tud olvasni.

A tudomány egyszerű élettani okokkal magyarázza az arcon beálló nagy változásokat. Ez a korral járó változás azonban nemcsak élettani, hanem lélektani kérdés is. Az ember jelleme, lelkivilága pontosan visszatükröződik arcáról. A gyakori öröm, a folytonos gond, a nagy felelősségérzet, a sűrű életveszedelem mind-mind nyomot hágy az arcon.

Nincs olyan érzelem, nincs olyan lelki élmény, amely ne járulna hozzá az arc jellemvonásának kialakulásához. Gondoljunk csak a haragra, a nevetésre, a csodálkozásra, a szenvedélyekre, a mély töprengésre, ami mind kifejezésre jut. majd állandósul az arc vonásain.

Gyönyörű bizonyítéka ennek az állításnak az a felette érdekes arcképgyűjtemény, amelyet cikkünk keretében leközlünk. Korunk számos nagy emberének fiatalkori és mostani arcképe egymás mellé helyezve a legszemléltetőbben mutatta, hogyan írja fel az egyéni élet a maga emlékeit az emberi arcra és hogyan válik az emberi arc valóban az élet tükrévé.

Ime: hogyan is tükröződik az élet a nagy emberek arcvonásairól?

Hindenburg. Két kép. A tizennyolc eves Hindenburg Pál alhadnagy, aki büszke, hogy már a hadsereg tagja lehet. Mélyvágású, komolyan sugárzó szemnek, nagy határozottságra valló ajkak, magasan ívelő homlok… Ki gondolta volna akkor, hogy sok-sok világrengető esemény után 78 éves korában a Németbirodalom elnöke lesz?...

A mélyvágásu szemek alig változtak, a bizakodó, nyugalmas arckifejezés sem tűnt el, de ott vannak a szem alatti karikák, az arc mély barázdái: mennyi terv, mennyi akarat, mennyi siker elevenbe vésett nyoma! A nyolcvanegy esztendős Hindenburg arcára valóban a történelem írta fel emlékeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A keresztespók A keresztespók
A pókok fajtájából a legérdekesebb kis állatka a keresztespók, a mely...
Szép Ernő - Házibálon Adyval Szép Ernő - Házibálon Adyval
Megjelent Pesten, igen szép papirosból, egy füzet; csupa rövid sor...
Anglia nagyban verbuválja a katonákat Anglia nagyban verbuválja a katonákat
Anglia nagyban verbuválja a katonákat, igérettel, szépszóval,...
Feszty Árpád új festménye a Műcsarnokban Feszty Árpád új festménye a Műcsarnokban
Január 25-én mutatta be a Műcsarnokban Feszty Árpád új nagy képét,...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A József főherceg neve alatt a Margitszigeten rendezett hadi...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Meinl Gyula kávébehozatali rt. december 30-iki közgyülésén az...
Ady novellák - A Maupassant asszonya
A Monceau-parkban, Párisban, ismerős volt már Madge Smith, az angol...
Próbaházasság Próbaházasság
Az apróhirdetések néha szintén igen hálás anyagnak bizonyulnak a...
Északi fény Északi fény
Északi fény nappal és kisebb földrajzi szélesség alatt. Jan. 18-án...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98