Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

Szörnyű katasztrófa érte vasárnap éjjel a müncheni-frankfurti gyorsvonatot

A nyolcvankilométeres gyorsasággal száguldó D-vonat Nürnberg és Salzburg között kisiklott huszonkét halott, tizenkét életveszélyes, száznál több könnyü sebesült.

Berlin, junius 10.

Vasárnap hajnalban 2 óra 20 perckor óriási katasztrófa érte a München-Frankfurt között közlekedő D. 47. számu gyorsvonatot. A gyorsvonat a Nürnberg és Salzburg között fekvő siegendorfi állomásról robogott ki és már elérte a nyolcvan kilométeres sebességet, amidőn közvetlenül egy váltón való áthaladás után az óriási gyorsasággal robogó D. vonat kisiklott.


A gyorsvonat nyolc személyszállítókocsiból egy étkező- és egy hálókocsiból állott és az összes vagonok zsufolva voltak utasokkal.


Az utasok legtöbbje már lepihent, ugy, hogy a katasztrófa álmukban érte az embereket. A kisiklást az okozta, hogy a mozdonyt valami – hogy micsoda, azt mindeddig megállapítani nem lehetett – megakasztotta a rohanásában, a hatalmas gép lezuhant a tizenöt méter magas vasúti töltésről és magával rántotta az egész vonatot.


Az étkezőkocsi rázuhant a lokomotívra, amelyből óriási gőzfelhők löveltek az étkezőkocsi repedéseibe, ugy, hogy az ott tartózkodó utasok mind sulyos égési sebeket szenvedtek.


A kisiklás első pillanatában csak a mozdony, a szer- és podgyászkocsi zuhantak le a töltésről. Egy másik vagon ráfutott az előtte levő kocsira és teljesen összezuzta. Néhány perc mulva még öt vagon zuhant le a töltés lejtőjén. A katasztrófa nagyságát jellemzi a nürngergi vasutigazgatóság hivatalos jelentése, amely a vasúti szerencsétlenség halottainak és sebesültjeinek névsorát közreadta.


Tizennégy utas halt meg, köztük három nő, tizenketten életveszélyesen megsebesültek, a könnyü sebesültek száma a százat meghaladja.


Egy férfi fejével szorult be a romok közé, irtózatos jajveszékeléssel könyörgött segitségért, de amikor két és fél órai munka után kiszabadították, már halott volt. A sulyos sebesültek közül kettő a nürnbergi kórházban utóbb meghalt.


A halottak között van Provárczy Jenő magyar mérnök is.


A katasztrófa több áldozata egytől-egyig német. Egy vasúti pályaőr, aki éjjeli inspekciós utját végezte a vonal mentén, néhány száz méterről szemtanuja volt a katasztrófának.


Amikor a vonat elszáguldott mellette, az előírásoknak megfelelően szalutált és néhány pillanat mulva óriási robajt hallott, majd kialudtak a vonat összes villanylámpái és a pokoli recsegésből tüznyelvek löveltek ki. A vasúti őr látta, amint a lokomotiv fölágaskodott, azután lezuhant a töltésről és a levegőben kétszer megfordult.


Nyomban őrházába rohant és telefonon jelentette a katasztrófát. Husz perccel később megérkezett az első segélyvonat Würzburgból orvosokkal, kötszerekkel, hordágyakkal, azután még három segélyvonat érkezett Fürthből és Nürnbergből. Ezek már tüzoltókat is hoztak magukkal. A mentők elé a katasztrófa borzalmas látványa tárult.


A kocsik a töltésről lezuhanva és összezuzva feküdtek, a romok magas lánggal égtek, alattuk sebesültek jajgattak, akikhez csak nagyon nehezen lehetett hozzáférni. Először azokat a sebesületeket igyekeztek megmenteni, akik a kigyulladt kocsik romjai alatt feküdtek összegyömöszölten, de éppen a kocsik égése nehezítette meg a legjobban a mentés munkáját.


Víz nem lévén a közelben, a tüzet nem lehetett eloltani s igy a mentőszemélyzetet állandóan az a veszedelem fenyegette, hogy a ruhája meggyullad. A mentési munkálatok közben a sebesülteket egymásután szállították a nürnbergi és fürthi kórházakba, ahol a legtöbbjüket nyomban meg is operáltak. A nürnbergi birodalom vasutasigazgatóság által elrendelt vizsgálat a borzalmas katasztrófa okát eddig nem tudta megállapítani.


Körülbelül ugyanezen a helyen két évvel ezelőtt merényletet kiséreltek meg egy D. vonat ellen, de a katasztrófát sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni. A merénylőt a rendőrség elfogta s a biróság tizenötévi fegyházra ítélte. A vasutigazgatóság lehetségesnek tartja, hogy a mostani katasztrófát is merénylet okozta, de senki sem tudja elképzelni, hogy mi lehetett a merénylők célja. Az éjszakai órákban ujabb hivatalos jelentést adtak ki az áldozatok számáról. Miután a kórházakban többen meghaltak, a halottak száma huszonkettőre emelkedett és hét sulyos sebesült haldoklik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98