Dtum
Login with Facebookk
1928 | Május

Kun Béla ügye

Vasárnap délelőtt Kun Béla ügyének referense hosszasan referált az ügyészségen Sztrache Gusztáv dr. főügyésznek az eljárás ujabb fejleményeiről. Több mint máfél óra hosszat tartott a tanácskozás, amely után  tudósitónk kérdést intézett az ügyészség elnökéhez, hogy történt-e érdemleges fordulat az ügyben.


- A kiadatási kérelemre vonatkozó válasz még nem érkezett meg Bécsből – válaszolta Sztrache főügyész -, lehetséges, hogy a bécsi törvényszék a kiadatási kérelem egyes pontjainak részletesebb megvilágitását kéri.


Illetékes helyen nyert értesülésünk szerint a magyar hatóságok egyelőre nem kérik a Bécsben letartóztatott többi kommunista vezér kiadatását, hanem előbb megvárják, amig Kun Béla ügye eldől. A Kun Bélára vonatkozó kiadatási kérelmében azért szerepel csak három gyilkossági ügy, mert ezek a budapesti ügyészség, illetve törvényszék véleménye szerint nyilvánvalóan és kétségtelenül közönséges és nem politikai büncselekménynek tekintendők, nem lehet tehát arra hivatkozni, hogy Kun Béla ennek a három embernek megöletésére vonatkozó parancsot politikai okokból, a tanácsköztársaság hatalmának megszilárditása érdekében adta ki.


Vágó Béla a negyedik népbiztos
A bécsi rendőrség, amint ismeretes a letartóztatásban levő Kun Bélán, Lukács Györgyön és Székely Bélán kívül egy negyedik népbiztos után is nyomoz, akinek a neubaugassei drogueriában lefoglalt iratok szerint szintén szerepe volt a titkos kommunista szervezkedésben. Az osztrák hatóságok már harmadik napja kutatják ezt a negyedik népbiztost, de nevét eddig nem hozták nyilvánosságra.


A titkos irással készült jelentések személyét folyton változó álnévvel jelölik. Értesülésünk szerint ez a negyedik népbiztos Vágó Béla, aki szintén az osztrák fővárosban tartózkodik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kun Béla A Tanácsköztársaság Forradalmi Tanácsa. Bal oldalon alegalsó feletti Vágó Béla
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98