Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Szabadlábra helyezték Pitigrillit, a Tizennyolckarátos szüz szerzőjét

Szabadlábra helyezték Pitigrillit, a „Tizennyolckarátos szüz” szerzőjét és helyette egy divatos irónőt tartóztattak le


A divatos iró, Pitigrilli ügyében szenzációs fordulat következett be. Egy héttel ezelőtt – amint ismeretes – föltünést keltett az egész világ sajtójában az a hír, hogy Pitigrillit (igazi nevén Dino Serget) Torinóban letartóztatták. Az uj olasz irodalom egyik legérdekesebb egyénisége Pitigrilli, könyvei százezer példányban jelennek meg: kissé érzékies, cinikus és szellemes hangja egy csapásra hódította meg a közönséget. Különösen a „Tizennyolckarátos szűz” című regénye keltett föltünést. Ez a regény a magyarokat is közelebbről érdekli, mert néhány színes fejezete Budapesten játszódik le és a regény hősnője magyar cigányleány.


Amikor a diadalmas Pitigrillit letartóztatták, senki sem tudta, hogy miért került vizsgálati fogságba, barátai azonban megtudták, hogy az iró vetélytársa, Amalia Guglielminetti. az ismert olasz irónő kárörömmel fogadta a letartóztatás hírét. Most kiderült, hogy Pitigrillit titkárának, Anselmo Jonanak hamis följelentésére tartóztatták le és a följelentéshez a „Csábítás” cimű revü főszerkesztőnője, Amalia Guglielminetti szolgáltatta a hamis adatokat.


A följelentéshez ugyanis a titkár leveleket csatolt, amelyeket Pitigrilli egykor Guglielminettihez intézett és ezekben a levelekben sértő kifejezések voltak Olaszország, a fascizmus és a Duce személye ellen. Csakhoz amikor megvizsgálták a leveleket, kitünt, hogy az inkriminálható sértések kivétel nélkül a levelek utóiratában foglaltaknak s a levelek semmitmondó kedveskedésével egyáltalában nincsenek összhangban. Tovább kutattak, amire megállapították, hogy a leveleket Guglielminetti adta át a titkárnak, aki Pitigrilli irógépén utólag irta a levelek alá a sértő utóiratokat.


Pitigrilli erre elbocsátották a vizsgálati fogságból, ellenben a titkárt azonnal letartóztatták. Guglielminettit, tekintettel az irónő országos nevére, egyelőre szabadlábon hagyták, miután azonban a rendőrség rájött, hogy lázasan külföldre készül, az irónőt is letartóztatták.


Érdekes, hogy Pitigrilli nem tett följelentést Guglielminetti ellen, sőt az ujságirókat, akik kiszabadulása után megostromolták, a legteljesebb zárkózottsággal fogadta. A rendőrség azonban nem volt ilyen lojális és az irónő letartóztatását nyilvánosságra hozta. Az eset egész Olaszországban nagy föltünést kelt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pitigrilli Amalia Guglielminetti
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98