Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Szeptember

Egy polgár gondolkodik

Ember, aki hallottad Briand szózatát Genfből hangzani, te most már azt hiszed, hogy csakugyan nem lesz e földön soha háboru? Hiszen igaza van annak az ördöngösen ékesenszóló Briandnak: ha egyszer a franciák nem akarnak többé háborut, akkor a béke esélyei föltétlenül megjavultak. Szívesen elismerjük; hogy a háboru legbőségesebb kútjait a francia harcikedv furta és azt sem tagadjuk, hogy a német vetélkedés sem volt a béke szempontjából fölöttébb egészséges.

 

Jól van, kedves Briand, mi készséggel nyugtázzuk, hogy ha önök kibékülnek a németekkel, akkor a világ a legfőbb háborus októl megszabadul, mert az ön vallomása előtt is tudtuk, hogy a francia-német marakodás lecsillapultával közelebb merészkedik hozzánk a béke. De hogy csak önök csináljak a háborut - mert hiszen ugy kellene lenni, ha az önök békéje véget vethetne annak -, ezt minden tiszteletünk és nagyrabecsülésünk mellett se mernénk egészen koncentrálni.

 

Hiszen éppen a diadalmas Franciaország kapott tegnap este egy kis bökést latin testvére részéről, ami mégis gondolkodóba ejtheti a háboru tulheves ellenzőit. Mussolini a neki adresszált bombával kapcsolatban éppen nem barátságos célzásokkal lövöldözte meg a nagy latin testvért és ha itt kisül valami, ami csak hasonlít is a duce gyanujához, ha egy kicsi kis gyökérszálat kiásnak a francia, földből, amely ezt a bombát odakapcsolja, akkor az európai békén tetemes lyuk lesz konstatálható.

 

Ha már most Keletre nézünk és a kinai érdekterületen Japán és Anglia sakkozására kezdünk figyelni és ha csak ugy félfüllel tudomásul veszük román-lengyel katonai szerződést és meghalljuk a szovjet vélekedését Besszarábiáról és egy kicsit megborzongunk az afrikai nézeteltérések rá emlékezvén, akkor a háboru ügyét nem látjuk többé olyan reménytelennek, ahogy azt szerette volna látni. Ha pedig még azt is meggondoljuk, hogy Mussolini éppen ugy, mint a japán, angol, német és francia, lengyel, román, sőt a szovjet diplomaták szünetlenül esküdözik és fogadkozik, hogy ő minden cselekedetében csak a békét akarja állandósítani és ha azt tapasztaljuk, hogy mentől több békét szaval valamelyik, annál több háborut nevel ugyanná, akkor a Briand végleges békéje is gyanússá vélik, mert éppen ez a leghangosabb lehet a legfeszültebb háborús gondolat takarója.

 

Ha békét akarsz, készülj a háborura, mondták a régiek, majd addig ennek a tételnek fordítottja kezd kialakulni, ami ugy szól, hogy ha háborut akarsz,  készülj a békére. Mindenfelé lázas igyekezettel készítik a békét, akik nyilvánvalóan a háborut akarják, vagy legalább is várják, s ebből kiindulva, most már egyenesen ijesztő a Briand tulcsigázott békecsinálása, mert a fönti recept szerint valami iszonyu háboru akarásából, vagy legalább előérzetéből is születhetett.

 

Ez a véres porfelhő, a béke szivárványának ragyogásában, minket magyarokat alig érdekel. Álljunk és várjunk. Bennünket meglepetés, veszedelem, rosszabb élet és csunyább halál már nem érhet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
És Aristide Briand Mussolini a bombamerénylet után
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Községi Élelmiszerüzemet kis emberekre kell átruházni A Községi Élelmiszerüzemet kis emberekre kell átruházni
Varga iparügyi miniszter hangoztatta ismételten, hogy minél több...
Gömbös miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban hitvallást tett Magyarország békés politikája mellett Gömbös miniszterelnök vasárnap nyilatkozatban hitvallást tett...
MacDonald angol miniszterelnök üzente, amelyet Genfből...
Wagner-novellák és cikkek Wagner-novellák és cikkek
A könyv címlapján magányosan gubbasztó férfi látható, ki egy domb...
Magyar - osztrák hölgyúszóverseny Millstattban Magyar - osztrák hölgyúszóverseny Millstattban
A magyar-osztrák hölgyúszómérkőzés szombati első napja 17:16 arányban...
Somogyitól Matteottiig Somogyitól Matteottiig
Politikai gyilkosság áldozata lett egy. olasz szocialista képviselő....
Mit akar Belgium? Mit akar Belgium?
Az első világháború nem „jók” és „rosszak”...
Szivóelevátorok Szivóelevátorok
A hamburgi, rotterdami és antwerpeni kikötőkben már néhány év óta...
Rövidek Rövidek
A népszövetségi tanács szombaton egytől-egyig letárgyalta a...
Lipót belga király halálához Lipót belga király halálához
II. Lipót belga király nem érte meg azt, hogy az alkotmányra letett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98