Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A Nemzeti Bank jelentése

A Nemzeti Bank e heti kimutatásának két tétele érdemel különös figyelmet. Az egyik a devizaállomány érezhető csökkenése, a másik a váltótárca erős megduzzadása.

A devizaállomány 1927 juniusától ez év juniusáig alig változott, csak a legutóbbi négy hónapban mutat csökkenő tendenciát.

A váltótárca, amelyről a mult hetekben, a kamatláb fölemelése előtt, azt hittük, rekordmagasságot ért el, tovább duzzadt és ma már meghaladja a 400 millió pengőt.

Az egyéb aktivák tétele is csökkent majd négy millióval, az egyéb passzivák tétele viszont növekedett másfél millióval: tagadhatatlan, mindez erős eltolódást mutat.

Misem természetesebb, hogy pénzügyi és kereskedelmi körökben nyomban aggódva kérdezték: nem fogja-e a bank igazgatósága a kamatláb ujabb emelését fontolóra venni? Hiszen azok a szigoritások, amelyeket a mult hetekben határoztak el, nem vezettek eredményre és a váltótárca állománya, a váltóbenyujtások összege nemcsak hogy nem csökkent, hanem még emelkedett is.

Ezzel a pesszimista hanggal szemben, beavatott körökben a követekezőképen érvelnek: Semmiféle aggodalomra, sötétlátásra nincsen sem ok, sem alkalom. A devizaállomány csökkenésének az oka igen egyszerü. Az idei magtermés értékesitése különböző technikai okokból, elsősorban hibás tarifapolitikánk folytán, elkésett. Ennek az a következménye, hogy idei nagy termésünk java még itthon, a magtárakban és közraktárakban tárol.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ezen a nyáron négymillió mázsával több buzánk, két és félmillió mázsával több rozsunk és majd hárommillióval több árpánk termett. Ez a mi igazi devizaforrásunk és ez a devizaforrás nem dugult be, a devizáink megvannak, egyelőre csak a termés formájában, de ma, holnap vagy holnapután, mihelyt az export erősebb ütemben megindult, a Nemzeti Bank devizaállománya automatikusan ujból kiegészül.

Ugyanakkor automatikusan csökken a váltótárca állománya is, mert a gazdaváltók nagyrésze a kivitt gabona árából beváltódik.

A Nemzeti Bank igen nagy szolgálatot tett a magyar társadalomnak, különösen az agrártársadalomnak, amikor az időlegesen megszükült pénzpiacot egy könnyen fenyegetővé válható válságon átsegitette.

Ma ezen a válságon tulvagyunk és mivel minden okunk megvan föltenni, hogy a nemzetközi pénzpiacon az eldugulás és megszükülés az amerikai elnökválasztás után enyhülni fog, nem valószinű, hogy a Nemzeti Bank a kamatlábat a közeljövőben fölemelni kénytelen volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A német kartelpolitika új útjai A német kartelpolitika új útjai
A nemzeti szocializmus és a háborús gazdálkodás lényeges változásokat...
A Gazdaszövetség a vámunió mellett A Gazdaszövetség a vámunió mellett
A magyar Gazdaszövetség igazgató-választmányi ülésén Darányi Ignác...
A magyar nép arcza és jelleme A magyar nép arcza és jelleme
Ezt a czímet viseli Hermann Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
Egyvágányu vasút Egyvágányu vasút
A távolsági és gyors közlekedés terén a gőzmozdonyra és villamos...
Két Bartók- bemutató Két Bartók- bemutató
A kékszakállú herceg vára, melyet az Operaház október 29-én újított...
Megkötöttük az orosz békét Megkötöttük az orosz békét
Két örvendetes esemény híre érkezett március első verőfényes...
Két ember néz ma farkasszemet Moszkvában és százötven milliónyi közönség lesi minden mozdulatunkat Két ember néz ma farkasszemet Moszkvában és százötven milliónyi...
Amikor 1917 októberében, tomboló utcai harcok közepette a bolsevikok...
Záróra Záróra
Az irónak mindig számolnia kell a közönségével és pláne az...
Casa matta Casa matta
A „casa-matta” elnevezés tudvalevőleg az erőd...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98