Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A Nemzeti Bank jelentése

A Nemzeti Bank e heti kimutatásának két tétele érdemel különös figyelmet. Az egyik a devizaállomány érezhető csökkenése, a másik a váltótárca erős megduzzadása.

A devizaállomány 1927 juniusától ez év juniusáig alig változott, csak a legutóbbi négy hónapban mutat csökkenő tendenciát.

A váltótárca, amelyről a mult hetekben, a kamatláb fölemelése előtt, azt hittük, rekordmagasságot ért el, tovább duzzadt és ma már meghaladja a 400 millió pengőt.

Az egyéb aktivák tétele is csökkent majd négy millióval, az egyéb passzivák tétele viszont növekedett másfél millióval: tagadhatatlan, mindez erős eltolódást mutat.

Misem természetesebb, hogy pénzügyi és kereskedelmi körökben nyomban aggódva kérdezték: nem fogja-e a bank igazgatósága a kamatláb ujabb emelését fontolóra venni? Hiszen azok a szigoritások, amelyeket a mult hetekben határoztak el, nem vezettek eredményre és a váltótárca állománya, a váltóbenyujtások összege nemcsak hogy nem csökkent, hanem még emelkedett is.

Ezzel a pesszimista hanggal szemben, beavatott körökben a követekezőképen érvelnek: Semmiféle aggodalomra, sötétlátásra nincsen sem ok, sem alkalom. A devizaállomány csökkenésének az oka igen egyszerü. Az idei magtermés értékesitése különböző technikai okokból, elsősorban hibás tarifapolitikánk folytán, elkésett. Ennek az a következménye, hogy idei nagy termésünk java még itthon, a magtárakban és közraktárakban tárol.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ezen a nyáron négymillió mázsával több buzánk, két és félmillió mázsával több rozsunk és majd hárommillióval több árpánk termett. Ez a mi igazi devizaforrásunk és ez a devizaforrás nem dugult be, a devizáink megvannak, egyelőre csak a termés formájában, de ma, holnap vagy holnapután, mihelyt az export erősebb ütemben megindult, a Nemzeti Bank devizaállománya automatikusan ujból kiegészül.

Ugyanakkor automatikusan csökken a váltótárca állománya is, mert a gazdaváltók nagyrésze a kivitt gabona árából beváltódik.

A Nemzeti Bank igen nagy szolgálatot tett a magyar társadalomnak, különösen az agrártársadalomnak, amikor az időlegesen megszükült pénzpiacot egy könnyen fenyegetővé válható válságon átsegitette.

Ma ezen a válságon tulvagyunk és mivel minden okunk megvan föltenni, hogy a nemzetközi pénzpiacon az eldugulás és megszükülés az amerikai elnökválasztás után enyhülni fog, nem valószinű, hogy a Nemzeti Bank a kamatlábat a közeljövőben fölemelni kénytelen volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tudományos fajkutatásról, antropológiai arculatról A tudományos fajkutatásról, antropológiai arculatról
Lássuk már most, hogy az antropológia hogyan kutatja a népeken belül...
Elnapolás után Elnapolás után
A képviselőház január 29-ikén gróf Khuen-Héderváry kormányának...
A kábel A kábel
Mikor még csak egyetlen egy kábel feküdt Európa és Amerika között, s...
Tétlenség
Hetek és hónapok múlnak, de a képviselőházban az állapot nem...
Szállítás háborúban Szállítás háborúban
A közlekedési eszközök a szokottnál is nagyobb szerepet játszottak az...
A galapagos szigetcsoport egyik kis szigetén rejtélyes tragédia történt A galapagos szigetcsoport egyik kis szigetén rejtélyes tragédia...
A délszaki szigetecskék lakatlanok és már évekkel ezelőtt is...
Kurunczy Lajos 400 méteren is győzött Párisban Kurunczy Lajos 400 méteren is győzött Párisban
Igazuk volt azoknak, akik súlyosan elítélték a "N. Sp." eljárását,...
Kiss Áron debreczeni püspök veszedelemben
A tiszántuli református egyház agg főpásztorát, Kiss Áron püspököt...
Jeritza Mária titkárnőjének szenzációs keresete a világhírű operaénekesnő ellen Jeritza Mária titkárnőjének szenzációs keresete a világhírű...
Szombaton az egyik itteni polgári biróságon szenzációs tartalmu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98