Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Az arc: az élet tükre, az egészséges életmód

A munkában, gondban, boldogságban, búban-bánatban eltöltött esztendők az emberi arcra jegyzik fel kicsiny, de mégis nagyon sokat mondó emlékeiket és a jó emberismerő ezeknek a redőknek, ráncoknak és barázdáknak a vonalaiból sok mindent ki tud olvasni.

Egyszerű, átlagos sorsú emberek között is találkozik nem egy szeretetreméltó, kedves öregúr, kinek arcát csodálatosan frissen és üdén tartja a jókedély, a lelki harmónia, az egészség. Fehér haj, fiatalos arc; olyan látvány ez, amely a benne rejlő ellentétnél fogva mindig megragadja az ember figyelmét.

A legszebb és legcsodálatosabb, a leghosszabb tartamú és leghirtelenebb véget érő emberi élet egy Thomas Parr nevű angol földmívesnek jutott osztályrészül. Azt lehetne hinni, hogy legenda az egész. De ennek a kivételes és felette tanulságos életnek a pontos, tudományos adatait nem kisebb ember jegyezte fel, mint William Harvey, a világhírű angol orvosprofesszor, aki az emberi vérkeringés rendszerét fedezte fel.

Harvey, aki 1630 körül I. Károly angol király udvari orvosa volt, az angol király udvaránál ismerkedett meg a 152 éves Thomas Parr-ral, akit pár hónappal a találkozás után - felboncolt.

A nagy anatómus feljegyzéseiből tudjuk, hogy ez a Thomas Parr, aki 152 évig és kilenc hónapig élt, aki tehát mindezideig a világ legmagasabb korát megért embere volt, százötvenkét esztendeig élte egyszerű, szegényes paraszti életét.

Több mint másfél évszázadig szántott-vetett a jó falusi levegőn és a legkeményebb munkától sem húzódott. Életmódja a legegyszerűbb volt, egész életén át alig evett mást, mint tejet, vajat, sajtot és szikkadt kenyeret. Harvey megállapítása szerint a jó Thomas Parr 120 éves korában másodszor is megházasodott, özvegyi sorsba jutott aszszonyt véve feleségül, kivel az utolsó percig boldog, elégedett házasságban élt.

Ritkaságszámba menő magas kora azonban híres emberré tette Thomas Parr-t. És - meg kell állapítani - ez a nagy hírnév vitte „idő előtt” a sírba. Az angol királynak is fülébe jutott az érdekes hír és I. Károly elhatározta, hogy vendégül látja csodás korú, egyszerű sorsú alattvalóját a királyi palotában.

A király parancsára el is vittek Londonba a 152 és fél esztendős Thomas Parr-t. I. Károly nagy tisztelettel és megbecsüléssel fogadta. - Isten különös kegye és áldása - mondotta az angol király, - hogy jó egészségben ilyen példátlanul magas kort értél meg, Thomas Parr. Isten példáját a királynak is követni kell. Itt tartalak a királyi palotában. Nem kell többé dolgoznod, gondtalan bőségben élheted tovább életedet…

Thomas Parr nem utasíthatta viszsza a királyi kegyet. Ottmaradt a királyi palotában. Résztvett a lakomákon. Sajt helyett sülteket, tej helyett bort, szikkadt kenyér helyett süteményeket fogyasztott.
Három hónapnál tovább nem bírta.. Agyonette magát. Ebbe halt bele - amint azt a holttestét felboncoló Harvey megállapította.

Nagyon érdekesek az orvosprofeszszor megállapításai: „A 152 esztendős embernek, amikor a királyi udvarban először láttam, korát meghazudtolóan üde és friss volt az arca. Az egészség tükröződött csodálatosan kevéssé ráncos arcáról. Alig három hónap multával meghalt és a boncolásnál megállapítottam, hogy Thomas Parrnak semmiféle szervi baja nem volt.”.

Annyit jelent ez, hogyha a királyi kegy nem fosztotta volna meg Thomas Parrt a jó levegőtől a mindennapi munkától és egyszerű táplálkozástól, az angol földmíves még jónéhány esztendeig elélhetett volna és - tréfásan szólván, - megdönthette volna a saját világrekordját.

Az emberiség legmagasabb korú emberének, a 152 éves Thomas Parr élettörténete, amely egyébként tragédiának is beillik, sok komoly tanulságot rejt magában. Ehelyütt azonban nem ezeket a tanulságokat akarjuk kihámozni, hanem rá akarunk mutatni arra, hogy a világ legöregebb emberének arca - a legszavahihetőbb tanu bizonysága szerint – „korát meghazudtolóan üde és friss volt és csodálatosan kevéssé ráncos arcáról az egészség tükröződött.”

Klasszikus bizonyítéka ez annak, hogy az egészséges életmód a legjobban őrzi meg az arc üdeséget, fiatalosságát. Amit egyébként a mindennapi életben magunk is megfigyelhetünk.

Ha az uccán járunk, villamosban ülünk, amúgy is, szinte akaratlanul vizsgáljuk, tanulmányozzuk az érdekesebb arcokat. Találgatjuk: Ki lehet? Mi a mestersége? Jó ember? Gonosz ? Sokat szenvedett?...
A dilettáns megfigyelő is tud olvasni egyet-mást az idegen arcokról.

A jó emberismerő pedig, akárcsak a nyitott könyvből, úgy olvas az arcból, az arc különös jeleiből: a ráncokból és redőkből, amelyek az egyéni élet legsajátosabb feljegyzései és beszédes emlékei... Sajnos, az arc után való helyes ítélkezés adománya a legkevesebb emberben van meg. Pedig mennyi tévedéstől óvhatnók meg magunkat, ha arcuk szerint meg tudnók ítélni embertársainkat.

Berényi Imre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyar népművészet. Magyar népművészet.
Magyar népművészet. Jó ideje beszélnek már nálunk arról, hogy a...
A német buvárhajók Anglia körül A német buvárhajók Anglia körül
Anglia szigetország; köröskörül az Atlanti óceán hullámai nyaldossák...
Vadászat a világűrben Vadászat a világűrben
„X. Y. és neje szívesen látják önt … hó ... én rendezésre...
A háborús sebesüllek új életmentője: a villamos kutatógép A háborús sebesüllek új életmentője: a villamos kutatógép
Elfogult megállapítás azzal vádolni a tudományt, hogy vívmányaival...
A klasszika filológia jövője A klasszika filológia jövője
A Magyar Tud. Akadémia február 20-iki ülésén melyet dr. Heinrich...
A primitív ember hajdan és most. A primitív ember hajdan és most.
A primitív ember hajdan és most. Az a nagy érdeklődés, melylyel a...
Borzalmas rablógyilkosság Solymár határában Borzalmas rablógyilkosság Solymár határában
Vasárnap délelőtt borzalmas rabló gyilkosságról tettek jelentést e...
Magyar kiállítás Bécsben és Münchenben Magyar kiállítás Bécsben és Münchenben
A Külkereskedelmi Hivatal propagandaosztálya egyidőben két nagy...
Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága? Tartós lesz-e a tőzsde szilárdsága?
A közel két hónapig tartó baisse után a mult hirtelen hausse mozgalom...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98