Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Csütörtökön kezdődik tizennyolc ország magyarságának világkongresszusa

Vasárnap délben 150 bolgár és bulgáriai magyar zárt sorokban vonult föl az Andrássy uton a Városliget felé, a hősök emlékkövéhez. A menethez csatlakozott a diákkongresszuson résztvevő bolgár diákok csoportja is. Az emlékmü előtt Ivanov bolgár országgyülési képviselő kifejtette a magyar és a bolgár barátság jelentőségét, dr. Burmfell a diákság nevében beszélt a magyarság és bolgárság barátságának elmélyitéséről. A beszédek elhangzása után koszorut helyeztek az emlékköre. A bolgár küldöttség tagjai résztvesznek a Magyarok Világkongresszusának csütörtökön kezdődő ülésein, melyre tizennyolc ország magyarsága jelentette be részvételét.

 

Ez a kongresszus egy ujabb vérszerződés az egész világba szétszórt magyarok között, mert le akar rombolni minden válaszfalat, amely a magyart a magyartól elkülönitheti.

 

Csütörtökön reggel minden vallásfelekezet templomában fohászkodó istentiszteletet tartanak, azután a delegátusok és a hozzájuk csatlakozó közönség a Muzeum-kertben gyülekezik össze. Erről a helyről fogják megkapni a világ minden részében szétszórt magyarok a szülőföld fölhivását: Egyesüljön egy tömör szövetségbe minden magyar. Éljen a világ bármelyik zugában!

 

Báró Perény Zsigmond mondja a megnyitót, több hazai magyar nem is szólal föl, utána pedig tizennyolc országból egy-egy magyar fog hitet tenni Magyarország mellett. A legtöbb magyar Amerikában él, az amerikai magyarok képviseltetik magukat legimpozánsabban. Amerikai magyar fogja a kormányzót is üdvözölni, akinek üzenetét nemcsak a külföld magyarjai várják, de amelynek biztosan visszhangja lesz a világ minden részében.

 

A kongresszus anyagát egy kis könyvben foglalják össze, melyet elküldenek a világ minden részébe, s amelyből látni fogja minden külföldi magyar, aki nem lehetett jelen a kongresszuson, hogy milyen kérdések érdeklik a világ magyarságát. A kongresszus záróülését az Akadémia disztermében tartják meg, ezen indul meg a világ magyarságának egytáborban való megszervezése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98