Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

A Meteorológia Intézet munkája, Budapest siffréje

Az idei szokatlanul kemény és tartós hidegben az emberek azzal a reménységgel vették kezükbe az ujságokat, hogy a Magyar Meteorológia és Földmágnességi Intézet egyszer mégis csak azt jósolja majd, hogy beállott az általános enyhülés, hogy eljött végre az annyira óhajtott tavaszi időjárás. Mert a Meteorológiai Intézet úgynevezett időprognózisai ma már annyira megbízhatók, hogy csak a ritkább esetben marad el a bejósolt időváltozás.

A meteorológiai megfigyelések gyermekkorában ezek a jóslások nem voltak még tudományosan annyira alapozottak, mint most s gyakran megtörtént, hogy a prognózis nem vált be. Ennek magyarázata az, hogy a megbízható jóslások megszerkesztéséhez nagy, tudományos felkészültség és országoknak, sőt világrészeknek pontos és gyors összeműködése szükséges.

'Tudomány és jóslás! Milyen bizarr társulása a szélső fogalmaknak s ma már mégis mennyire érthető és bevált valami! Persze, a megfigyeléseken alapuló időjóslás nem, akar többet, mint amennyi lehetséges. Nem beszél arról, hogy milyen lesz, az idő - mondjuk - egy hét multával, hanem megelégszik azzal, ha a bekövetkező 24-48 órára állapítja meg, hogy mi várható: enyhülés, a levegő lehűlése, szélcsend, vihar vagy csapadék. A várható időjárást száz és száz megfigyelőállomás jelentése alapján, a legkülönfélébb műszerek igénybevételével állapítják meg.

A budapesti Meteorológiai Intézet naponta, a kora délelőtti órákban már birtokában van ama kölcsönös jelentéseknek, amelyek Európa összes meteorológiai intézeteiből dróton és dróttalan úton keresztezik egymást s tudja, hogy jön-e felénk felhő, szél vagy vihar s mit hoz magával: esőt, havat, vagy száraz hideget?

De nemcsak az európai hasonló intézmények cserélik ki megfigyeléseiket egymás között, hanem Ázsiából és Afrikából is jönnek naponta a jelentések. Ezek a légnyomásról, a szél erejéről és irányáról, a felhőzetről, a csapadék mennyiségéről és a hőmérséklet ingadozásáról szólnak. E jelentések túlnyomóan rádión keresztül érkeznek s ezekben szavak helyett számokat használnak, amelyek a hozzávaló kulcs segítségével könnyen megoldhatók.

Budapest nemzetközileg megállapított siffréjének a képlete a következő: 41. B. B. B. D. D. E. w.’ T. T. W.’ β. b. b. Ez a betűsor a szavak és értelmek sorrendjét adja s ez birtokában van minden ország meteorológiai intézetének.

Már most, ha Budapest rádión leadja a következő számsort: 41. 653. 32. 1. 4. 12. O. 605. ebből akár Londonban, akár Párizsban, akár Madridban vagy Rómában a következőket olvassák ki:
41: Budapest (hívószáma 41), 653: a légnyomás 765.3 mm.; 32: a szél iránya északi; 1: a szélerősség gyenge; 4: teljesen borult; 12: a hőmérséklet 12.0°; O: előzően inkább derült; 605: a légnyomás az utolsó három óra alatt 0.5 mm.-t süllyedt.

Csak ilyen gazdaságos táviratváltás mellett lehetséges az, hogy Budapesten délelőtt ˝ 9 órára már minden jelentést fel tudtak venni s ezek alapján rögtön megszerkeszteni az időjárástérképet. Ezen a térképen a jelentéseknek megfelelően meghúzzák a hullámos vonalakat, amelyek feltüntetik, hogy Európa egyes vidékein milyen a felhőzet állása, milyen irányú és sebességű a szél és milyen a hőmérséklet.

A térképen számok jelzik a légnyomás magasságát, a ciklonok és anticiklonok helyét és vonulási irányát. Mert ezekből az adatokból alakul ki a várható időjárás. A legnagyobb szerepet azonban mégis a légnyomási viszonyok játszák. A levegő nyomását viszont pontos készülékkel mérik. Miután a magas nyomású levegőrétegek az alacsony nyomású levegőrétegek helyét igyekeznek elfoglalni, örvénylés keletkezik, egyszerűbben szél, vagy vihar.

A közönséges ciklon belsejében a levegő felszáll, az anticiklonokban pedig ezzel ellenkezően aláereszkedik. Így aztán a ciklon legtöbbször szeles, borus és enyhe időjárást hoz, míg az anticiklon nyugodt, száraz és hideg időt helyez kilátásba. A magas légnyomás hideget, az alacsony pedig enyhülést, meleget jelent.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Csapadékmérő az intézet kertjében Szélmérő a Meteorológiai intézet tetején
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Sorozatos rekordjavítások a lövészek Mátyás király emlékversenyén Sorozatos rekordjavítások a lövészek Mátyás király...
Négy napon át küzdenek céllövőink a Mátyás király emlékversenyen,...
A M.T.K. versenye. A M.T.K. versenye.
Magyarország súlyemelő bajnoka Weisz R. (M.T.K.) A Duna...
Kövér Berta Kövér Berta
világháború kitörésekor a mennyiséget és a minőséget tekintve...
Kialudt a tűz a Hohe Warte poklában Kialudt a tűz a Hohe Warte poklában
Magyarország – Ausztria 5:3 (3:1) Megérkeztünk a Hohe Wartera,...
Meghalt Jekelfalussy József Meghalt Jekelfalussy József
Nagy gyásza van a magyar országos statisztikai hivatalnak: vezetője...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A foglalkozás nélkül maradtak segélyezésre e hó 5-ikéig 51,486 korona...
Botrányos jelenet az alsó-ausztriai tartománygyűlésen Botrányos jelenet az alsó-ausztriai tartománygyűlésen
Az alsó-ausztriai tartománygyűlés julius 19-iki ülésén Schneider...
Arne Borg-szerű új magyar rekordot állított fel Tátos az 1500 méteres úszásban Arne Borg-szerű új magyar rekordot állított fel Tátos az 1500 méteres...
Az Újpesti Torna Egyesület szombaton és vasárnap nagyszabású viadalt...
Svédország nyerte a budapesti svéd-magyar atlétikai viadalt Svédország nyerte a budapesti svéd-magyar atlétikai viadalt
Szombaton csak a súlydobásban és a távolugrásban győztünk....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98