Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Magyarországon a Photomaton

Az autó a közlekedés lényegét változtatta meg, éppen úgy, mint a mozi és a rádió a színházét, vagy a drótnélküli táviró a hírszolgáltatást. Ugyanígy a „Photomaton” a fényképezés terén teljesen új rendszert jelent. A Photomaton felvétel minden tekintetben új törvényeit állítják fel a fényképezésnek.

A Photomaton egyike korunk legzseniálisabb találmányainak, olyan gép, amely mintha magasabbrendű emberi intellektussal dolgozna; 20 másodperc alatt 8 különféle fényképet készít önről 1.50 pengöért és 8 perc multán 8 hibátlan képet nyúlt át. Ezek közül ön a legtökéletesebb felvételt kiválaszthatja és mindjárt nagyításokat rendelhet arról. E nagyítások a legművészibb portrék színvonalán állanak. Áruk 3.50 és 5 P között váltakozik darabonként.

Ez alacsony ár következmény, hogy a művészi portré ezentúl nemcsak a vagyonos osztály kiváltsága lesz. A Photomaton-portré pillanatok alatt készül, megszabadít minket a hosszú és fárasztó beállításoktól amellett teljes mértékben természetet, igaz és könnyed.

A Photomaton-gép lehetővé teszi önnek, hogy önmagét akármilyen beállításban felvehesse. Rajta keresztül pl. meggyőződhetik arról, vajjon alkalmas-e külseje a filmhez. Sokan arra is ezúton jöttek rá, hogy arckifejezésükben mennyi komikum van. Ön komoly és vidám kifejezést ölthet, aszerint, hogy milyen célra kellenek a kívánt fényképek. Néhány pengőért hozzátartozóinak olyan ajándékot adhat, amely másutt százasokba kerül.

Hogyan készül egy Photomaton-kép? -A Photomaton-gép egy kb. 2 m. hosszú, 60 cm. széles és 1.90 m. magas fülkéből áll. A gépezet 2 részre oszlik, közepén ülőhely van. Minden egyén része a gépnek láthatatlan. Ha azokat a burkolatokat, melyek a tulajdonképpeni szerkezetet elfödik, elvennénk, akkor a gép elülső részében megpillantanánk a fényképezőkészülék lencséjét, melynek konstrukciója olyan, hogy. 20 másodperc alatt automatikusan 8 különböző felvételt készít:

Ezen lencse mögött egy fényérzékeny papírszalag gördül, melyre a különféle mozdulatok vetítődnek. Kissé hátrább látjuk azokat a medencéket, melyek az előhívásra szolgálnak. Már most egy végnélküli láncon keresztül szalad e papírcsík az előhívő medencébe, majd állandóan folyó vízen keresztül innen az ú. n. fixirozófürdőbe és végül egy villamos szárítókályhába, amely a felvételeket tökéletes száraz állapotban adja tovább. Ezután egy vágógép 8 képet leszel a felvevő papírszalagról és a kabin hátán levő nyíláshoz szállítja, ahol a lefényképezett személy azt átveheti.

Attól a pillanattól kezdve, mikor valaki a fülkében helyét foglal, egészén addig, míg a fülke hátán levő nyíláson keresztül kész képeit átveszi, pontosan csak 8 perc telik el. A Photomaton által tehát megdől a fényképezés egész eddigi rendszere, mert nem másodrangú bérletképek készülnek benne, hanem felvevő lencséjének és egész szerkezetének finomsága által tökéletes művészi képek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98