Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

Kaleidographok

A kaleidoskop, a mely első formájában Brewstertől ered, ismeretes játékszer. Apró szines üvegdarabkák szabálytalan, síkszerű halmaza, három tükörben verődik vissza. A három tükör szabályos háromszögalapú hasábot alkot, a melyben a tükröződő felületek befelé vannak fordítva, az üveghalmaz képe a tükrökben többszörösen verődik vissza és ezek egyszeri és többszörös visszaverődés útán, szabályos csillagalakban látszanak.

Ezt a játékszert már eddig is felhasználták a szövőgyárak, himzőműhelyek, tapéta- és linoleum-gyárak minták tervezésére. A Zeiss-czég egy photo-kaleidographot épített, hogy segítségével – nagyjából az említett módon keletkező képekről – mindjárt fényképeket lehessen készíteni elkerülvén így a kaleidoskopikus képeknek igazán fárasztó munkát adó lerajzolását.

A hármas tükör helyett jól csiszolt üvegrudakat használ, az üveghalmaz helyett pedig átlátszó (diaskopikus) rajzot. Ezt a rajzot helyezi rá az üvegrúd alaplapjára, az üvegrúd másik végén van az objektív. A rajzot higanygőzös lámpa fényszűrő- és kondensator-lencse segítéségével jól megvilágítja. Felesleges fényerősségveszteség elkerülése végett az üveghasáb alapjára egy csepp olajat öntenek és úgy teszik rá a kaleidoskopikus kép alapját képező rajzot.

Az objektív adta képet az ú. n. tükör-reflex fényképezőgépeknél használt berendezéshez hasonlóan teljes nagyságban lehet a készüléket oldalán látni. Az üvegrudat, a melynek oldalfelületei ezüstözöttek és külső sérülés elkerülése véget fekete üveglapokkal vannak beragasztva és így fénycsőbe befoglalva egy pótlencsével, kaleidoskopnak is lehet használni.

Ezen üvegrudakról, a melyek a készüléknek nyilván a leglényegesebb részét képezik, nem árul el többet dr. Pulferich, a ki a készülék tervezője és ismertetője, a képekről még megjegyzi, hogy azok lehetnek felületszerűek, szalagszerűek és csillagszerűek. A mellékelt képeken nyilván szembeöltő, hogy az 1., 2., 3. rajz létrehozásánál az üvegrúd keresztmetszete alkalmasint szabályos háromszög, a negyediknél szabályos négyszög volt.

A míg a photo-kaleidographnál tükrözés révén kapjuk a szabályosságot mutató képeket, addig a kaleidographnál mozgások összetevése van felhasználva, hogy egy forgattyú hajtása által finom részleteket és szabályosságot mutató mozgások közül legismertebb az egyes vonalú mozgás és a körön való mozgás, ezekkel találkozunk lépten-nyomon. Ha egy tovagördülő kerék egyik kerületi pontját megfigyelnők, észrevennők, hogy az hullámos vonalat (cycloist) ír le, miközben a kerék egyenes vonalon halad tovább.

A hullámok azonban ott, a hol a kerületi pont a legmélyebb helyzetét eléri, törési pontjuk van. Ha nem a kerületen, hanem bármely más, pl. a sugáron, vagy annak meghosszabbításán fekvő pontot veszünk figyelembe, annak pályája már hurkokat is mutat. Ha viszont a kerék nem sík pályán gördül tovább, akkor a tekintetbe vett pont útja már bonyolultabbá válik.

Körön tovagördülő (és vele egy síkban levő) körkorong bármely pontja által leírt út alakja már lényegesen különbözik az előbbi hullámos vonaltól, bizonyos esetekben zárt vonal lesz belőle, hurkokat, csúcsokat mutat (epi- és hypo-cyclois). A kaleidographnál még komplikáltabb mozgást végző pont útja rajzolódik le. Itt ellipsisen gördül egy másik ellipsis és ez utóbbi kerületi pontjának mozgása rajzolódik le ugyancsak ellipsis pályán mozgó papiroslapra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Japán támadások Japán támadások
Ideérkezett jelentések szerint a japán csapatok az Owen...
Vaj és egyebek
Vajat mi városiak bizony néha csak – importálva látjuk. Dánia...
Szeptemberre ujjáalakul a Független Kisgadapárt Szeptemberre ujjáalakul a Független Kisgadapárt
A Független Kisgazdapárt országos nagyválasztmányi gyűlésén a magyar...
Két szobor Két szobor
Magyar földön két új szobor érczén csillant meg először vasárnap a...
Quo usque tandem Quo usque tandem
Meddig türjük a Catilinák garázdálkodását! Meddig türjük, hogy...
A franczia kormány bukása A franczia kormány bukása
A franczia kormányt elérte háborúra uszító elődeinek és társainak...
Naptárreform Naptárreform
A naptárreform ügye már régen foglalkoztatja a csillagászokat. A...
Az ujra jelentkezők Az ujra jelentkezők
Scheiber Dezsőt, a 80-as és 90-es évek hirhedt zsebtolvaját már...
Az Egyesült Izzó és a Magyar Bauxitbánya rt. nagyjelentőségű megállapodása Az Egyesült Izzó és a Magyar Bauxitbánya rt. nagyjelentőségű...
A magyarországi gazdag bauxit-előfordulások lehetőséget nyujtanak...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98