Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Rádió a magyar vonatokon

Nemrégiben alakult meg az államvasúti rádiótársaság, mely kb. 21 gyorsvonaton az összes osztályokon használható rádiófelszerelést létesített. A vonatok vevőkészülékei egyaránt alkalmasak a műsoros állomások vételére, gramofónlemezek közvetítésére és - mikrofonnal összekapcsolva - utasoknak szánt hírek közlésére is.

A vonat kupéinak üléseiről vezetékek futnak a vevőkészülékhez, úgyhogy csak fejhallgatót kell csatolni az ülések felett elhelyezett kapcsolókhoz és az utas máris szórakozhat a rádió leadásaival. Az utasok eddig, különösen hosszú utakon, könyvek, ujságok olvasásával, esetleg társasjátékokkal el unalmukat. Ennek megszüntetésihez most már a rádiót is igénybe vehetik.

Kétségtelen, hogy a vasúti drótnélküli telefon ezenkívül más szolgálatokat is tehet, hiszen az utazásra vonatkozó tudnivalók, az elérendő állomások neveinek és hasznos adatainak közlésére is igen alkalmas. Ha pl. valaki elvesztette iratait vagy valakit megkeresni óhajt a hosszú vonaton, elég, ha a rádióállomás kezelőjéhez fordul és kívánságát az összes utasokkal közölni tudja.

Valószínű, hogy amilyen megérdemelt örömmel fogadta az utazó közönség a vasúti rádió bevezetését, éppoly szívesen és sűrűn fogja használni is.

Mi újság a készülékek, hangszórók terén? A készülékek külseje az utóbbi időben észrevehető változáson ment keresztül. Némelyek már teljesen elütnek az eddig forgalomba hozott régi stílusú gépektől.

A lámpáknak hálózati árammal való táplálása és az állomásoknak egyetlen skálával történő keresése feleslegessé teszi a gép előlapján eddig szerepelt sok kézelőgomb halmozását és ma már csak annyi alkatrészt látunk a készüléken kívül, amennyire feltétlenül szükség van: kikapcsolót, mely a készüléket az áramforrásokkal összeköti, illetve a kapcsolatot bontja, dobskálát vagy úgynevezett microdial (áttételes finombeállító) skálát a hullámhosszok keresésére és hullám átkapcsolót, mely rövid és hosszú hullámok területére legtöbbnyire 200-600 m. és 600-2000 m.) állítja be a gépet.

Egy-két szerényen meghúzódó gomb vagy emelőkar a visszacsatolás és a finomabb beállítás céljaira még gyakran előfordul. Nem lehet azonban azt állítani, hogy ez a külső egyszerűség ugyanilyen mértékben célszerű is volna. Ha egy skálával állítunk be két vagy több hangolókondenzátort, akkor azoknak egész pontosan kiegyenlítettnek kell lenniök és ugyanez áll a hozzájuk tartozó tekercsekre is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kétféle dohány van Kétféle dohány van
Kétféle dohány van mindössze, leveles és bankjegyalakú. Míg a leveles...
Hilmi pasa Hilmi pasa
A Dobrudzsában nagy és világraszóló győzelmet arattak a központi...
A humor -filozofia A humor -filozofia
Már megirták, hogy a humoristák az emberiség jóltevői közé tartoznak....
Tanácskozás a marokkói reformokról Tanácskozás a marokkói reformokról
Lassanként kidomborodnak azok az ütköző pontok, a melyekben...
8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző tanfolyamokra! 8000 fiatalember jelentkezett az értelmiségi átképző...
Most készült el Kulcsár István miniszteri tanácsos, az ifjúsági ügyek...
Magyar agrárterméket kell vásárolniok a külföldi fürdőhelyeknek, – ha magyar vendégre számítanak Magyar agrárterméket kell vásárolniok a külföldi fürdőhelyeknek,...
Rendkívül érdekes és jelentős valutáris megállapodásról értesülünk. A...
Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, a diathermia Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, a...
A szaggatott - orvosi nyelven: farádos - áramot gyenge vagy béna...
Az angolországi választások Az angolországi választások
Egyhamar nem emlékezünk olyan heves választási harczra...
Memento mori -Emlékezés Tóth Árpádra Memento mori -Emlékezés Tóth Árpádra
Mielőtt belépett, azt mondták róla, hogy Tüdővész. Utolsó stádium. S...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98