Dtum
Login with Facebookk
1929 | Január

Rövidek

A Kellogg-paktumot e héten ratifikálja az amerikai szenátus
Newyork, január 6.
Minden jel arra mutat, hogy most már a demokraták is a Kellogg-paktum ratifikálása mellett fognak szavazni. Swanson szenátor, a demokraták egyik, külpolitikai kérdésekben legmérvadóbb vezére, a szenátusban beszédet mondott, amelyben a Kellogg-paktum föltételnélkül ratifikálása mellett foglalt állást. Az egyezmény, a béke melodiájának egy akkordja és ezért, akármilyen rossz is különben, nem szabad elnyomni. Mac Lean republikánus szenátor ezzel ellentétben kijelentette, hogy nem fogadhatja el az egyezményt, ha nem vesznek föl szövetségbe olyan föntartást, amely a Monroe-elvet biztosítja. A szenátus az egyezményt valószínűen a jövő héten ratifikálja. A képviselőház külügyi bizottsága tegnap elhatározta, hogy január 15-ig nem kivánja a Kellogg-egyezmény ratifikálásának kérdését tárgyalni.

A berlini kommunisták összeütköztek a rendőrséggel Liebknecht és Luxemburg Róza halálának évfordulóján
Berlin, január 13.
A kommunisták vasárnap Luxemburg Róza és Liebknocht halálának évfordulóján a rendőri tilalom ellenére, a temetőben gyülést tartottak. A rendőrök szét akarták oszlatni a tömeget. Összetüzésre került a sor, amelynek során öten megsebesültek, 38 kommunistát a rendőrség letartóztatott.

A Kellogg-paktum ellen uj akciót kezdenek az amerikai szenátorok

Newyorkból táviratozzák: A Kellogg-egyezmény ratifikálását ellenző szenátusok tiltakozó javaslatot akarnak a szenátusnak benyujtani. A javaslatot eddig 15 szenátus írta alá. Ugy látszik, hogy az egyezmény ellenzőinek ez az utolsó sakkhuzása sikerrel jár, mert ha 30 szenátor aláírja a javaslatot, a szerződés ratifikálása ismét elodázódik.

Hatezer acélsisakos vezér a német alkotmány megváltoztatását követelte vasárnap Magdeburgban
Magdeburg, január 20.
(A Wolff-ügyökség jelentése.) Az acélsisakosok vasárnap vezetőségi gyűlést tartottak, amelyekre a birodalom minden részéről mintegy 6000 acélsisakos vezető jött el.


Ezek határozati javaslatukban arra szólítják föl a szövetség vezetőségét, hogy tegyen indítványt az alkotmány megváltoztatására irányuló népszavazás megtartására.


A népszavazással megkezdenék a küzdelmet, amelynek első célja az akarat szabaddátétele lenne a felelősségrevonás szempontjából.

Egész Bécset és egész Ausztriát felbőszítette és lázas izgalomba hozta az esküdtszéki verdikt, amely a gyilkos és zsaroló Pöffl-t fölmentette
A hivatalos körök aggódnak, hogy Bécsben urrá lesz a julius 15-iki hangulat, amikor a forradalom tört ki egy hasonló verdikt miatt.


„Minden tisztességes ember vogelfrei és ki van téve egy őrjöngő golyójának”-irja a Presse „Ausztriára ráköszöntött az ököljog korszaka!”

Megbukott a litván diktátor
Berlin, január 20.

Egy moszkvai távirat azt a föltünéstkeltő hírt hozza, hogy Voldemaras litván miniszterelnök lemondott.


A távirat már az utód személyéről is beszámol. Az uj litván miniszterelnök, állítólag. Andis vatikáni litván követ, vagy pedig Bistran, a keresztény demokraták pártjának vezére lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kellog Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht, akiket 1919 elején gyilkoltak meg Voldemaras
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98