Dtum
Login with Facebookk
1927 | Május

Stresemann, német birodalmi külügyminiszter beszéde

A német néppárt Bad Oyhausenben rendezett nagygyülését Stresemann birodalmi külügyminiszter fölhasználta arra, hogy hatalmas beszéddel ellensulyozza azt a kedvezőtlen benyomást, amelyet az acélsisakosok vasárnapi tüntetése Franciaországban keltett.


- A "Temps" néhány nappal ezelőtt azt irta - mondotta Stresemann -, hogy a külügyminiszter és a német néppárt a birodalmi kormányban magára maradt külpolitikai elveivel. A "Temps"-nak ez a megállapitása azonban nem födi a tényeket. A kormány sohasem akadályozott meg abban, hogy ezt a külpolitikát folytassam.

 

- Ha azokat a tüntetéseket, amelyek Németországban, különösen a régi hadsereg hagyományaihoz hü körökben előfordultak, ugy magyarázzák, hogy a német külpolitika eddigi irányával való szakitást fognak előidézni, ez teljesen hamis beállitás. A Németországban fönnálló szervezetek létezése végre is csak lélektani visszahatása Németország leszerelésének és azonnal megszünik jelentőségük abban a pillanatban, amint Németország lefegyverzését a többi államok leszerelése követni fogja. Ha ezzel kapcsolatban azt beszélik, hogy Németországban a birodalmi védőrség mellett még egy titkos, szunnyadó hadsereg létezik, amely föltámad és szomszédainkra veti magát abban a pillanatban, amikor valaki életre kelti, ugy ezek csak mesék, amelyek illenek Jules Verne fantáziájához, de nem méltók arra, hogy valaki komolyan foglalkozzék velük.

 

- Hivatkozom arra, hogy az uj kormány nyilatkozatában kijelentette, hogy a birodalmi kormány nem folytat semmiféle revanspolitikát. Elvégre az én nevem oly szoros kapcsolatban van azzal a külpolitikával, amelyet évek óta folytatunk, hogy én semmiesetre sem maradhatnék külügyminiszter, ha ennek a külpolitikai fölfogásnak az iránya megváltoznék. Eddig azonban semmi sem történt, amiből külpolitikai irányváltásra lehetne következtetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98