Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

A Kelet misztikuma és a tánc

Kelet misztikuma mindig vonzotta a táncosokat. Nagyon sokan próbálkoztak a publikum előtt annyira varázslatos és rejtélyes keleti táncok színpadra vitelével.

Egyiptomi, kínai, arab, hindu táncokat látunk gyakran a varietészínpadokon. De – valljuk be – igen ritkán láttuk ezekben a táncokban kitűnni éppen azt, amit mi európaiak „kelet” alatt elképzelünk, a bűvös romantikát, az ősi természetességet, a mély és vakbuzgó vallásosságot és a káprázatos pompát.

Most egy magyar táncospár hozza elénk „keletet” s ahogy ők állítják be a messzi földek romantikáját, az valóban olyan, ahogyan mi a keleti életet, ha nem is ismerjük, de legalábbis elképzeljük.

A táncospár bronzzal befesti magát, hogy ezáltal teljes illúziót kelthessen. Tudni kell, hogy a bronzfestét életveszélyes. Nagyon kell vigyázni a festésnél és a lemaszkírozásnál. A legkisebb, alig látható seb a testen s vérmérgezés lehet a következménye. A táncosoknak, akik bronzba „öltöznek”, naponként meg kell vizsgáltatniok magukat, hogy nincs-e valami rejtett seb a testen, amelybe a súlyos bronz beleszívódhat s mérgezést, sőt halálesetet is okozhat.

A „bronzpár” – így hívják őket az artistavilágban – hozta most a tökéletes illúziót keltő keleti táncot.
A bronzpár férfiszereplője, Oreszt Noverró rendkívül lelkiismeretesen fogott hozzá a táncok betanulásának előkészületeihez.

Valóságos etnográfiai kutatásokat végzett. Múzeumokban tanulmányozta a régi keleti véséseket, szobor és kőmaradványokat, hieroglifákat s azok alapján állította össze a keleti táncok kosztümjeit és koreográfiáját.

Vallási, szertartási, áldozási, bachanáliai motívumok alapján remek táncokat konstruált s ezekhez a táncokhoz szintén alapos kutatások alapján őserejű kísérő zenét komponált. Természetesen a táncokat nemcsak a mozdulatok, zene és a kosztümök, hanem megfelelő stílusú díszletek is hatásossá teszik.

Végeredményben elérték azt, ami oly keveseknek sikerült. Egy tizenöt perces táncattrakció alatt elénk tárul a hindu káprázat, az egyiptomi pompa, az arab pittoreszkség, a sziámi groteszkség.
Fenntartás nélkül élvezhetjük Keletet – a táncok kapcsán – úgy ahogy mi elképzeltük olvasmányaink, fantáziánk és vágyaink kapcsán.

Beleképzelhetjük magunkat egy mesevilágba…. s ezért üdítő és szórakoztató a „bronzpár” attrakciója, mert a napi gondokból, az élet szürkeségéből, a ma prózájából, - a holnap távoli, sejtelmes keleti ragyogásának illúziójába ringatja a nézőt – ha csak tizenöt percre is.

Oreszt Noverró egészen külön világítási effektusokat is konstruált ezekhez a keleti táncokhoz. A ritmus, a kosztüm, a koreográfia után tehát különböző fényárnyalatok is az illúzió szolgálatába állottak. Kaleidoszkópszerűen váltakoznak a színek a színpadon, szinte elkápráztatják a nézőt tarkaságukkal. A súlyos vöröstől a könnyű kékig ontja a színeket a világosító lámpája. Valóságos szcenárium útján működik a sok villanykapcsoló. A közönség, az ezerfejű Caesar nem panaszkodhatik. Ime, csupán azért, hogy egy negyedórára ringathassák a keleti mesevilágba, összefog az emberi ügyesség, lelemény, tehetség, művészet és technika.

A „bronztánc” mindenütt elsőrangú attrakcióvá válik, mert minden nép szereti a fantasztikumot, a misztikumot s szívesen tapsol annak, aki ezt a világot – megmutatja nekik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Repülőkatasztrófa Repülőkatasztrófa
A nemrég lezajlott asperni nemzetközi repülőverseny sem mult el...
Halló, Gergely Vilma! Mit keresett maga Londonban női kalapos létére? Halló, Gergely Vilma! Mit keresett maga Londonban női kalapos...
Hónapok óta halljuk, hogy Párizs kezdi elveszíteni azt a mámoros...
Min bukott meg a nyári időszámítás? Min bukott meg a nyári időszámítás?
A nyári időszámítás érdekében messzemenő akció indult az elmult...
Farkas Ödön 1851-1912 Farkas Ödön 1851-1912
A magyar zenei élet legújabb eseménye, Farkas Ödön halála, nagy...
Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép Aktuális furcsaságok - St. Louis - Burgonyahámozógép
Az Egyesült Államokban állomásozó amerikai csapatokat egy korszerű...
Papíriparunk fogyasztási korlátozásokat kiván Papíriparunk fogyasztási korlátozásokat kiván
Papírgyáraink átverekedték magukat a háborús nehézségeken és most is...
Az 1502-ben Budán készült zsebóra Az 1502-ben Budán készült zsebóra
A legnagyobb német lapok egyikében a „Frankfurter...
Expanzív egyházak – elfelejtett tervek
A világháború alatt a francia és olasz riválisoktól való...
A Duna deltája, az iszap szerepe A Duna deltája, az iszap szerepe
Míg az árapályos tengerbe ömlő folyók torkolata tölcsérszerű öbölben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98