Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

A nagyvárosok kedvencei

A nagyvárosok kedvencei mindenütt a világon - művészek, írók, bajnokok és más ilyenfajta emberek. Budapesten talán még fokozottabb mértékben lobog ez a lázas érdeklődés. A pesti polgár órákat képes arra áldozni, hogy utána loholjon valami ünnepelt művésznek vagy futtbal-sztárnak. A primadonna intimitásaiért könnyű, sőt boldog szívvel áldozná fel csekély havi jövedelmének jelentékeny részét. Sok mindent, sőt jóformán többet, mint amennyi a valóság - tudnak a pesti kedvencekről. Tudják a családi nevét, apja rokonságát, nővérei hozományát, cipőinek és kabátainak számát, hálószobájának a berendezését, és – last no least – életkorát. De kevesen tudják, hogy Pesten több olyan ház van, ahol csoportosan laknak ilyen pesti nevezetességek. Két ilyen ház híres lakóiról számolunk be. Az egyik a Rákóczi úton van, a másik a Lipót körút egyik bérpalotája.

Van a Rákóczi úti házban színházi dramaturg, karnagy, zeneszerző, operaénekesnő, primadonna, színházi titkár, kupléénekes, sportbajnok, festőművész és saxofonművész. Épp elég egy háznak Bálint Lajos a Nemzeti Színház dramaturg-főtitkára, az ismert író, akit csak úgy „Lulu”-nak hívnak az egész házban, mint például a művészklubban. Azután Polgár Tibor, a stúdió nagyszerű karnagya. Fiatal felesége, az Operaház kitűnő művésznője, Tóth Erzsi, akit most hódított meg az operettszínpad primadonnának. A két Víg testvér, a népszerű titkár-kupléénekes és öccse, a stúdió tehetséges saxofonművésze. A sportot Labori Károly dr. az illusztris úszóbajnok képviseli, a képzőművészetet pedig Körmendy Ervin.

Először a házmesterrel próbáltunk beszélni. Morózus bácsi. Nem tudja, hogy kik azok, akik a ház nevezetességei. Nem is érdekli. Életében nem volt színházban. Nem is lesz. Nem olyan népszerű a művészlakók között, hogy elárasztanák őt potyajegyekkel.

Végigjártuk az emeletet. Beszélgettünk az érdekes ház érdekes lakóival. Megkérdeztük, hogy volt e benne valami tudatosság, hogy így összekerültek. A feleletekből kiderült, hogy sokáig nem is tudtak egymásról. Maga a „Nagy Művészet” hozta őket össze. Hogy miképpen, az kiderül a következő körülményekből.

Hogy a ház domináns szórakoztató elemeivel kezdjük a rádión egész nap hallhatják Polgár Tibort. Otthon nem igen szokott zongorázni, legföljebb a feleségét, Tóth Erzsit kíséri. Van azonban egy megbocsáthatatlan bűne, amit a lakók sohasem fognak neki elfelejteni: írt egy kompozíciót Víg Miklós öccsének, Víg György saxofonművésznek. Egész nap ezt fújja. Hogy tőle mennyire rettegnek – az könnyen elképzelhető, Tóth Erzsit nagyon szeretik hallani, ha énekel. Most még büszkébbek rá, mióta az Operettszínház primadonnája lett. Férjéről, Polgár Tiborról azt mondta a ház egyik művészlakója, hogy egy nagyon ravasz ember; sokkal tehetségesebb, mint amilyennek mutatja magát. Szomorúan kell konstatálnunk, hogy erről a jószívű nyilatkozóról nem hallottunk hasonló kijelentést.

A művésztársaság férfitagjai közül Bálint Lajos és Víg Miklós szoktak legkésőbb hazatérni. Együtt mennek a liftig és addig három-négy darab kritikáját beszélik meg. Víg Miklós azt mondja, hogy Bálint Lajos a legkultúráltabb és a „legjobb májú” színházi ember Budapesten. Senkire sem tud rosszat mondani. Igaz, hogy ő reá sem tud senki. Azért talán nem fog megharagudni, ha eláruljuk, hogy a művész kollégák impressziója szerint Bálint „Lulu” kitűnő családfő – és nagyon szereti a feleségét.

Labori Károly doktorral a ház gyerekeiről beszéltünk. Ő a ház ifjúságának büszkesége. Minden kis kölyök arról álmodik ebben a Rákóczi úti házban, hogy valamikor ő is úgy stratolhasson a Császárban vagy a Dunában, mint Labori Károly – és a célnál azt mondják neki, hogy: „Pista lefőzted nagy lakótársadat, Labori Károlyt!” Sorra vonulnak elém a Jancsik, Tomik, Bandik és Pisták – sőt Zsuzsik és Jucikák is. Még a leányoknak is megvan Labori dr. autogramja. Erről elfelejtettük megkérdezni, hogy mi a véleménye a primadonnának, Tóth Erzsinek?

Körmendy Ervin, ez a komoly tehetségű művész csak annyiban áll kontaktusban a művésziruppal, hogy Víg Miklósnál szokta megrendelni a premier-jegyeket.

A Lipót körút egyik csendes palotájában három pesti kedvenc lakik: Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, és Klár Zoltán dr.

Bekopogtatunk a magyar színészet két büszkeségéhez és Klár Zoltánhoz, aki jólismert művészi nexusai ellenére is, mint publikum nyilatkozott szomszédairól.

A legvisszavonultabban Varsányi Irén él. Napjait gyermekei nevelésének és a színháznak szenteli. A legönfeláldozóbb anyának és a legjobb hitvesnek ismerik az egész házban a Vígszínház diadalmas művésznőjét.

Hegedűs Gyula csak télen lakik a Lipót körúti házban, alig tavaszodik, máris máriabesnyői villájába megy.

Klár Zoltán szerint Varsányi Irénről nem is lehet nyilatkozni, annyira minden kritikán felül áll. Hegedűs Gyulát a legnagyobb magyar színésznek tartja.

Klár Zoltánról viszont annál többen nyilatkoznak: mindnyájan a legnagyobb szeretet és elragadtatás hangján. Tudják jól, hogyha szükség lesz rá, Klár Zoltán meg fogja védeni a ház érdekeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Tűz a földmüvelésügyi minisztérium pincéjében
Vasárnap délután öt órakor tüz ütött ki a földművelésügyi...
A teremtő erő: N.S.V. 1.rész A teremtő erő: N.S.V. 1.rész
Országutakon fejvesztetten menekülő vagy visszaözönlő néptömeg....
Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban
Csak most mernek nyíltabban beszélni az orosz fővárosban arról a...
Rövidek Rövidek
A magyar ifjúsági szervezetek vasárnap közös kiáltványt bocsátottak...
Egy merénylő orosz leány megkínzása Egy merénylő orosz leány megkínzása
Tambovban nemrég egy Spiridonova nevű fiatal orosz leány merényletet...
Lord Halifax külügyminiszter Anglia céljairól Lord Halifax külügyminiszter Anglia céljairól
Lord Cecil kérdést itnézett a felsőházba a kormányhoz Nagybritannia...
A belgrádi diktatúra sürgős szükség volt A belgrádi diktatúra sürgős szükség volt
Amikor Sándor király legutóbb Párisban járt, Sauerwein, a "Matin"...
Megkezdte a téli tartalékok gyűjtését a községi élelmiszerüzem Megkezdte a téli tartalékok gyűjtését a községi...
A székesfőváros vezetősége felkészül a téli hónapokra: a polgármester...
Egységes közlekedési politika a gazdasági élet szolgálatában Egységes közlekedési politika a gazdasági élet szolgálatában
A közlekedés utvonalai gazdaság életünkben azt a szerepet töltik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98