Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Hogyan keresett egy bécsi cég 30 ezer dollárt a magyar lóexporton

Négy évvel ezelőtt kezdték meg az oroszok lóvásárlásaikat Magyarországon.
Az idén tavasz óta vásárolják az orosz szovjet számára a magyar lovakat. Az első években átlag háromezer lovat importált Oroszország Magyarországból, az utóbbi időben azonban ez a mennyiség nagyon megcsökkent, az idén eddig ezer lovat vásároltak, de hir szerint most még ujabb 500 ló vásárlására kapott megbizást Oroszországból a Berlinben székelő fő gazdasági delegáció.

A magyar lótenyésztés és az állattartó gazdák szempontjából fontosak ezek a lóvásárlások. Magyarország lóállománya, a legutóbbi kimutatás szerint, eléri az egymillió darabot, mennyiségileg tehát felülmulja a békebeli helyzetet és a magyar kormány szubvencionálja a lótenyésztést. A lóexport nemcsak a gazdatársadalomnak jelent üzletet, hanem üzletet jelent azoknak is, akik ezt a lóexportot a szovjeteknek közvetitik.

A multban a magyar lókereskedő cégek állottak összeköttetésben a magyar lótenyésztőkkel, ők vásárolták össze a lovakat és exportálták a külföldre. Nagy lókereskedő dinasztiák támadtak Magyarországon és egyesek tekintélyes vagyonokat szereztek. Most azonban, amióta ujra megindult a lóexport Magyraországról, a vásárlásokat nem magyar lókereskedők, hanem egy külföldi cég bonyolitja le. A magyar lókereskedők lába alól kicsuszott a talaj. Hogy miért, annak nagyon különös története van.

A szovjet 1926-ban vásárolt először lovakat Magyarországon.
Már korábban is meg akart jelenni vevőként a magyar lópiacon, de lóvásárló ügynökei nem kaptak beutazási engedélyt Magyarországra. A szovjet lóvásárlásának központja a berlini fő gazdasági delegációnak alárendelt bécsi kirendeltség volt, amely évenként meghirdette azt a lómennyiséget, amelyet a szovjet vásárolni akart.

Amikor az osztrák lókereskedők megtudták, hogy a szovjet ügynökei nem jöhetnek be Magyarországra, nyomban felfedezték azokat a nagy lehetőségeket, amelyek részükre mutatkoznak a magyar piacon. Egy dr. Wertnik nevü bécsi állatorvos két társával egyetemben szerződést kötött a bécsi szovjetdelegációval, hogy 3000 lovat szállit Magyarországról.

Dr. Wertnikék megjelentek Budapesten és itt összeköttetésbe léptek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségével, hogy lóvásárlásaikat ennek a szövetségnek a támogatásával lebonyolithassák.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége a földmivelésügyi minisztérium jelentékeny anyagi támogatásával alakult és pedig abból a célból, hogy a magyar lóexportot megszervezze. A szövetség kisebb jutalék ellenében, amelyet az irodának a fentartására forditottak, segitették dr. Wertnikéket a lóvásárlásoknál. Ebben az évben, 1926-ban, valóban elszállitottak Magyarországról Oroszországba 3000 lovat. A magyar gazdák 550 pengő átlagárat kaptak.

Az üzlet Wertnikék számára igen jó volt, mert 30.000 ezer dollárt kerestek tisztán az üzleten.

Az export lebonyolitása után nagy felzudulás támadt a magyar lókereskedők körében. Ők is el tudták volna végezni ezeket a bevásárlásokat, az egész lóexportra vállalkozhattak volna és a közel 30.000 dollár haszon itt maradt volna Magyarországon.

Panaszukkal a földmivelésügyi minisztériumhoz fordultak, amely utánajárva a dolognak, meggyőződött arról, hogy a magyar lókereskedelem sérelmet szenvedett és ezért a miniszter leiratot intézett a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségéhez, amelyben tiltakozott az ellen, hogy a lóexportot külföldi cég végezze.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98